Varga Mihály: Folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program

2019. szeptember 24. 12:34

A programot immár 500 iskolára, gimnáziumra és szakgimnáziumra terjesztik ki – tette hozzá a pénzügyminiszter.

2019. szeptember 24. 12:34

Folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program, amelyet a szaktárca immár 500 iskolára, gimnáziumra és szakgimnáziumra terjeszt ki – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter a programhoz újonnan csatlakozó Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban ismertette, hogy a programtól a szülők adminisztrációs terheinek csökkenését, a fizetési folyamatok gyorsulását és a gyerekek pénzügyi tudatosságának erősödését várják. Kártyaolvasó terminálok telepítésével, illetve az online felületek kialakításával lehetővé teszik azt, hogy az étkezés befizetése vagy a tankönyvrendelés könnyebb legyen.

A tavaly szeptemberben indult program első szakaszába 14 budapesti és vidéki iskola kapcsolódott be. Az OTP Bank tájékoztatása szerint a POS-terminálok telepítését követően mindenhol emelkedett a bankkártyát használók száma: májusig a használatba helyezett terminálokon több mint 14,7 millió forint értékű forgalmat és nagyságrendileg 13 ezer tranzakciót bonyolítottak – tette hozzá.

Varga Mihály elmondta, hogy a diákok bankkártya-használati szokásait vizsgáló felmérésből kiderült, hogy míg a program kezdete előtt a tanulók 19 százaléka használt ilyen típusú fizetési eszközt, ez a szám mára 34 százalékra nőtt. Kiemelte, hogy egyre több olyan ország van, ahol annyira elterjedtek a készpénzkímélő technikák, hogy jogszabályi úton kell kötelezni arra az üzleteket, hogy elfogadják a készpénzt. Magyarországon azonban egyelőre nem ez a helyzet, minden kezdeményezés ellenére töretlen a készpénz használata.

A bérek növekedésével párhuzamosan nő a lakosságnál lévő készpénzállomány, amely már  meghaladja a 6100 milliárd forintot – mondta, és megerősítette, a szaktárca az elektronikus fizetési lehetőségének elterjesztésén dolgozikoz. A készpénzkímélő megoldások nem csak egyszerűsítik és gyorsítják a vásárlást, de biztonságosabbá is teszik azt, könnyítik a bevételek és kiadások nyomonkövetését – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a készpénzkímélő eszközöket csak azok tudják jól használni, akik tudatosan intézik pénzügyeiket. A felelős gazdálkodás a pénzzel életen át tartó tanulás, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni, ehhez kapcsolódóan indult el a Készpénzkímélő iskolák program is – jegyezte meg.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzso bacsi
2019. szeptember 24. 14:02
Készpénzes fizetésnél az emberi agy fájdalomközpontja aktivizálódik, míg a bankkártyás fizetéseknél ez nem történik meg. Kísérletekben a bankkártyával fizetők többet és felelőtlenebbül költöttek. A számlámat is felmondtam már, miután követhetetlenné vált, hogy Csányi mikor milyen jogcímeken vonogat le tőlem több száz forintokat. Mikor bementem rákérdezni erre, akkor meg kaptam egy 30 oldalas nyomtatványt...
kunfia
2019. szeptember 24. 13:20
A bankszámlák pénzeit könnyebb megcsapolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!