Kásler: Elindult a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjának hivatalos honlapja

2019. december 16. 12:53

A kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjára, ez diákonként csaknem 2000 eurót jelent – hangsúlyozta a miniszter.

2019. december 16. 12:53

Kásler Miklós hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte, hogy külföldön milyen, a minőségi feltételeknek megfelelő iskolák részvételére lehet számítani a programban. Közölte, a program honlapján (www.knyp.hu) közzétették a jelentkezés lehetséges helyszíneit, illetve az intenzív kurzusok jellemzőit is. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a magyar kormány „a világon egyedülálló módon” támogatja a nyelvtanulást, 140 ezer 9. és 11. évfolyamon tanuló diák jogosult arra, hogy két hetet egy választott célország anyanyelvi környezetében töltsön el 20-25 órás intenzív nyelvtanfolyamokon. Hozzátette: a kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjára, ez diákonként csaknem 2000 eurót jelent.

Kásler Miklós elmondta: az angol nyelvű képzéseken Anglia, Írország és Málta, német nyelvterületen Ausztria és Németország lehetnek célországok, emellett Franciaországba és a kétnyelvű iskolák esetében Kínába jelentkezhetnek a fiatalok. Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint hétfőtől elérhető az a honlap, ahol a kurzusokat és a nyelviskolákat az érdeklődő fiatalok, családjaik, nyelvtanáraik, az iskolák és a fenntartók megismerhetik.

A honlapon egyelőre 149 angol, 26 német és 21 francia nyelviskola szerepel – mind minőségi és akkreditált nyelviskolák –, melyeknél több mint 5300 angol, 460 német és 360 francia kurzus közül lehet választani, a kínálat január közepéig folyamatosan bővül – emelte ki. Azt mondta: azért fontos böngészni a honlapot, mert aki nem ismeri a kínált kurzusokat, nem tud majd a februárban megnyíló pályázati rendszerben pályázni.

A jelentkezésig rendelkezésre álló két hónapot a felkészülés szempontjából is fontosnak nevezte, mert mint mondta, a külföldi nyelvtanulási program nem osztálykirándulás, hanem egy intenzív, kéthetes nyelvtanulási lehetőség. Délelőttönként nyelvi kurzusok, délután, valamint hétvégén pedig kulturális és sportprogramokat szerveznek a nyelviskolák, melyeken az idegen nyelveket a diákok használni tudják - mondta. Hozzátette: a fogyatékkal élő fiataloknak is lehetőségük lesz pályázni.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. december 16. 14:14
Szép és jó, mint amikor a halottat összecsókolgatják, tolókocsiba teszik és végigtologatják a városon, milyen jó neki!!! Ettől még van olyan ALAPPROBLÉMA, amelyen ha nincs drámai változtatás, az egész 90 milliárd Ft ugyanaz, mint a magyar "profi" futballba ölt temérdek milliárd... "Azt hitték, ilyen csak Texasban fordulhat elő Többször megszúrta tanárnőjét egy győri diák – sokkolta az országot a hír a múlt héten. Nem sokkal előtte pedig arról számoltak be a hírportálok, hogy tanulók kővel többször fejbe verték, majd kavicsot nyomtak osztálytársuk szájába. Egy fővárosi iskolában egy nyolcéves gyerek tart rettegésben egy komplett intézményt. Az agresszív fiú minden előzmény nélkül hecceli, testileg vagy lelkileg bántalmazza társait, még attól sem riad vissza, hogy a szülők szeme láttára verje őket... „ Az iskola egyik legjobb sportolóját módszeresen szekálta, a kilencéves gyermek olyannyira lelkére vette a rendszeres sértéseket, hogy éjszakánként sokszor ágyba vizel. Az igazgató széttárt karral azt mondta, sajnos nem tud mit tenni, a nevelési tanácsadóban integrálható gyereknek nyilvánították, így nem mozdíthatják el." Akkor ezredszer leírom és a jövő héten ezeregyedszer: AMÍG AZ ISKOLÁKBAN NINCS KÜLÖNVÁLASZTVA A KÜLÖNLEGES NEVELÉSI MÓDSZERREL TANÍTHATÓ TANULÓ A TÖBBSÉGI TÁRSAKTÓL, ADDIG A MINISZTERELNÖK, AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE NAPONTA BŰNCSELEKMÉNYT KÖVET EL A TANULÓIFJÚSÁG ELLEN... ÉS A PEDAGÓGUS-SZAKSZERVEZETEK VEZETŐI, AMIÉRT NINCS ÉS NEM VOLT TÜNTETÉS A KÜLÖNVÁLASZTÁSÉRT.
Gregorius
2019. december 16. 13:48
Két hét csak a legalább "középfokú vizsga" szintjén állókon segít.... (hangsúlyozás , friss kifejezések etc.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!