Így áll most Orbán az országvezetők ranglistáján

2020. november 30. 12:36

Biya, Mbasogo, Putyin, Merkel és a többiek: Orbán a legtöbb ideig hivatalban lévő magyar miniszterelnök lett – de az aktuális világranglistán még sokan vannak előtte.

2020. november 30. 12:36
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt ma: a leghosszabb ideig regnáló magyar miniszterelnökök ranglistáját százharminc éve vezette Tisza Kálmán – eddig. A Szabadelvű Párt egykori generálisa 1875. október 20-tól 1890 márciusáig, egyhuzamban közel tizenöt évig volt miniszterelnök, ami 5259 napot tett ki. Orbán Viktor 1998 és 2002 közötti első ciklusával, valamint 2010. május 29-e óta tartó újabb kormányfői pozíciójával, a mai napig bezárólag összesen 5261 napot dolgozott magyar miniszterelnökként, ezzel beelőzve az egykori liberális kormányfőt – igaz, ezt két külön kormányzási időszak alatt érte el.

A jelenleg hivatalban lévő – nem uralkodóként funkcionáló – országvezetők toplistáján is rajta van már Orbán, igaz, még számosan vannak előtte.

Biya és Mbasogo vezeti a világranglistát

 

Nem meglepő módon nem a legdemokratikusabb országok vezetői vannak a világranglista tetején: Paul Biya kameruni elnök 45 éve, 1975 óta vezeti országát. Teodoro Mbasogo Egyenlítői-Guinea ura 1979 óta. Iránban Ali Khamenei ajatollah 1981 óta irányítja a muszlim teokráciát.

A teljes lista ötödik helyén álló Hun Sen (Kambodzsa) vezeti a konkrét miniszterelnöki világranglistát, miután 1984 óta tart ki az ázsiai ország élén.

A toplista neves szereplői közé tartozik Aljakszandr Lukasenko, aki 1994 óta irányítja Belaruszt – idén megingott hatalommal. Vlagyimir Putyin 21 éve vezeti hol elnökként, hol miniszterelnökként Oroszországot – további ciklusait és aztán élethosszig tartó büntethetetlenségét is biztosítják már neki.

Merkel és Erdogan: régi, komplikált kapcsolat

 

A szíriai Aszad elnök húsz éve, a török Erdogan, valamint az azeri Alijev 17 éve áll hazája élén.

A demokratikus keretek között választott nyugati, európai vezetők listáját Angela Merkel német kancellár vezeti, aki épp a napokban ünnepelhette kormányzásának 15. évfordulóját (ő a világranglista 29. helyezettje). 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök két etapban összesen több mint 14 évig volt már vezető, ő a 30. helyezett.

Orbán Viktor összesen 14 év és 144 napos kormányzásával a 31. helyen áll – épp megelőzve Raúl Castrót, aki Fidel után 2006 júliusától vezeti Kubát.

A demokratikus vezetők közül még Mark Rutte holland miniszterelnök szerepel a toplistán, aki 2010 októbere óta kormányozza országát; valamint Simonetta Sommaruga, aki Svájc kollektív vezetői tanácsának tagja 2010 novembere óta – és épp most ő Svájc aktuális, egyéves ciklusát töltő elnöke is.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. november 30. 20:06
"Orbán Viktor (...) a mai napig bezárólag összesen 5261 napot dolgozott magyar miniszterelnökként, ezzel beelőzve az egykori liberális kormányfőt" De micsoda 5261 nap!... szükség van még most is tisztasági fertőtlenítés a szavai-tettei után. Az első 4 év még gyakornok miniszterelnöknek se fogadható el. Csupa baki és kísérletezés a hatalom megszerzéséért... a parlament tekintélyét semmibevevő. A többi idő pedig egy degenerált ember embertelen-kíméletlen szellemi kisülése. Ha már legek... a legrátartibb... a legopportunistább... a legpopulistább... a legönzőbb... a legjobban magyar társadalmat megosztó... a leggátlástalanabb... a legkorruptabb... a leghálátlanabb... a legveszélyesebb Magyarországra... a legcinikusabb... a legszorgalmasabb diktatórikus országok vezetőinek a seggnyalásában... a legálszentebb kamu istenhívő. A magyar történelemben ezeket így együtt nem übereli senki!! De kitűnő manipulátor, kihozza a legrosszabbat a magyar emberekből. A legszégyenletesebb ember Mr. Viktor Doktor Orbán Keresztény DNS.
realista
2020. november 30. 17:22
Minél szarabb lesz nálunk a helyzet, annál több "híveket lelkesítő" cikk fog megjelenni.
HåkanHåkansson
2020. november 30. 17:18
"Ki ez Merkel mellet? " Akarod a Merkel mellet? Fene az izlésedet! !:-)
matykox
2020. november 30. 16:34
Jó primitív szemle. Mintha a hosszú hivatali idő valami ostoba és értelmetlen, gyerekes szabálynak megfelelés elleni bűn lenne. Pedig épp az ellenkezője látszik igaznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!