Mire jók a mentális térképek?

2019. október 25. 11:08

Miért fontos a fejünkben élő városkép? Konferencia a mentális térképekről.

2019. október 25. 11:08

Közös konferenciát szervez a mentális térképészek nemzetközi platformja (IMMAP) és a Corvinus Egyetem Budapesten. A rendezvény elsődleges célja a tudomány és az alkalmazott világ párbeszédének kialakítása.

Az izgalmas témákat – mint a navigáció téri kutatása, a városi kutyasétáltatás, a szegregátumok térkapcsolata vagy a tömegrendezvények térrel összefüggő kérdései – egy módszer, illetve megközelítés köti össze:

a mentális térképek használata.

A tájékozódás az életünk fontos része, több területen használjuk, ennek megfelelően a »mental mapping« egy interdiszciplináris terület, elsősorban a környezet-pszichológia, a kulturális antropológia, a földrajz és az urbanisztika érdeklődési körébe vág” – írja a programismertető.

Az emberi közlekedésben robbanásszerű változás várható. Az új technológiák megjelenése mögött azonban mindig az ember áll. És bár a technológia az észlelés korlátait is tágítani tudja, ennek elméleti kerete mindig is az ember marad. Ezért fontos, hogy az általunk bejárt terekben tudatosan közlekedjünk.

Föld, terület, hely – a városban ez korlátozottan áll rendelkezésre. Miért?

Miért költözünk sűrűn egymás mellé?

Miért részesítjük előnyben ugyanazokat a zónákat és területeket? Hogyan befolyásolja a városképünk az ingatlanpiacot?  

„A városfejlesztésben, a várostervezésben a tér használata, az abban való tájékozódás és cselekvés elsődleges fontosságú. Amely helyeket az emberek nem tudnak megszeretni, használni, az gyorsan megsemmisül, leromlik, értéktelenné válik” – jegyzi meg az ajánló.

Az előadók között van többek között Cséfalvay Zoltán, Kádás Tamás (Sziget), Kerecsen Tamás (NNG) és Pongrácz Péter (ELTE) is.

További információk a mentalmap.org oldalon olvashatók.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 21:38
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
annamanna
2019. október 25. 14:36
1. Rengeteg példa van arra, hogy egy leromlott területet megújítanak, esetleg a lakossága is kicserélődik, ilyen változás a 8. kerületben is zajlik, de New York még erősebb példa rá: https://548oranewyorkban.blog.hu/2012/01/19/anno_80_as_evek 2. Amit említ a szöveg, azt én olyan kontextusban tudom elképzelni, ami főleg az angolszász világban elterjedt elképzelés az "elátkozott" és "kísértetjárta" helyekről, házakról, kastélyokról stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!