A pedagógusok tehermentesítése az új köznevelési stratégia fontos célja

2020. szeptember 07. 08:50

A 2030-ig szóló stratégia fontos célként tűzte ki még a lemorzsolódás csökkentését is – írta a hétfői Magyar Nemzet.

2020. szeptember 07. 08:50

A lap közölte: sokkal több asszisztensre van szükség, hogy a pedagógusok az érdemi feladataikra koncentrálhassanak. A tervek között szerepel továbbá a tanárképzések reformja, emellett javítanának a nyelvoktatáson, új iskolákat és tanuszodákat építenének, és több figyelmet szentelnének a külhoni magyar diákoknak. Az új köznevelési stratégiát az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette el, a felkészülés jegyében az Európai Unió következő fejlesztési ciklusára. A dokumentum tizennégy beavatkozási irányt határoz meg.

Egyebek mellett még tovább javítanák a pedagógusok felkészültségét és megbecsültségét, kiterjesztenék az óvodáztatást, fejlesztenék a fiatalok idegennyelv-tudását, a digitális kompetenciákat, a rászorulók hozzáférését, valamint erőteljesebben csökkentenék a korai iskolaelhagyók arányát. A stratégia rögzíti, hogy rendszerszintű pedagógushiány nincs, a tanárok munkáját támogató szakemberek, segítők ugyanakkor nincsenek elegen, emiatt a tanároknak sok nem pedagógiai jellegű feladatot kell elvégezniük. Az iskolai étkezés lebonyolítása, a hiányzásokkal kapcsolatos adminisztráció, a mérések, vizsgák és orvosi vizsgálatok szervezése, vagy éppen a továbbtanulás adminisztrációja asszisztensekre is rábízható, akikből többre van szükség – idézte a Magyar Nemzet a dokumentumot.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 07. 12:20
Hát már senki se akar dolgozni?
Agricola
2020. szeptember 07. 10:35
"A pedagógusok tehermentesítése az új köznevelési stratégia fontos célja": Ha ezt végig viszik, akkor a pedagógusnak nem kell semmiféle munkát végeznie, munka nélkül jut jövedelemhez. Mózes első könyve 3: 17-24 azt olvashatjuk, hogy mióta ősünket Ádámot kiűzték a paradicsomból az Úr parancsa: "Orcád verítékével egyed a te kenyeredet": Azóta az Isteni gondviselés helyett a kizárólag a munka az ember megélhetésének forrása. Ettől a súlyos tehertől szeretnék a jó emberek megszabadítania a pedagógusokat.
ugorka
2020. szeptember 07. 10:05
Ez kényszerű beismerése annak, hogy irdatlan tanárhiány lesz itt hamarosan. Már most is van, de ez sokat fog romlani, ahogy az idősek nyugdíjba mennek és nincs megfelelő utánpótlás. A lányom tanítónénije is sírva távozott, mert a tanítói fizetésből nem tudja kifizetni az albérletet (a párja is tanár). Az asszisztensek számát sem igen lehet növelni ilyen fizetések mellett. Komoly reformra lenne itt szükség sürgősen. El kellene gondolkodni a piaci viszonyokhoz való közeledésen is. Pl. ha matek, meg angol tanárból van hiány (mert ők a magánszférában is jól el tudnak helyezkedni), akkor nekik magasabb fizetést kell adni (vagy mindenkinek, de az meg sokba kerül, persze ezt is felvállalhatja a társadalom). Mindenesetre oktatás nélkül nem lehet jövőt építeni, annak a színvonala meg inkább lefele araszolgat.
nemecsekerno_007
2020. szeptember 07. 09:37
Jaja, ezt a tehermentesítést korábban is be lehetett volna vezetni, mert sok tanár ismerősöm mondta, hogy az adminisztráció sok idejét elveszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!