EUobserver: Amíg Orbán Viktor a kormányfő, nincs esély valódi változásra

2022. március 02. 08:09

A magyar miniszterelnök semmit nem hajlandó feladni mindabból, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az elmúlt évek alatt elért, írja a lapban az amerikai székhelyű German Marshall Fund munkatársa.

2022. március 02. 08:09
null

A magyar kormány jól láthatóan igyekszik alkalmazkodni az európai kül- és biztonságpolitikában mindössze egyetlen hétvége alatt végbement, korábban elképzelhetetlennek tartott mértékű irányváltáshoz, és miután Orbán Viktor miniszterelnök némi késlekedés után bejelentette az Oroszország elleni uniós szankciók fenntartások nélküli támogatását, és elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást, Magyarország most „meghúzza magát”, és próbál megszabadulni az „oroszbarát bajkeverő” képétől – írta az Euobserver.com-on megjelent véleménycikkében Hegedűs Dániel politológus, az amerikai székhelyű German Marshall Fund munkatársa.

Ez azonban nem valódi fordulatot, csupán kitartó egyensúlyozást jelent

a szerző szerint, és a média kormányellenőrzés alatt álló része továbbra is oroszbarát narratívát és dezinformációt közvetít, és a visegrádi országok közül egyedül Magyarország utasította el, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, sőt azt is, hogy az ország területén keresztül juthassanak el katonai segélyszállítmányok az országba.

Orbán Viktor megmutatta, semmit nem hajlandó feladni mindabból, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az elmúlt évek alatt elért, és mindemellett a politológus szerint két okból sincs is abban a helyzetben, hogy valódi külpolitikai fordulatot hajthasson végre. Az egyik, hogy a választási kampány közepette nem ismerheti be, hogy 12 éve folytatott Oroszország-politikája hatalmas, stratégiai szintű tévedés volt, a másik pedig, hogy a külpolitikai fordulat lehetetlen és elképzelhetetlen belpolitikai fordulat nélkül.

Az EU ugyan most egy ideig nem ezzel lesz elfoglalva, de

a korábbi ütközési pontok nem fognak egyszerűen eltűnni,

és a problémás magyar külpolitika elválaszthatatlan Orbán autokratizálódásától. Az igazán jelentős konfliktusok rendezéséhez az Orbán-rendszer „újrademokratizálására” lenne szükség, a cikkíró szerint ez azonban lehetetlen az „autoriter, kleptokrata” kormányfő számára, így amíg Orbán Viktor a kormányfő, nincs esély valódi változásra.

(Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek tart előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén 2022. március 1-jén.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béka88
2022. március 03. 11:29
Hegedüs Dániel ...patkányvégbélnyílás... Unalmas...
eresgé
2022. március 02. 16:27
- amíg a nyugati világ politikai elitjét cinikus korrupt globalisták és kontraszelektált gyáva karrieristák alkotják nem lesz változás - amíg a nyugati tudományos élet kulcspozícióit kultúrmarxisták alkotják akik elhallgattatják vagy lejáratják a konzervatív / keresztény gondolkodókat nem lesz változás - amíg a média 90% szolgalelkű agymosott pénzéhes egoistákkal van tele nem lesz változás - amíg az európai uniós intézményekben kilóra megvett beszélő fejek vannak nem lesz változás - amig az EUobserver szintű majmok ellentmondást nem tűrően hazudozhatnak nem lesz változás Változás pedig kell mert ez padlógázzal a szakadékba. Minél korábban annál finomabb lesz, minél később annál erőszakosabb.
Onurisz
2022. március 02. 13:16
Hát nem könnyű megállni, hogy az ember ne anyázza ezt a Hegedűst, vagy a gázcsapok elzárására buzdító Oliviót és a többi idiótát.
khomeini
2022. március 02. 12:32
megint egy instant hazaarulo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!