Bangóné, Karácsony, Hajnal – tisztázatlan felsőfokú végzettségek a baloldalon

2022. január 23. 21:24

Nem a vasárnap az MSZP-ből kizárt Bangóné Borbély Ildikó az egyetlen, akinek iskolai végzettségével kapcsolatban kérdések merültek fel az elmúlt időszakban.

2022. január 23. 21:24
null

„A kamudiploma-botrányba belebukó Bangóné Borbély Ildikó mellett több más baloldali politikusról is kiderült korábban: nem rendelkezik olyan végzettséggel vagy szakismerettel, mint amit állított magáról. Karácsony Gergelynek – bár kezdetben ennek ellenkezőjét hangoztatta – nem volt államilag elismert nyelvvizsgája, ennek hiányában pedig jogszerűtlenül alkalmazták egyetemi tanársegédként és adjunktusként. A momentumos Hajnal Miklós pedig úgy hivatkozott magára többször is közgazdászként, hogy csak érettségije van” – írja összeállításában a Magyar Nemzet, amely számba vette azon baloldali politikusokat, akiknek iskolai végzettsége nem egyértelmű a fellelhető információk alapján.

Emlékezetes, Karácsony Gergely doktori- és nyelvvizsgaügyei tavasszal sokáig meghatározták a közbeszédet, miután kiderült, hogy a főpolgármester tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Mindez egyébként az ezredforduló után pár évvel történt, amikor a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette a Corvinust,

Karácsony pedig már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak, a cége összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kabinettől. A főpolgármester angoltudásbeli hiányossága már a hivatalos miniszterelnök-jelölti bejelentkezése előtt lavinát indított el, amikor a brit The Economist című lapnak – mint később kiderült – magyar nyelven adott interjút. Karácsony nyelvvizsgájának kérdése akkor hetekre meghatározta a politikai napirendet, míg végül kétséget kizáróan kiderült, hogy az általa említett középfokú nyelvvizsga nem létezik. A főpolgármester az erre vonatkozó kérdések kapcsán gyakorlatilag egyszerre kezdett el úgy magyarázkodni, hogy a szaknyelv a sajátja, másrészt pedig azzal védekezett, hogy „hiperpasszív” a nyelvtudása.

A szabálytalan foglalkoztatása ügyében Karácsony minden felelősséget az egyetemre hárított. 

Szintén nagy port kavart a Momentum ifjú titánjának, Hajnal Miklósnak az esete is. Hajnal 

többször is közgazdászként hivatkozott magára, azt a látszatot keltve, hogy ilyen irányú végzettséggel rendelkezik. 

Az előválasztás alkalmából feltöltött önéletrajzából azonban az derült ki, hogy Hajnal elkezdte a jogász – és nem a közgazdász – szakot levelező tagozaton, valamint „felfüggesztett” oxfordi tanulmányokról számolt be, magyarán csak érettségivel rendelkezik. A momentumos politikus akkor méltatlannak és fájónak nevezte, hogy ennek kapcsán hazugsággal vádolták, de sajnálatát fejezte ki, és elnézést kért.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. február 06. 15:18
Aki olvasta ezt a: "Bár Magyarországon és a futballvilágban „csak” mint magyar játékvezetőt tartanak számon, én ezen belül büszkén vallom: magyar, esztergomi és szentgyörgymezői vagyok. Szakterületemből diplomáztam..." szöveget, vajon mit gondol, milyen diplomája van a FIDESZ ogy. képviselőjelöltjének? (Megfejtés: LABDARÚGÓ JÁTÉKVEZETŐ DIPLOMÁja van, amit a Magyar Labdarúgó Szövetség Felnőttképzési Intézet állított ki.) https://hvg.hu/itthon/20220206_Labdarugo_jatekvezetoi_minositeset_tuntette_fel_diplomakent_Esztergom_fideszes_jeloltje
nos2024
2022. január 24. 17:25
Azt írta tegnap Karácsony Gergely, hogy "A tisztességesen érvényesülni akaró nagy többséget alázzák meg azok, és akik érdekében "odaszólnak", akik más minőségű embernek hiszik magukat. Az egyetemi vizsgán lehet, hogy átmentek,, de az erkölcsin elbuktak" Aha, értjük...https://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA
Amondó
2022. január 24. 12:41
Eszem ágában sincs Bangónét védeni, de az eset mélyebb megértéséhez érdemes ismerni a cigány észjárás mibenlétét. A cigány felfogás a TÉNYEK és a VÁGYAK se között nem érzékel éles választóvonalat, vagyis a létező valóság helyett a vágyálmok közlése nem számít (annyira) hazugságnak. avagy a hazugság nem feltétlenül megbocsáthatatlan vétek, avagy nem is hazugság, csak éppen én így szerettem volna. A jövendőmondó cigányasszony is, csupa szépet jósol a kuncsaftnak. Bármit amit az hallani szeretne. Gazdasági Főiskolán nem sikerült diplomát szerezni. Nem elég, hogy az akarat megvolt? Ezen ész(?)járás tükröződik a cigány nyelvek igehasználatának némely sajátossága is. Régi magyar anekdota_ amikor a szolga legfőbb feladata a gazda lovának vakarása volt: - Gazda: vakartál? - Szolga: v........akartam.
istvánkeve
2022. január 24. 10:01
Off-shore tanulmányokból származó globalizált diplomaözönt mutat itt nekünk feleim, a magyar politikai "elit" elé tartott görbe tükör. Választhatunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!