Maruzsa: Bírnia kell a Krétának a rohamot

2021. március 09. 09:16

A köznevelésesért felelős államtitkár felszólította az E-Kréta Zrt.-t a hibák kijavítására azt követően, hogy túlterhelés miatt hétfőn leállt a digitális Kréta rendszer és a kollaborációs tér.

2021. március 09. 09:16
null

Maruzsa Zoltán a Kossuth rádió keddi, Jó reggelt Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a cég vállalta a felelősséget a hétfői hibáért, és közleményben elnézést kért a szülőktől.

– fogalmazott a politikus. Szerinte nem elfogadható, hogy alábecsülték a terhelést. Ez kicsit olyan, mintha decemberben a hólapátolókat meglepné a tél – fogalmazott. Elmondta, a járvány harmadik hullámának felfutása indokolja a kontaktusszám csökkentése érdekében a köznevelési intézmények bezárását.

Az újranyitás karnyújtásnyira van

Ugyanakkor arra számít – folytatta az államtitkár –, hogy a tervezett egy hónapos időszak elegendő lesz arra, hogy radikálisan csökkenjen a fertőzésszám. Annál is inkább, mert időközben a tömeges oltás is zajlik, mindez pedig lehetővé teszi az intézmények újranyitását. Közlése szerint az adatok azt mutatják, hogy tényleg csak a legindokoltabb esetben igényeltek a szülők gyermekfelügyeletet erre az időszakra. Óvodai felügyeletet 8892 gyermek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek. Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százaléka, míg az iskolások 0,37 százaléka – ismertette. A kollégiumok esetében az intézményvezetők engedélyezhetik a bentlakást indokolt esetben – tette hozzá Maruzsa Zoltán. Arról is szólt, hogy

kockázat nélkül megszervezhető mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségi,

hiszen áprilisra a kontaktszámot csökkentő intézkedések és a tömeges oltás hatására leszálló pályán lesz a járvány. Emléketetett arra, hogy tavaly sem volt járványügyi hatása az érettséginek, miközben tavasszal 80 ezren tettek írásbeli, ősszel pedig 30 ezren szóbeli vizsgát.

(MTI)

Címlapkép: Online oktatás. Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basisolder
2021. március 09. 16:18
KRÉTA alapjáraton nehezen működő rendszer, annak ellenére, hogy egy szimpla adminisztratív felület, amiből statisztikákat lehet generálni! Néha stabil, néha nem! KRÉTA-DIGITÁLIS KOLLABORÁCIÓS TÉR (DKT) 2020. október végén jelent meg, egy lebutított Google Classroom és a CISCO WEBEX ötvözete. Előnye az átjárás a KRÉTA irányába, pl osztályzás, házi feladat, órarend szerint van, minden csoport a Krétában rögzített. Hátrány a lebutítás, vissza nem lehet küldeni javított feladatokat, fájlokat. A KRÉTA-DKT felület hétfő reggel 7:30 kor még működött, 7:50 kor még a Kréta naplóba belehetett lépni, a DKT-ba esetlegesen hosszú várakozás után. 8:10-8:20 között a diákok 20%-a tudott jelen lenni az órán, a többinél hiba, kidobás, lefagyás stb. 8:45 szerintem ekkor kikapcsolták a rendszert, kb. 9:40 kor helyreállt, onnantól rendben működött. Az újraindításon kívül, valószínűleg a kevesebb felhasználónak volt köszönhető. Kedd reggel 8 előtt a DKT újra lassú volt, nem engedte be a diákokat, kb 70 % érkezett meg. 9-től már egyre gyorsabb, 11-től már "hasított" tanóra ikontól a Webex-es órakezdésig 3 perc alatt lehetett eljutni. Egyértelmű, hogy a március 2-3-ai leállás azért volt, mert bővítették a rendszer háttér tárolóit stb., persze más lett mondva! Azonban a hibák javítása szerintem ugyanúgy egy hét lesz, mint október végén és november 10 után. Sajnos pedagógusok, gyerekek és szülők részéről is hatalmas a digitális inkompetencia! Sajnos egy rendszert kell alkalmazni, amire felkészült az intézmény, sok iskolába ez a DKT! A legviccesebb az, hogy ma egy-két tanker kiküldte, hogy a DKT nem kötelező, viszont, ha GDPR miatt feljelenti valaki az intézményt az is jogos lesz!
Prospero
2021. március 09. 12:24
Aki tud németül az nézzen a mebis Lernplattform kapcsolatos hírek utána, mert ott sem sokkal jobb a helyzet.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 09. 11:42
Kedd dél van, és a Kréta még mindig térdel. Nem tudjátok ki az új vezérigazgató? Írnék neki.
T. Péter
2021. március 09. 10:54
Ugye, emlékszünk rá, hogy a Kréta saját mobilos appja olyan használhatatlan vacak, hogy egy érintett fiatal maga állt neki, hogy normálisat írjon helyette. És sikerült is. Tehát a krétások betiltották ezt az appot. És ugye, emlékszünk arra is, hogy ezt a Krétát hatalmi szóval kényszerítették rá azokra az iskolákra is, ahol más, jobb rendszert használtak már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!