Karsai György az SZFE-ről: A gőzhenger el fog szívni minden maradék autonómiát

2021. április 12. 10:02

Az oktató szerint egyetlen pillanatig sem voltak partnernek tekintve.

2021. április 12. 10:02
null

A modellváltás folyamatának hallgatói és oktatói az Oktatói Hálózat és a NEM az alapítványosításra! csoport által szervezett online fórumon meséltek arról, hogyan élték meg az alapítványi szervezés folyamatát. A beszélgetésről a Mérce adott számot.

Hat éve merült fel először

A Mérce szerint a legviharosabb modellváltási folyamatról Karsai György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának vezetője számolt be. Az egyetemi tanár szerint attól kezdve, hogy mintegy hat évvel ezelőtt először felmerült a modellváltás lehetősége az SZFE-vel kapcsolatban, a vezetőség fontosnak tartotta, hogy az ezzel kapcsolatban elérhető kevés információt is megosszák a hallgatókkal. Az egyetemi tanár úgy emlékszik vissza:

nemhogy előkészítés nem volt, a szándékokról sem lehetett tudni,

még akkor sem, amikor a többi művészeti intézménnyel már tárgyalt a kormányzat, és semmilyen szinten nem vonták be az egyetemi polgárságot az átmenetről szóló diskurzusba, írják.

Hozzátették: az SZFE esete Karsai szerint azért volt különleges, mert azok

a „lózungok” (versenyképesség, működőképesség, innováció),

amelyek egyébként érvekként kísérik a modellváltást, nem voltak ráhúzhatók az egyetemre. „Kilógott a lóláb, hogy egy nyilvánvaló pusztító szándék, egy bosszú működött a háttérben, ami összhangba került az egész felsőoktatást érintő tervvel” – vélekedett az SZFE-n dráma- és színháztörténetet tanító oktató.

Előre eldöntött stádiumokban haladt előre folyamat

Később aztán elkezdődtek ugyan a Karsai szerint tárgyalásnak jóindulattal sem nevezhető megbeszélések a minisztérium és az SZFE között, írja a Mérce, de ezen a ponton – ahogyan az oktató fogalmazott – előre eldöntött stádiumokban haladt előre folyamat. Hiába volt szó arról, hogy az SZFE jelölhet tagokat a fenntartó alapítvány kuratóriumába, végül nulla személyt fogadtak el az ő kurátorjelöltjeik listájáról.

„Egyetlen pillanatig nem voltunk partnernek tekintve,

– összegezte mondandóját Karsai, aki azt is gondolja, hogy az „egyetlen tisztességes reakció” ebben a helyzetben az volt, amit a hallgatók és az oktatók felvállaltak, és amiből az SZFE egyetemfoglalóinak jól ismert története kerekedett. Szerinte „ordítóan az látszik, hogy beindult egy gőzhenger”, amely „mindenhonnan el fog szívni minden maradék autonómiát”.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2021. április 13. 12:32
Talán nem kellett volna a főiskolai rangról feljebb lépni.
kitiltott
2021. április 13. 08:32
Azt gondolom hogy az SZFE botrány megmutatta hogy az egyetemek első sorban balos ellenzéki vezetése kifizető helynek használta az egyetemet. A probléma ott kezdődött hogy több milliárd állami pénzzel nem tudtak és nem tudnak elszámolni. A kb 400 diáknak volt kb 240 tanára akik fizetést kaptak az SZFE től.. Ez a libernyávogás semmi másról nem szól minthogy csap elzárva onnan sincs pénz..
Flagellator1974
2021. április 12. 21:36
Szar ez az eszmefuttatás, Karsai. Vagy Klein, ugyebár.
VeJoLa
2021. április 12. 18:56
"egy gőzhenger, amely mindenhonnan el fog szívni minden maradék autonómiát" -hát ez jól meg lett aszondva! Nehogy már a farok csóválja a kutyát, ha még oly jóvágású is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!