Fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb a magyar gáztárolók töltöttsége az EU-ban

2022. szeptember 02. 12:56

Kormányközeli források a Világgazdaságnak elmondták, Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával.

2022. szeptember 02. 12:56
null

Az Európai Unió tagállamai közül a magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb  36,35 százalékos szinttel az augusztus 28-i adatok alapján – számolt be a Világgazdaság az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataira hivatkozva.

Az augusztus végi adatok szerint

az élen Ausztria (64,37 százalék) áll, utána Szlovákia (47,98), majd Csehország (39,4) következik.

A portál szerint Ausztria előnye azzal magyarázható, hogy náluk van az Északi Áramlat–1 végpontja, másrészt nyugati szomszédunk áramtermelésében – a vízi erőműveknek köszönhetően – minimális szerepet játszanak a gázüzemű erőművek.

A cikkben rámutattak arra, hogy miután a betárolási időszak alatt ismét leállt az Északi Áramlat–1, azok az országok, amelyek eddig nem szereztek forrást, a múlt héttől jóval drágábban tehetik ezt meg. Mindezek mellett most tölteni sem tudnak néhány napig – jegyezték meg.

 Magyarország abból a szempontból „szerencsés helyzetben van”, hogy

a fő szállítási iránya nem észak, hanem dél, a Török Áramlat és a krki terminál.

Magyarországon nem kell ellátási problémával számolni

A VG-nek a napokban több kormányzati forrás is azt mondta, hogy Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával sem a háztartások, sem az ipari termelőegységek szintjén, ugyanakkor a magas piaci gázár globális inflációs hatásai kivédhetetlenek. 

Hozzátették, Magyarország – szemben több uniós tagállammal – időben és fix áron kötött le energiaforrást, az időközben megnőtt gázár így már nem növeli a lakosság terheit.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. szeptember 03. 16:13
Ismerjük a németeket. Előbb mindenkit feltüzelnek, mielőtt ők megfagynának.
Namond
2022. szeptember 02. 17:43
A cikk írója takarodjon vissza anyjába, a rohadék propagandista. A tározók feltöltöttsége az éves vagy a téli időszakra vonatkozik? Az az 30% vagy 80%?
Istók3
2022. szeptember 02. 16:35
1, vagy 2 hete, még harmadikok voltunk.
Búvár Kund
2022. szeptember 02. 15:30
Kár hogy a cikk nem ír arról, hogy mekkorák is, ezek a tározók! Ha jól tudom a mienk az első vagy a második legnagyobb európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!