Április 30-án adhatunk fel utoljára táviratot

2021. április 07. 09:05

Egyre kisebb volt rá az igény a Magyar Posta szerint, tavaly csupán 23 ezret küldtek.

2021. április 07. 09:05
null

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. A társaság kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent. Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma – írták.

A távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban is megszűnt a szolgáltatás

A közlemény szerint az országban az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb

a telefon széles körű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan

drasztikusan csökkent. A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett.

Hozzátették, hogy a távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban – például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában – is megszűnt a szolgáltatás. A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedik, hiszen a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat – olvasható a közleményben.

(MTI)

Fotó: A Londonban élő Orosz Mária a férjétől 1956. november 2-án kapott távirata, a fénykép 2016. október 13-án készült. MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. április 07. 17:18
Már akkor meghalt - jó régen - amikor a posta nem vitte ki hétvégén, így a forgalom zömét adó dísz és gyásztáviratok értelmetlenné váltak.
bunko_jobbos
2021. április 07. 15:37
Ezt a hírt mínuszolni nagy hiba. Az élet ugyanis megy tovább, nem lehet leragadni a múltban, mert akkor végünk. A történészek tegyenek be a sarokba pár ilyen gépet, írjanak róla esszéket, de mi ne sajnálkozzunk. Egyszerűen a tárgyakat nem szabad ennyire szeretni.
Senki Alfonz
2021. április 07. 12:50
Ez azért nem olyan egyszerű! Kis falvakban a temetésre nem menők kötelezően gyásztáviratot küldenek a családnak és ahhoz hasonlóan a lagzikban is ünnepélyesen olvassák fel a távolmaradók dísztáviratait!!! Ezek írásbeli, dokumentált emlékek, ezek maradnak el ezután!!!! Az sms és az email nem jut el az idősebb koroaztályhoz!!!! A Magyar Posta hülye vezetése inkább a verseny felvételével törődjön, mert a versenytársak lazán leverik!!!! Például a csomagokat rugalmasabban viszik ki a többiek, munkanapon és pihenőnapon is késő estig kiszállítanak!!! A posta a legdrágább, folyamatosan emel árakat, rontja a szolgáltatásait, így veszíti el az ügyfeleit, erősíti a versenytársait!! Néhány éve kitalálta, hogy egy levélben csak két darab CD vagy DVD lehet mérettől és súlytól függetlenül!! Most egy ajánlott, tértivevényes levél elsőbbséggel 1050,- forint függetlenül a méretétől, ráadásul a tértivevényt email-ben két hét múlva küldik el!!!!! Saját maguk alatt fűrészelik az ágat, az egész fát, ostoba barmok!!!!
Csomorkany
2021. április 07. 11:36
Volt a kérdés, hogy miért nem engedte Kádár a sportolóinkat a Los angelesi olimpiára 1984-ben. Táviratozott Moszkvába: - Mehetnek a magyar sportolók az olimpiára? Stop. Válasz: - Természetesen mehetnek. Stop. Gáz Stop. Kőolaj Stop.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!