Hogyan lehetnek sikeresek a konzervatívok

2020. június 16. 21:16

Új műfaj. Első videó. Hogyan lehetnek sikeresek a konzervatívok.

2020. június 16. 21:16

„A konzervatív gondolkodás [...] egy olyan szemléletmód, ami nem éri be a demagógiával” – hangzik el a videóban.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 17. 21:24
Nem olvasom végig az egészet, csak amit a mandiner szemlézett belőle, és ebből ezt emelem ki: "Ha valaki arra gondol most, hogy mi, keresztények nem vagyunk sem liberálisok, sem konzervatívok, igaza van. A bejegyzésben általánosabb társadalmi megfontolásokat ismertettem, amelyek különböznek a tanítványság útjától. Nekünk, keresztényeknek a fenti morális pillérek nem minden kulturális megnyilvánulási formája elfogadható. Keresztényként hisszük, hogy Isten tekintélye és szentsége, valamint az ő népéhez való helyes viszonyulás elengedhetetlen része és alapja az erkölcsnek. Ahogy az igazságosság és az irgalom is. Nem játsszuk ki ezeket egymással szemben, mert mindegyiknek bibliai alapja van. A Szentírás számunkra a támpont, Krisztus igazsága tesz bennünket Isten előtt elfogadhatóvá, és a Szentlélek adja az erőt ahhoz, hogy arra tudjunk törekedni, ami Istennek kedves. Nem vagyunk a szó szoros értelmében sem liberálisok, sem konzervatívok. Jézus követői vagyunk. Erkölcsi alapállásunkat azonban biztosan nem lehet leszűkíteni a liberális vízióra." Ha egyik állítása az, hogy "nem vagyunk sem liberálisok, sem konzervatívok", akkor miért választ köztük mégis? Ez nagyon hasonló korlátoltsága Szabadosnak, mint egy másik témában, amit olvastam tőle, ahol azon erőlködött, hogy az isteni választottság fontosabb, mint a szabad akarat. Ha egyszer a kettő együtt igaz, akkor nem lehetséges az egyiket a másik elé helyezni, és választani közülük, mert így elindul abba az irányba, hogy csak a választottság a fontos, és ez szimpla eretnekség. Azt lehetséges csak hangsúlyozni, hogy a kettő együtt igaz. A fenti szövegben is hiába irkál kilométer hosszan, ha egyszer a keresztény se nem liberális, se nem konzervatív, akkor ne akarjon már mégis oldalt választani.
Emmanuel Goldstein
2020. június 17. 10:06
Egy folyamatosan változó világban a "mindent csináljunk úgy mint régen"-elv nem igazán nyerő. Digitális korban nem lehet kőbaltával életben maradni...
Nehidd EI
2020. június 17. 07:07
Kár a gőzért, mindenki pontosan tudja, hogy a konzervatívok csak öltönyös nácik.
annamanna
2020. június 17. 05:04
A videóban a "konzervatív" úriember leegyszerűsítéssel és demagógiával vádolja a "libsiket", de az isten szerelmére, ők mit csinálnak azon túl, hogy éjjel-nappal brutálisan primitív demagógiát nyomnak? Én valami egészen mást látok itt, nem konzervativizmust. Amit látok, azt leginkább a retrográd jelzővel lehet leírni. A retrográd kifejezés fejezi ki azt a valóságot, amit észlelek: a visszasüllyedést egy már meghaladott szintre. Az eddig kiküzdött eredmények eltűnését. Ennek a tendenciának nem konkrétan az az oka, hogy volna valami "természetadta normalitás", amihez visszatérnek, inkább az, hogy a "természetadta normalitás"-ról úgy tűnik, hogy kevesebb tudást, önfegyelmet, befektetett munkát igényel, és inkább megengedi az "ereszdelahajam"-stílust. Egyébként az ún. "haladó liberálisok" is pontosan az önuralom elhagyásának módozatait gyakorolják és azt keresik, hogyan lehetne kibújni az önkontroll, a munka, a tudás kerítésén, mert mindez roppant nyűgös, dobjuk ki a vonatból az önfegyelmet és anélkül robogjunk tovább. A retrográd nem sokat ügyít a szabályokra, amíg az idő visszaforgatásáról ábrándozik. De ha már néhány nehézséget sikerült leküzdeni azzal, hogy az emberek rájöttek új szabályokra, amikkel a régi nehézségek felülírhatók, akkor ezt minek adnák fel? A retrográd azt jelenti, hogy az emberek feladják a már kiküzdött szabályokat. Ha feladjuk a szabályt, ha feladjuk a tudást, akkor visszacsúszunk az időben a retrográd "régenmindenjobbvolt" világba, de ehhez FELEJTENI kell, elfelejteni mindent, amit már megtanultunk. Ennek a megvalósulását látom a gyakorlatban, és ezt Orbán nem egyszer szó szerint el is mondta, pl: "Te is annak a nyílt összeesküvésnek voltál tagja, akik azt akarják, hogy legyen úgy, mint régen volt, és akkor a magyar név megint szép lesz." http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-bucsubeszede-kerenyi-imre-kossuth-es-jaszai-mari-dijas-rendezo-szinigazgato-temetesen/ Ez nem konzervatív program, ez retrográd program. A "retrográd szó jelentése: visszafelé ható, hátranyúló, régibb állapot felé mutató, visszaeső, hanyatló, haladásellenes, az óramutató járásával megegyező irányú, latin, csillagászat." http://retrograd.szojelentese.com/ "Retrográd mozgásnak nevezzük a csillagászatban egy természetes vagy mesterséges égitest olyan mozgását, ami az adott rendszerben lévő legtöbb égitest mozgásával ellentétes irányú. Ellentéte a prográd (vagy direkt) mozgás, ami a szokásos, nem rendhagyó irányban történő mozgást jelöli." https://hu.wikipedia.org/wiki/Retrogr%C3%A1d_mozg%C3%A1s
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!