Orbán Viktor: Esztergom rangjának visszaállítása régi adósság

2022. május 01. 13:12

A miniszterelnök szerint Esztergom minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla.

2022. május 01. 13:12
null

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmisén vett részt, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában.

A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta:

„Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk” – hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

„Esztergom a mi szellemi központunk”

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. „Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk” – fogalmazott.

„Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne” – mutatott rá. Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország „első alkotmánybíróságának” is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására.

Visszahelyezték a várost régi rangjába

Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, „az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett”.

 A „koporsószöget” a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával – fogalmazott.

 „Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

(MTI)

Nyitóképen Orbán Viktor miniszterelnök az esztergomi bazilikában Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A közösség tagjaként
2022. május 01. 20:29
„minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla”. Amikor azt mondja hogy magyarnak , akkor kiket ért alatta? Magyar állampolgárokat vagy csak olyanokat akik valójában is magyarok és nem vallják magukat valami más nemzetiség tagjának? mint például olyannak akik nem is voltak soha nemzet/ország se egy rendes beszélt nyelvük nincsen ??? DE ezer milliárd forintokat költünk rájuk ???? de annyit már hogy abból sima lehetne már az összes közút az országban és az összes szintbeli kereszteződésre felül/aluljárót lehetett volna építeni , hogy ne legyen több vasúti baleset!!! Akkor jó lenne letisztázni ki a magyar és mi a fekete ráknak költjük a kevés kis pénzünket a nem magyarokra?amikor meg vannak a saját hiányosságaink is !?
tanitvany13
2022. május 01. 17:35
Jó, akkor lehet tovább menni;Tokaj, Gyula,Baja , Székesfehérvár.
vemiko
2022. május 01. 16:52
VÉGRE! Hajrá Esztergom! van mit behozni... most már talán egyenlőbb feltételek mellett:)
Lombi
2022. május 01. 14:24
"Esztergom eredeti neve így hangzott valaha: ISTER-GAM. Az Ister a Duna egykori, ősi neve, a gamó pedig a magyar népnyelvben csomót, csomópontot, találkozóhelyet jelent ma is. Érdekesség, hogy a GAM jobbról-balra pedig MAG! Az Esztergom városnév mai értelemben véve tehát Dunai Csomópontot-t ad. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!