Úgy veszik a magyarok az állampapírt, mint a cukrot

2023. február 18. 06:44

Töretlen az ügyfelek rohama az állampapírokért a Magyar Államkincstárnál (MÁK). A lakossági befektetők kezében lévő állampapír-állomány 420 milliárd forinttal nőtt a kincstári számlákon.

2023. február 18. 06:44
null
Helmeczi Zoltán

Gombamód szaporodnak az országban az állampapír-értékesítési pontok, a kötvények iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a MÁK-nál, amely legutóbb Pilisvörösváron, az ottani járási hivatalban nyitott állampapír-eladói pontot.

A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Állampapír-vásárlás: egyre többen döntenek mellette

„Az egyre szélesebb körben ismertté váló kincstári díjmentes és modern elektronikus befektetési szolgáltatás eredményeként 2022-ben is jelentősen növekedett a Magyar Államkincstárban kezelt állampapír-állomány és a kincstárban állampapírt vásárló ügyfelek száma” – közölte a MÁK a Mandiner érdeklődésére.

A kincstárban értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek köre 25 százalékkal, 132 ezer fővel növekedett tavaly. E gyors bővülés eredményeképpen 2022 végére a MÁK értékpapírszámlával rendelkező ügyféltábora meghaladta a 660 ezres létszámot.

Ez azt jelenti, hogy minden 15. magyar ember, vagyis a belföldi népesség közel 7 százaléka már rendelkezik értékpapírszámlával az államkincstárban.

„Melyik állampapírt vegyem?” – teszik fel sokan a kérdést

A kliensek által legkeresettebb állampapír az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Állampapír lett, melynek állománya közel 1300 milliárd forint értékben növekedett a kincstári ügyfelek körében. De ezen felül jelentősen megnőtt a rövidebb lejáratú Diszkont Kincstárjegyek népszerűsége is, melynek állománya több mint 600 milliárd forint értékben gyarapodott. Arra a kérdésünkre, hogy milyen tendenciát mutatnak az eddigi 2023-as számok, a MÁK válaszában hangsúlyozta: az ügyfélroham töretlen, sőt a bővülés dinamikája még a tavalyinál is intenzívebb volt 2023 első másfél hónapjában.

„A lakossági befektetők kezében lévő állampapír-állomány 420 milliárd forinttal nőtt a kincstári számlákon. A lakossági ügyfelek száma pedig 33 ezer fővel emelkedett, azaz a MÁK-ban értékpapírszámlát vezető ügyfelek száma már megközelíti a 700 ezret” – erősítette meg az intézmény.

Egyre népszerűbb az online állampapír-vásárlás

A Magyar Államkincstárnak – mint írták – stratégiai célja a digitalizáció és az online értékesítés erősítése. Ezen a téren – az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-től kapott információk szerint – már korábban is

egyértelműen piacvezető volt a kincstár a lakossági állampapírok forgalmazásában.

„E piacvezető szerepet a következő két mutatóval szoktuk mérni: egyrészt az elektronikus értékpapírszámla-nyitások számával, másrészt az e-tranzakciók mértékével” – közölték, emlékeztetve, hogy az online, ügyfélkapus bejelentkezéssel megvalósítható értékpapírszámla-nyitásra 2019 júniusa óta van lehetőség a MÁK-nál. Az online számlanyitások száma folyamatosan emelkedett a bevezetést követően, és 2022-ben már meghaladta a 38 ezret. Értékelésük szerint ennek jelentőségét az is mutatja, hogy minden harmadik értékpapírszámlát már ilyen módon nyitnak meg náluk. Az online csatornák – a Web-, a Mobil- és a TeleKincstár – népszerűségét pedig jól jelzi, hogy az ügyfelek a tranzakciók 79 százalékát ezeken a felületeken keresztül bonyolították az előző évben.

Állampapír vásárlása postán

Jó ideje már a MÁK almegbízottjának számító Magyar Posta fiókjaiban ugyancsak lehet állampapírt venni – 2022-től Prémium Magyar Állampapírt és Bónusz Magyar Állampapírt is – és kincstári értékpapírszámlát nyitni. Ez a forma szintén egy közkedveltebb: összességében az elmúlt esztendőben a posta 130 milliárd forinttal növelte az általa hozott ügyfelek állampapír-állományát. A postahelyen nyitott kincstári értékpapírszámlák száma pedig 2022-ben megduplázódott, és meghaladta az 55 ezer főt.

Több tízezer kisgyermeknek lett Babakötvénye

Az államkincstár azt is elárulta a Mandinernek, hogy tavaly a Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermekek száma 13 százalékkal, 33 673-mal emelkedett. A kincstár jelenleg több mint 307 ezer Start-számlát tart nyilván, melyeken a Babakötvényben tartott megtakarítás összege eléri a 210 milliárd forintot. A Babakötvénnyel kapcsolatos információkról a MÁK egy részletes infografikában tájékoztatta lapunkat.

Start-számla-információk. Forrás: Magyar Államkincstár
Start-számla-információk. Forrás: Magyar Államkincstár

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2023. február 19. 01:07
Ez valószínüleg a tizenötmillió küszöbrágó.
pemete jakab
2023. február 18. 16:22
Hogy ennyire népszerűek a lakosság körében a magyar állampapírok, az a magas kamat miatt van. A magas kamat oka pedig az állam bizonytalan pénzügyi helyzete. Egy stabilabb ország sokkal alacsonyabb kamatokon képes refinanszírozni az adósságát.
Chardonnay99
2023. február 18. 12:50
Ez felháborító. Ahelyett, hogy a magyar polgárok odaadnák a megtakarításaikat, a woke (kommunista) világcégeknek, ahogy szociálisan érzékeny szoci kormányok idején történt, ezek az "emberek" képesek saját államukba fektetni. Ezért kell a Dobrev-Donáth kormány, ők majd jó helyre terelik a magyar adófizetők pénzét, mint ahogy 2010 előtt láttuk. Akkor nem volt probléma, hogy a lakossági megtakarítások állampapírba vándoroltak, igaz, akkor nem volt megtakarítás.
Armageddon
2023. február 18. 09:41
"hogy lehet a lakossággal finanszíroztatni azt amire annak nincs pénze?" Így:Magyar Nemzeti Bank adatai szerint  2016-ban 7166,3 milliárd 2017-ben 7498,2 milliárd 2018-ban 8515,6 milliárd 2019-ben 9108,6 milliárd 2020-ban 10 750,9 milliárd 2021-ben 12 294,2 milliárd forint volt összesen a lakossági betétek összege. Tavaly év elején tovább nőttek a megtakarítások, 2022 februárjának végére 12 937 milliárd forint volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!