Elcsíptünk egy levelet: „infosztrájkra” szólítja fel a tanárokat egy ELTE-s diákcsoport

2021. április 19. 13:50

Úgynevezett infosztrájkra kéri fel a tanárokat egy ELTE-s diákszervezet, mely egyhetes tiltakozást indított a modellváltások ellen. Elcsíptünk egy levelet. Mutatjuk.

2021. április 19. 13:50
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Furcsa levelet csíptünk el azzal kapcsolatban, hogy úgynevezett „infosztrájkot” hirdetett április 19-23. közé az egyetemeken a modellváltás ellen tiltakozva az eddig nagyrészt ismeretlen AHA!- Aktív Hallgatók az Autonómiáért szerveződés. 

Mielőtt rátérnénk a levélre, nézzük, mi az AHA és mi az az infosztrájk. 

Facebook-oldala szerint az AHA! egy „alulról építkező diákszerveződés vagyunk, célunk az egyetemi autonómia, a szabad és demokratikus felsőoktatás, és a társadalmi igazság ügyének előmozdítása.”  

Az árulkodó kifejezés a „társadalmi igazságosság”: ezt mindig radikálbalos szervezetek szeretnék előmozdítani. 

Az „infosztrájk” pedig: „Az Infosztrájk az egyetemi autonómiáért egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény április 19-23. között. A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.” 

Az infosztrájk Facebook-eseménye szerint „A magyar egyetemi polgárság április 19-23. között összefog, hogy tájékozódjon, tájékoztasson, közösen gondolkodjon és cselekedjen. Oktatói és hallgatói együttműködés az oktatás szabadságáért.”

A szrájk honlapjának tudástár-rovatában olvasható Fleck Zoltán eltés jogszociológus, a jogállamiságot alkotmányellenes és jogfosztó módszerekkel védelmezni, illetve „helyreállítani” kívánó, a kormányváltás esetén a jogfolytonosságot megszakadását hirdetőoktató fejtegetése arról, hogy mindez jogszerű.

A honlap számos óratervvel is szolgál egyetemi autonómia, az autonómia fogalma és más kapcsolódó ügyekben. Az óratervek közt van az 1968-as diáklázadásokkal, ifjúságszociológiával és a szexualitással foglalkozó is – jó kérdés, utóbbinak mi köze az egyetemi autonómia ügyéhez. 

Az „infosztrájk” ELTE-s szervezőcsapatának nevében egy bizonyos Tóth Boglárka küldte szét az alábbi levelet a Hallgatói Szakszervezet e-mail-címén az ELTE oktatóinak, annak ellenére, hogy az ELTE-n nem tervezik a modellváltást:

Az országos Információs Sztrájk szervezőiként keressük meg Önt. 
A  tavaly ősz óta zajló modellváltási hullám, illetve az egyetemi autonómia évtizedes csorbítása aggodalommal tölt el mindannyiunkat. Az alulról szerveződő egyetemi polgárság úgy gondolja, hogy az autonómia nélkülözhetetlen a tanulás, az oktatás, a kutatás és  az alkotás szabadsága szempontjából. Ezért is szervezzük, oktatóinkkal közösen, az egyetemeken átívelő Infosztrájkot. 
Az  április 19-ei héten a megmozdulásban résztvevő oktatók a tanóráikon teret biztosítanak a témáról való diskurzusnak, vagy a hallgatókkal beszélgetnek a saját egyetemükön zajló változásokról. Az ebben való részvételre szeretnénk Önt is felkérni!
Az  információs sztrájkban való részvételhez, egy sztrájkóra megtartásához szolgáló segítségül a szervezőcsapat összegyűjtött a témábavágó cikkeket és segédenyagokat. Ez utóbbi “óratervek” különféle tudományterületekhez kapcsolódnak, így órai tananyagként használhatók.
 Mindez a következő honlapon tekinthető meg: www.infosztrajk.hu (A megmozdulásban való részvétel jogi értelemben nem minősül sztrájknak. Az oktatói autonómia körébe tartozik, hogy egy oktató tanrendi óra keretében az oktató az egyetem ügyéről, autonómiájáról, a hallgatók jogairól beszél. Minderről Fleck Zoltán jogász, tanszékvezető egyetemi tanár állásfoglalásában olvashat a honlapon: http://infosztrajk.hu/fleck-zoltan-jogi-allasfoglalasa-az-informacios-sztrajkrol/ )
Az  Infosztrájk hetében megvalósuló kísérőprogramokról való informálódásért kérjük szintén kövesse a honlapot, illetve az esemény Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/infosztrajk , és a kifejezetten ELTÉs Facebook-eseményt is: https://fb.me/e/40VThOaxs 
Tisztelettel szeretnénk rá felkérni, hogy vegyen részt a megmozdulásban: a sztrájkórák megtartásával és az esemény népszerűsítésével segítse elő Ön is az egyetemi polgárok tájékoztatását, az egyetemi autonómiáról folyó diskurzus kiszélesedését!
Köszönettel
 üdvözli 
Tóth Boglárka és az Infosztrájk ELTÉs szervezőcsapata
 

