A saját bőrünk a tétje a jövő évi választásnak

2021. november 20. 09:19

A távlatokban gondolkodás az, ami végtelenül hiányzik a magyar politikai élet bal oldaláról.

2021. november 20. 09:19
Kaszab Zoltán

„A sor azonban itt nem ér véget. Az Orbán-kormány egyik legnagyobb vívmányával, a családtámogatási rendszerrel is jól jár ugyanis bal- és jobboldali egyaránt, erről azt hiszem Jakab Péter tudna a legtöbbet mesélni. Ahogyan mindenki csak nyer a magasabb fizetésekkel, a 13. havi nyugdíj visszaépítésével és az egykulcsos személyi jövedelemadóval. A polgári kormánynak ugyanis egyetlen dolog számít: hogy a középosztály – attól függetlenül, hogy kire szavaz – előrébb jusson és építse az országot. Ez a nem négy évben, hanem távlatokban gondolkodás az, ami végtelenül hiányzik a magyar politikai élet bal oldaláról és ez az, ami miatt a polgári kormánynak háromszor is kétharmaddal szavaztak bizalmat az emberek.

Mit kínál ezzel szemben a baloldal? Az átnevelést. Valamilyen, most már 100 éve működő reflexnek köszönhetően a progresszívek képviselői folyamatosan azt gondolják, hogy ismerik a tökéletes ember prototípusát, és megpróbálják az általuk elképzelt vízióhoz igazítani a társadalmat. Az elmúlt 100 évben persze – nem csak Magyarországon – számtalanszor kiderült, hogy az emberek ebből nem kérnek, ők mégsem adják fel, így újra és újra ezzel próbálkoznak. Márki-Zay Péter pedig nap mint nap tanúbizonyságot is tesz erről. Kritizálja a hatósági benzinárat, a rezsicsökkentés ellen és a migráció mellett érvel. A baloldali sajtó pedig felzárkózik hozzá, amikor a maximált árak miatt a benzinkutak profitját félti. És nem maradnak el a baloldal szakértői sem, akik például évek óta magyarázzák az egykulcsos adórendszer igazságtalanságát.

De hogyan is lehetne igazságtalan egy olyan rendszer, amelyben mindenkinek a fizetése ugyanakkora hányadát kell beadnia a közösbe? Nem mindenkinek ugyanannyit, hanem ugyanakkora hányadát. Aki 200 ezret keres, annak 30 ezer forintot, aki 2 milliót, annak 300 ezret. Sajnos azonban nem kell a baloldali kritikákban és Márki-Zay Péter mondataiban elvesznünk ahhoz, hogy tudjuk, mi vár ránk, ha a baloldal kerül hatalomra. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ugyanis remek ízelítőt adtak ebből 2006 és 2010 között. Megnyirbált családtámogatásokat, megszüntetett 13. havi nyugdíjat, egekben lévő energiaárakat, magas adókat és kiárusított állami vagyont hagytak maguk mögött. A polgári kormánynak 11 év kellett hozzá, hogy rendbe tegye 8, de főleg a 2006 és 2010 közötti 4 év rombolását. Nincs még 4, majd 11 évünk ugyanerre.”

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2021. november 21. 14:08
Gyurcsány teljes kormányzása alatt volt 13. havi nyugdíj, azt Bajnai Gordon szüntette meg, de ami még érdekesebb, hogy Orbán kormányzása alatt, soha egyetlen percig nem volt 13. havi nyugdíj, pedig a választások előtt 14. havit is ígérgetett. A 13. havi bért és nyugdíjat az MSZP- SZDSZ kormány vezette be és a világgazdasági válság hatására kénytelen volt feltételhez kötni. Nem szüntette meg, hanem maximalizálta 80 ezer forintban és a GDP növekedéséhez kötötte. A FIDESZ az kormányzásuk alatt csak ártott a nyugdíjasoknak! Emlékszem a 1998-as emelésre, amikor 9%-kal csökkentették az előírtat és azt differenciálták. 2010-ben megszüntették a nyugdíjas fogyasztói kosár számítását, mint a nyugdíjemelés egyik alapját. Megszüntették az un svájci indexálást is. A szoclib idején módosított ( feltételhez kötött ) rendszer szerint 3,5% GDP növekedés esetén egy heti nyugdíj jár! A nyugdíjemelés mértékének 2017 januárjában minimum (10+2,4):2= 6,2% járna. A minimumot azért írtam, mert már nem a nyugdíjas, hanem az általános inflációval számolnak.
crydog
2021. november 21. 07:00
A baloldallal egy baj van, de azon soha nem tudnak túllépni: ahol a mi magyarokat , nemzetet látunk, ők csak szavazatokat a céljaikhoz. Nekik mindegy hogy 10 év múlva magyar vagy muszlim szavaz rájuk. Nekünk nagyon nem.
makapaka2
2021. november 20. 20:35
Soha még ekkora tétje nem volt a választásnak. Ennyi ártalmas gazember, mint most a moslék koalícióban van, még nem volt az ellenzékben.
sorivo4
2021. november 20. 17:19
"A távlatokban gondolkodás az, ami végtelenül hiányzik a magyar politikai élet bal oldaláról." Ha csak a távlatok hiányoznának. De a gondolkodás képessége úgy a la cusame. Ezért is szeretnek inkább csak kiszolgálni másokat, akik gondolkodnak helyettük. Nem sokkal erősebb kognitív képességekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!