Kordonfeszegetés a Karmelitánál: többen beleszálltak a létéért küzdő Momentumba

2023. május 11. 12:15

Kontraproduktív bohóckodás, pótcselekvés, összemosás – az LMP mellett a Jobbik-Konzervatívok és a Nép Pártján Mozgalom sincs elragadtatva a saját túléléséért küzdő Momentum erőszakos akcióitól.

2023. május 11. 12:15
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Sokadjára futott neki a héten az erőszakos kordonfeszegetésnek a Momentum Mozgalom – vélhetően nem ez volt az utolsó alkalom. Gelencsér Ferencéknek elemi érdeke, hogy hazai-, valamint nemzetközi szinten is látszódjanak – egy évvel az európai parlamenti és az önkormányzati voksolások előtt –, mivel a legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják:

nem sokkal vannak a parlamenti bejutási küszöb felett.

Túl akar élni a Momentum

Bal- és jobboldali elemzők is azt pedzegetik: „kockázatot rejt” a Momentum számára, hogy ilyen és ehhez hasonló akciókkal kívánják felhívni magukra a figyelmet. Nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a „túlélésre”, illetve a Demokratikus Koalícióval szembeni pozíció megtartására, netalántán megerősítésére.

Orbánt akarják másolni, de

Az sem a megfelelő értelmezése a történteknek, hogy történelmi párhuzamot vonnak a 2006-os, brutális rendőri erőszak, valamint a most május 3-án történtek között.

Ezt már közéleti szereplők emlegetik különböző műsorokban. Schiffer András például arról beszélt: arra ment ki a játék, hogy a világsajtó, a BBC, a CNN azzal legyen tele, „hogy az orbáni diktatúra rendőrsége gyerekeket ver”. (Gelencsér Ferencék legújabb kampányukban „gyerekverő állampártnak” címkézik a nagyobbik kormánypártot – a szerk.)

„Ami kedden történt, az nem a pedagógusbéremelésről, nem az óraszám emeléséről szólt, hanem egy klasszikust megidézve: hogy

szögezte le az ügyvéd, egykori LMP-s politikus.

Puzsér Róbert – vélhetően nem beszélt össze Schifferrel, de – hasonlóan vélekedett a Momentum erőszakos akcióiról. Utalva a mozgalom kampányára, kifejtette: „2006-ban tényleges rendőri erőszak volt. Azt nem lehet összehasonlítani. (…) Az, amit az Orbán rendőrei ott fenn a várban művelnek, az legfeljebb csak a homeopátiás mennyisége annak a mértékű rendőri erőszaknak, ami 2006-ban lezajlott Budapest utcáin”fogalmazott a publicista, megjegyezve: az ellenzéknek saját történetet kellene írnia, „nem kölcsönvenni az orbáni vagy a nemzeti radikális földindulásnak a történelmét és azt megretrózni, és arra a nosztalgiára alapozva újraírni valamit, mert

amely energiáknak az Orbán-rendszert kéne szétégetniük és nem a nyomorult ellenzékét”.

Kende Péter sem vádolható kormánypárti elfogultsággal, mégis arról beszélt, hogy a rendőrök jogosan és arányosan használták a könnygázt, merthogy előtte volt felszólítás. „Szemben az első alkalommal, tegnap elhangzott a felszólítás az »abbahagyásra«, és elhangzott a figyelmeztetés is, hogyha nem... akkor kényszerintézkedések következnek. Tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy tegnap még a könnygázhasználat is legális volt. Mi több, – ahogy láttam, hogy a gyerekek nem hagyják abba, nem mennek el, továbbra is próbálják leszedni a kordont – akkor ez a feladat, akkor ezt kell tenni”fogalmazott az író.

Néma ellenzék, legalábbis annak egy része

A Mandiner.hu május 10-én több ellenzéki csoportosulásnál is érdeklődött, az elmúlt hetek fényében fejtsék ki: mit is gondolnak a Momentum akcióiról. Bízva, reménykedve a hazai közéleti párbeszéd előmozdításában, kérdeztük Kunhalmi Ágnes pártját, Gyurcsány Ferencéket, Karácsony Gergelyéket, a Jobbik-Konzervatívot, illetve a Nép Pártján Mozgalmat; azonban csak utóbbiak reagáltak megkeresésünkre.

