KINCS: Ötödik hónapja javulnak a magyar népesedési adatok

2020. június 14. 21:29

A pozitív adatok már egyfajta kedvező trendet is mutatnak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a negatív népesedési folyamatok lassuljanak, vagy akár meg is változzanak – mondta Fűrész Tünde, az Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.

2020. június 14. 21:29

December óta, már ötödik hónapja javulnak a magyar népesedési adatok – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Fűrész Tünde kiemelte: az idei év első négy hónapjában 5,5 százalékkal több gyermek született, 5,7 százalékkal emelkedett a termékenységi ráta, és kétharmadával több házasságot kötöttek, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Hozzátette: már tavaly rekordokat döntött a házasságkötések száma és a válásoké is hatvanéves mélyponton van, emellett ma már jóval több gyermek születik házasságban, mint házasságon kívül.

A pozitív adatok már egyfajta kedvező trendet is mutatnak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a negatív népesedési folyamatok lassuljanak, vagy akár meg is változzanak – mondta. Figyelemre méltónak nevezte azt, hogy pont a családvédelmi akcióterv meghirdetését követő kilenc-tizedik hónaptól kezdődően nő a születések száma.

Arról is beszélt: a párkapcsolatok stabilitásához hozzájárul, hogy Magyarországon van egy olyan támogató környezet, ami a házasságot, a családot értéknek, erőforrásnak tekinti.

Fűrész Tünde szerint Magyarországon az elmúlt időszakban nagyon kis mértékben növekedett csak az az életkor, amikor a szülők gyermeket vállalnak. Úgy tűnik, hogy azok a jelentős családtámogatási lehetőségek, amelyeket a fiatalok igénybe tudnak venni, lassítják a gyermekvállalási kor kitolódását – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. június 15. 08:57
Hatvan eves minumum a valasok szamaban????? Bssz, ez a kormany tenyleg tud valamit. Ha mast nem is, azt biztosan, hogy ha akarsz valamit, akkor tenned kell erte. A tobbiek meg keseregjenek, hogy ugysem lehet semmit tenni.
Vakfolt
2020. június 15. 08:07
Teli a világ gyerekekkel! Az utcában 26 van, és csak kettő cigó! Majd jönnek balhibbantak, és megmondják, hogy nem is úgy van, de a valóságot látja mindenki..
balbako_
2020. június 15. 07:31
És 35%-al csökkent az abortuszok száma! Cseh Katalin a botmixerébe dől!
ugorka
2020. június 14. 22:49
Úgy tűnik, a tavalyi intézkedések hatására tényleg megnőtt a gyerekvállalási hajlandóság. Kérdés, hogy mennyire lesz ez tartós? Sajnos a legutolsó adatok azt mutatják nem nagyon. Elgondolkodtató, hogy a nagyon bőkezű (talán EU-rekorder) támogatás ellenére a termékenységi ráta csak olyan átlagos és messze van a kívánatostól. Hogyan tovább? Nagyobb támogatást már nemigen lehet adni, mert az már a többi embernek jelent többletterhet. Nem lenne szerencsés, ha emiatt esetleg növekedne az elvándorlás. Tudom sokan szeretnék, ha pl. a melegek/szinglik elhagynák az országot, de a befizetett adójukkal ők is hozzájárulnak mások gyerekneveléséhez (a családtámogatást azok fizetik, akik nem veszik igénybe). Másrészről az sem szerencsés, ha csak az anyagi ösztönzést erőltetjük, mert ezzel az alacsonyabb státuszú családokban segítjük elő inkább a gyerekvállalást. Pl. a 20 éves kor előtt szülő nők száma megnőtt. Mit lehetne tenni? Talán egy nyugodtabb, békésebb társadalmat kellene teremteni. Azt gondolom be kellene fejezni a háborút az EU meg a világ ellen (meg belföldön is). Fejleszteni kellene az oktatást (gyakorló apaként azt kell mondjam, ez a 10 éves Fidesz kormányzás legkevésbé sikeres területe). Komoly probléma, hogy a fiatalok lakáshoz jutása borzasztóan megnehezült (azoknak akik még nem tartanak ott, hogy gyereket vállaljanak). Ilyen lakás/albérlet árak mellett nehéz elindulni az életben. Ezzel kellene kezdeni valamit (Néhány ötlet: Airbnb betiltás, második-harmadik lakás tulajdon megadóztatása, 5% áfa meghosszabbítása, állami bérlakások építése).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!