Húsz százalékos szociális béremelés, 370 ezres átlagbér

2021. október 14. 16:30

Hogy jön ki a matek? Ki mennyit keres? Kire vonatkozik a béremelés?

2021. október 14. 16:30
null
Fülöp Attila

„20 százalékos szociális béremelés, 370 ezres átlagbér - hogy jön ki a matek? Ki mennyit keres? Milyen az iskolai végzettsége a szociális területen dolgozóknak? Kire vonatkozik a béremelés?

Nézzük a tényeket!

Október 8-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy jövő januártól 20 százalékkal emelkedik a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók bére.

Mindenkinek nő a bére – ez több, mint 90 ezer embert érint

A jövő évre vonatkozó béremelés minden szociális és gyermekvédelmi területen dolgozóra vonatkozik, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati, egyházi, vagy civil fenntartóhoz tartozik!

Vonatkozik tehát:

  • a szociális szolgáltatásokban,
  • a szociális intézményekben,
  • a gyermekjóléti alapellátásban és
  • a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozókra egyaránt!

Alapbér és pótlékok

Minden szociális területen dolgozó bére 2 részből áll:

  • az alapbérből, amit a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt) szóló törvény szerint kap
  • és az ehhez kapcsolódó ágazati pótlékokból

Természetesen a nevelőszülők bére is emelkedni fog, csak más törvény alapján!

A jövő évi 20 százalékos béremelkedés az alapbér és az ehhez kapcsolódó összevont ágazati pótlékok együttes összegére vonatkozik

  • Vagyis, ha a jövő évi bruttó átlagbérrel számolunk (370 ezer forint), akkor havonta 60 ezer forinttal, éves szinten pedig 720 ezer forinttal lesz magasabb az ágazatban dolgozó átlagbére!

Nem a minimálbéremelést jelenti!

A fentiekből következik, hogy mivel az alapbér és hozzá kapcsolódó ágazati összevont pótlék ÖSSZEGÉRE vonatkozik a 20 %-os szociális ágazati béremelés, ezért az nem a 20 %-os minimálbér emelést jelenti!

Annál is inkább, mert a minimálbér emelésről egyelőre még nem is született döntés, ellentétben a 20 százalékos szociális ágazati béremelésről, amiről viszont igen!

METTŐL MEDDIG TART

A 20 százalékos szociális ágazati béremelés jövő januártól lép életbe, és természetesen az azt követő évekre is vonatkozik!

HOGY JÖN KI A MATEK

A szociális területen az átlagbér a KSH nyilvános adatai alapján:

  • 2010-ben 137.372 forint volt
  • az idei esztendőben 306.073 forintra nőtt
  • ez az összeg jövőre 370 ezer forint lesz!

NETTÓ-BRUTTÓ

Azért bruttó bérekről beszélünk, mert csak a dolgozónak adott teljes összeg (bér+a hozzá kapcsolódó járulékok) mutat valós képet egy ágazat béreiről!”

Nyitókép: Fülöp Attila Facebook-oldala

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2021. október 15. 07:44
Nem tudom, hogy jön ki ez a matek . A szociális dolgozók bére 3 részből áll. 1. Iskolai végzettséget is tartalmazó alapbérből. 2. Kötelező bérkiegészítésből. 3. A kortól, az alkalmazott 3 évente 3% béremelést kap. A gyakorlat, hogy ez a 3 % emelés az alapbérre vonatkozik. Ebben a foglalkoztatási körben a 10 éve változatlan közalkalmazotti bértábla 100 ezer ft. körüli alapbéreket rögzit. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a 20 % emelés is erre értelmezhető. Az alkalmazottak tömegénél a valós szám ezért bruttó 20 ezer ft. körüli emelés lesz! Ez kb. a igazi infláció mértékét fedezi. Álljon itt a feleségem főszámfejtésének 2 sora. -Alapilletmény : 98 865 ft. -Garantált bérminimumra kiegészítés: 120 135 ft.
Kanmacska
2021. október 14. 23:33
A 370 ezer bruttó, cirka 240 ezer nettót jelent.
józan paraszti ész
2021. október 14. 19:55
Ennyi szám és összefüggés. A libsik köpni nyelni nem tudnak, semmit nem értenek belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!