Hol nőttek legjobban az ingatlanárak Unión belül?

2019. június 21. 13:36

Magyarország harmadik helyen áll a rangsorban.

2019. június 21. 13:36

Tavaly az ingatlanok ára az EU-n belül legnagyobb mértékben Portugáliában és Írországban nőtt, ahol több mint tíz százalékkal kérnek most többet egy ingatlanért, mint egy évvel ezelőtt – írja a Euronews. Harmadik helyen Magyarország áll, itthon 9,7%-al növekedtek a lakáspiac árai. 

A 10% körüli mérték meglehetősen soknak tűnik, ugyanakkor nem mondhatóak drágának sem Magyarország, sem Portugália esetében a jelenlegi ingatlanárak. Összehasonlítva Portugáliában egy villa 1119 €/m2 áron kapható, míg egy francia lakás ára átlagosan 3410 €/m2-be kerül. A mostani emelkedés egyébként csak a gazdasági válság utáni áresést követő normalizálódás eredménye. Ezzel szemben Írországban kifejezetten drágán juthatunk lakhatáshoz, hiszen egy átlagos ír ingatlan 260 ezer euróba kerül, azonban ugyanezért az alapterületért, felszereltségért Dublinban 385 ezer eurót is elkérhetnek.

Európában a növekedéssel ellentétben csökkenés is mutatkozik a piacon, ám nem ekkora mértékben. Olaszországban 0,6%-al, Svédországban 0,9%-al lettek olcsóbbak az ingatlanok. A csökkenés jól hangzik, azonban egy olasz város központjában átlagosan 3550 €/m2 árat kell megfizetni, ráadásul ez az ár 15 százalékkal alacsonyabb, mint az íreknél egy ugyanilyen kategóriájú lakás. Az olasz csökkenést az magyarázza, hogy egyes vidékeken, ahol legjobban megfigyelhető az elnéptelenedés – Szicíliában, Toszkánában, és Szardínián – jelképes összegért, akár egy euróért is ingatlanhoz lehetett jutni, ez pedig csökkentette az átlagárakat.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2019. június 21. 22:52
Egy éven belül durran a lufi
Timur Link
2019. június 21. 16:43
Cseh Katka nem ezt mondta! Valaki nem mond igazat. Csak nem Katka?
delphinus
2019. június 21. 14:44
Siena bájos vidékén egy villa.. vagy Szardíniában egy eldugott kis tengerparti ház... Nehéz választani. :)
Kegyes urunk Karolus
2019. június 21. 13:53
Mi van Írországban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!