A  tavaly ősz óta zajló modellváltási hullám, illetve az egyetemi autonómia évtizedes csorbítása aggodalommal tölt el mindannyiunkat. Az alulról szerveződő egyetemi polgárság úgy gondolja, hogy az autonómia nélkülözhetetlen a tanulás, az oktatás, a kutatás és  az alkotás szabadsága szempontjából. Ezért is szervezzük, oktatóinkkal közösen, az egyetemeken átívelő Infosztrájkot.  Az  április 19-ei héten a megmozdulásban résztvevő oktatók a tanóráikon teret biztosítanak a témáról való diskurzusnak, vagy a hallgatókkal beszélgetnek a saját egyetemükön zajló változásokról. Az ebben való részvételre szeretnénk Önt is felkérni! Az  információs sztrájkban való részvételhez, egy sztrájkóra megtartásához szolgáló segítségül a szervezőcsapat összegyűjtött a témábavágó cikkeket és segédenyagokat. Ez utóbbi “óratervek” különféle tudományterületekhez kapcsolódnak, így órai tananyagként használhatók.  Mindez a következő honlapon tekinthető meg: www.infosztrajk.hu (A megmozdulásban való részvétel jogi értelemben nem minősül sztrájknak. Az oktatói autonómia körébe tartozik, hogy egy oktató tanrendi óra keretében az oktató az egyetem ügyéről, autonómiájáról, a hallgatók jogairól beszél. Minderről Fleck Zoltán jogász, tanszékvezető egyetemi tanár állásfoglalásában olvashat a honlapon: http://infosztrajk.hu/fleck-zoltan-jogi-allasfoglalasa-az-informacios-sztrajkrol/ ) Az  Infosztrájk hetében megvalósuló kísérőprogramokról való informálódásért kérjük szintén kövesse a honlapot, illetve az esemény Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/infosztrajk , és a kifejezetten ELTÉs Facebook-eseményt is: https://fb.me/e/40VThOaxs  Tisztelettel szeretnénk rá felkérni, hogy vegyen részt a megmozdulásban: a sztrájkórák megtartásával és az esemény népszerűsítésével segítse elő Ön is az egyetemi polgárok tájékoztatását, az egyetemi autonómiáról folyó diskurzus kiszélesedését! Köszönettel  üdvözli  Tóth Boglárka és az Infosztrájk ELTÉs szervezőcsapata  

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2021. április 19. 20:38
48 évesen MUNKA MELLETT egyetemre járok. Megint. Kutatok is egy-két témában. Autonóm vagyok - MERT A FIZETÉSEM FEDEZI, ezt a szabadidős tevékenységet. Ez lenne egy jó modellváltás a sok suttyónak. Na persze ha egy diáknak ez nem tetszik és hangot adna a véleményének, leshetné a félévét...
Leskelődő
2021. április 19. 18:18
Szeretném javasolni a sztrájkhallgatóknak, hogy az autonómia órák közben széles mozdulatokkal lengessék világító telefonjaikat! Esetleg Fleck Zoltánt is.
néhai Ch.Pilot
2021. április 19. 16:54
Az egyetemek ma Magyarországon szélsőbalos politikai, félkatonai kiképzőközpontok. Meg kell őket tisztítani, vagy felszámolni és új egyetemeket alapítani, ahol csak szakmai képzés folyik, ideológiai nem (vagy ha igen, akkor csak hazafias).
zakar zoltán béla
2021. április 19. 16:33
Zsenikék Törpikék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!