A feldolgozatlan veszteségek mentén könnyen megszólíthatóak az emberek

2018. február 27. 15:17

Talán nem is a politikusok dolga a pszichológiai szuverenitás elősegítése, ez sokkal inkább egy politikai szocializációs folyamat.

2018. február 27. 15:17
Lisznyai Sándor

„A személyes és a társadalmi traumák jelenléte elkerülhetetlen életünkben, ezek között vannak extrém mértékűek, nagy társadalmi jelentőséggel bírók, például a Holokauszt, a háborúk vagy a rendszerváltás.

De vannak ezeknek személyes dimenzióban megjelenő következményei is, mint a karriertörések, a személyes kapcsolati törések, az árulások vagy az egzisztenciális veszteségek. Ezek elkerülhetetlenek, egyben tapasztalatot is jelentenek. A pozitív pszichológiai szemlélet szerint minden trauma egy tanulási folyamat. A szuverenitás azt jelenti, hogy

A VESZTESÉGÉLMÉNYBŐL TISZTÁN TANULÁSI FOLYAMAT VÁLIK.

A veszteséget elhelyeztük saját élettörténetünk kontextusában, tisztáztuk benne a saját szerepünket, a társadalomét és másokét is. Ez jelenti a szuverenitást. Ezzel szemben a feldolgozatlan veszteségek irányítanak minket, nem találtunk rájuk magyarázatot, félelmekké, dühökké transzformálódtak bennünk.

A politikusok számára ez egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget is. Hiszen

A FELDOLGOZATLAN VESZTESÉGEK MENTÉN KÖNNYEN MEGSZÓLÍTHATÓAK AZ EMBEREK,

a dühükön és fájdalmukon keresztül. És természetesen tudnak feldolgozást segítő üzeneteket is küldeni, amelyeknek azonban általában jóval bizonytalanabb a politikai megtérülése. Emiatt talán nem is a politikusok dolga a pszichológiai szuverenitás elősegítése, ez sokkal inkább egy politikai szocializációs folyamat.”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2018. február 28. 09:42
"A FELDOLGOZATLAN VESZTESÉGEK MENTÉN KÖNNYEN MEGSZÓLÍTHATÓAK AZ EMBEREK, talán nem is a politikusok dolga a pszichológiai szuverenitás elősegítése, ez sokkal inkább egy politikai szocializációs folyamat.” A magyar társadalom túlnyomó többsége a posztkommunisták és külföldi nagytőke magyarországi rezidensei által levezényelt rendszerváltás és a balliberálisok által 12 évig folytatott nemzetrontó kormányzás vesztese. Egyesek értik, hogy mi történt velük és ki ezért a felelős, honnan jön a veszély, még többen viszont nem értik, csak frusztráltak és dühösek. Magyarország tragédiája, hogy az utóbbi tömegek frusztrációját és dühét éppen azok tudják felhasználni, akik ennek okát kiváltottá, mégpedig azokkal az erőkkel szemben, akik megvédenék őket és jobbra fordíthatnák a sorsukat. Amikor féktelenül vak dühbe jönnek a nemzeti-jobboldali kormány vélt vagy valós korrupciós ügyei miatt, akkor ez a düh tulajdonképpen a korábbi kifosztásuk miatti harag kitörése, csak ezt maguk sem tudják. Ezt láttuk 2002-ben és ezt láttuk most Hódmezővásárhelyen. Ezek a frusztrált tömegek tették politikai tényezővé a Jobbikot is 2010-ben. Nem látták azt, hogy a Jobbik nem más, mint ezeknek a kártevőknek egy nemzeti színekbe bújtatott változata és trójai falova, ami osztozni akar a magyarok kifosztásának hasznából. Legyen intő példa az, hogy mi történt a "független" Márki-Zay megválasztását követő elmúlt két napban. Márky-Zay kijelentette, hogy ő a tulajdonképpen Jobbik jelöltjeként nyert, ugyanakkor az első útja a szocialista Botka Lászlóhoz vezetett, akivel véd- és dacszövetséget kötött és nyíltan hitet tett a teljes ellenzéki politikai összefogás mellett Gyurcsányostól, mindenestől. Nem hinném, hogy a túlnyomó többségében nemzeti érzelmű hódmezővásárhelyieknek ez lett volna a célja, azonban a baloldali sajtó által ügyesen felkorbácsolt, valójában az elmúlt közel 30 év történéseinek szóló lappangó düh felülírta az észt és a valódi meggyőződést.
annamanna
2018. február 28. 04:37
"A SÉRELEM SZAVAZ HELYETTÜNK – A SZUVERÉN ÉNÜNK HELYETT. A sérelem képes illúziókkal felruházni a pártokat, így viszont a sérelem fog szavazni az illúzióra, még akkor is, ha a valóságban a voksát egy konkrét pártra teszi. A sérelem alatt általában agresszió dolgozik, a sérelem és agresszió kapcsolata, mértéke és aránya viszont különböző, ez alapján pedig különböző típusok szerint osztályozható a választói magatartás. Így a csoportok mentén különbözik az is, kinek a sérelmét milyen üzenettel lehet megszólítani. A folyamatok megismerése ezért hasznos lehet a politikával foglalkozó szakembereknek, míg ha a cél a pszichológiai szuverenitás elérése, akkor választói szinten az önismereti munkára kell helyezni a hangsúlyt.”" "(...) ne pusztán sérelmeink határozzák meg döntéseinket." Nem azért az egyhúszért, de a cikk szövegéből az derül ki, hogy aki nem a sérelmei által irányítva szavaz, az sehogyan sem szavaz. Tehát a politikai tudatosság vagy szuverenitás a nemszavazásban nyilvánul meg. Más lehetőség nincs, mivel minden párt sérelmi politikát visz, mindegyik kijelöl valami mumust, akitől majd megvédi a kedves szavazót, ha rá voksol. A politikai tudatosság krédója a Brian életének ezen mondata: "Tudom, hogy ő a Messiás. Már hatot követtem."
august
2018. február 27. 18:07
Ezt inkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy az érdekeiben sértett, és bosszúra kész embereket kell csak megtalálni, és máris kész az ellenkampány hangadóinak csapata. A személyes motivációt semmi mással nem lehet semlegesíteni, ugyanis a személyes sérelemnek , és a boszúnak nincsenek határai, főleg ha találnak ehhez követőket. Csak rá kell nézni néhány e kórban szenvedő kedves ellenzéki kirakatemberre, rögtön megértheti hogy miről is fog szólni az idei választás.
zakar zoltán béla
2018. február 27. 16:29
Mindszenty! Ő igen! Ez meg egy ócska szekta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!