Gyöngyösi Mártonék jelezték, ők bizony nem más pártokkal, hanem a magyar emberekkel foglalkoznak. Ahogy azt tették a múltban és tenni fogják a jövőben. „Ezért dolgoztuk ki például a Nemzeti Élelmiszertámogatási Programunkat vagy azokat a javaslatainkat, melyek végre normális béreket biztosítanának a tisztességgel dolgozó magyar embereknek.”

Tesszük hozzá gyorsan, hogy a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, Ander Balázs a Mediaworks munkatársának azt mondta:

Tehát azért mégiscsak foglalkoznak más pártokkal.

Jakab Péter ugyancsak fontosnak tartotta, hogy válaszoljon portálunknak. Amint a Nép Pártján Mozgalom elnöke írta, „minden olyan akcióra szükség van, ami az Orbán-rendszert gyengíti, valódi következménye azonban csak egy akciónak van. Ez az új választás kiharcolása, amihez a képviselőknek fel kell oszlatniuk a parlamentet”. Jakab emlékeztetett, hogy az ehhez szükséges javaslatot a Nép Pártján már beterjesztette az országgyűlés elé, „azt azonban még az ellenzék sem támogatja”.

„Márpedig az, aki úgy hirdeti a Fidesz leváltását, hogy nem akar új választást, az vagy polgárháborút akar, vagy valójában 2026 előtt nem is akarja leváltani a Fideszt. Vagyis csak blöfföl – vélekedett az elnök –.

Ebben az esetben pedig kordonnal vagy kordon nélkül, de marad a megélhetési válság.

Ungár Péter, az LMP társelnöke közösségi oldalán reagált a Momentum akciójára, a lilapárt elnökének megkeresésére. „A pedagógusok nevetségesen alacsony fizetésénél kevés nagyobb dráma van ebben az országban, a státusztörvény pedig valójában nem több jogállamban nehezen elképzelhető erőfitogtatásnál. Az erőszak minden formáját elítéljük, és igen, a rendőrség követett el túlkapásokat a megmozdulások során – fogalmazott a politikus. – Ugyanakkor a levél célja az, hogy egyneműsítse az ellenzéket, és megint mind pontosan ugyanazt és ugyanúgy mondjuk, hogy azután egy időgéppel a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókkal együtt vissza-repüljünk arra a pontra, amikor elhisszük, hogy már csak egy akció kell a sajtószabadságért, és össze-omlik a rendszer.”

Később leszögezte, az ellenzéki szavazók nem érdemlik meg azt, hogy a negyedik kétharmad után egy évvel ismét hamis reményeket áruljanak felelőtlen politikusok.

„Szerintünk a kordonbontás nem jó eszköz a pedagógusok problémáinak a megoldására,

– fűzte hozzá.

Nyitókép: képernyőfotó

***

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. május 11. 23:19
Számolom, 45 ember. 3-4 bont. A többi fotós. Néző.
LipcsiSzopato
2023. május 11. 18:25
MEGSZÓRNI A HIPPI PALÁNTÁKAT! RENDESEN, HADD CSIKOROGJON A CAPSAICIN A FOGAIK KÖZÖTT!!!!! KORCS BELVÁSOSI NEOPROLI CSÜRHE!!!! majomcsorda!
olajfa1
2023. május 11. 18:20
Azért ha már a "barátai" is "rugdossák" a MOMO-t akkor nagyon nagy lehet a tülekedés... és a helyezkedés...
pragmatika
2023. május 11. 17:32
Árulja el elnök úr, mi a programjuk ha kormányzati pozícióba kerülnek ? Kordont bontunk. És mi a kampányra vonatkozó tervük ? Kordont bontunk. Mi a véleményük az ukrán háborúról ? Kordont bontunk. Elnök úr, végül engedjen meg egy magán jellegű kérdést. Mi a kedvenc étele ? Cordon bleu. Ezek tényleg elértek a legaljáig. Innen már nincs lejjebb. Amúgy nem érte. Annak idején a TV ostromakor rájöttek az ellenzéki pártok, hogy az ilyen ripacskodás teljesen felesleges, és hatástalan. De ezek, kb azt csinálják, mintha az Ágika naponta nekifutna ismételten a nyitott ajtónak a TV székházban. Először még ez is poén volt, most már csak unalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!