Kevesebb mint felére esett Magyarországon a szegénységnek kitett emberek száma

2023. június 18. 17:37

Néhány év alatt nagyot javultak hazánk mutatói az Eurostat uniós statisztikai hivatal adatai szerint.

2023. június 18. 17:37
null

Az Eurostat a napokban tette közzé adatsorát arról, milyen arányban vannak kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség veszélyének az egyes EU-tagállamok polgárai.

A legfrissebb, 2022-re vonatkozó adatok szerint az EU-ban

95 millió ember (az össznépesség 22 százaléka) volt ilyen élethelyzetben.

Az egyes országok adatai nagy mértékben eltérnek. A legjobb helyzetben a csehek (12 százalék), a szlovénok (13 százalék) és a lengyelek (16 százalék) vannak. A legrosszabb adatokkal a balkáni országok rendelkeznek: Romániában 34 százalékos ez az arány, Bulgáriában pedig 32 százalékos; de Görögországban és Spanyolországban is 26-26 százaléknyi a szegénységgel fenyegetett emberek aránya.

Magyarországon e társadalmi réteg aránya az Eurostat adatai szerint mintegy 18 százalék volt,

ami jobb az EU átlagánál,

és Svédország és Ausztria között állunk a rangsorban.

Érdekes tény, hogy 2015-ben, nyolc éve még ugyanebben az Eurostat adatsorban Magyarországon még több mint 38 százalékos volt a szegénységgel fenyegetett emberek aránya, ami aztán néhány év alatt – a 2010-es évek végi, Covid előtti gazdasági fellendülés korában – kevesebb mint a felére zuhant.

2015-ben egyébként Romániában 44, Bulgáriában 43 százalékos volt ez az arány, hazánk innen zárkózott fel az elmúlt években a mostani szintre.

 

Nyitókép: Eurostat

Összesen 313 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andrew1234
2023. június 18. 20:58
Bírom az ilyen játszadozást a számokkal... A legnagyobb szegénység kikre volt jellemző? A nyugdíjasokra. Kiket vitt el nagy mértékben a covid? Az időseket. Más is hallott arról, hogy megint tömegek hagyták el más opció híján az országot? Biztos a leggazdagabbak menekültek ki Németországba, ugye? Lol. S ezek után jön a büszke pózerkedés a számokkal, hogy csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon. Vagy leléptek, vagy meghaltak. Emelkedtek a fizetések? Tényleg? Az árak közben jobban. Aki ezt nem látja át, vagy szándékosan játsza a vakot vagy barom. Ugyanaz a helyzet mint egy hulladék diktatúrában, tessék jól lakni az ideológiával. Lehet kereszténykedni, buzikat verni, muszlim migránsozni, közben számolgatni az utolsó fillért tíz nappal fizetés előtt, rettegni a számláktól, tanárt köpködni. Hurrá, nálunk még szabad demokrácia van, éljen. Jah, de azért a filippínókat is tessék megszokni, mert jobboldaliság ide vagy oda, mégiscsak baloldali, betelepítési megoldás kell a népességcsökkenés miatt. Soha ne felejtsetek el valamit: ha egy politikus hitről, erkölcsi értékekről, ideológiákról beszél, ott már baj van, mert az anyagiakról semmi jót nem tud mondani, s ezért tereli a figyelmet másra.
salamonhihii
2023. június 18. 20:41
A tények makacs dolgok höhöö...mint a matematika ,de az orbánbaszerelmes hívőknek az orbánhit kiirtja a gondolkodást. Kik lesznek a legkiszolgáltatottabbak 2023 Magyarországán? Bár az egy főre jutó GDP-adatok optimizmusra adhatnak okot, más mértékadó indikátorok szerint Magyarország az EU egyik legszegényebb országának számít. Ebben a környezetben rugaszkodunk neki a 2023-as évnek, amely lassuló növekedést, erősödő inflációt és növekvő munkanélküliséget hozhat magával. Emiatt kiemelt figyelmet kell szentelnünk azoknak, akiket különösen érzékenyen érinthetnek a gazdasági trendek. Azt is végig kell gondolnunk, mivel tudjuk elérni, hogy az érintettek puhára essenek. Csak Bulgária szegényebb nálunk az EU-ban December közepén tette közzé az Eurostat az Európai Unió 27 országának vásárlóerő-paritáson mért tényleges fogyasztási adatait. Ez a mérőszám a háztartások által ténylegesen elfogyasztott összes árut és szolgáltatást, valamint a nonprofit intézmények és a kormányzat által egyéni fogyasztásra nyújtott szolgáltatásokat (például az oktatást) szedi egy csokorba. Az eredményeket kiigazítják az adott ország árszínvonalával, így pontosabb képet kapunk a lakosság valódi életszínvonaláról. A legfrissebb adatok szerint a magyarok az uniós átlag 70 százalékát fogyasztották 2021-ben, aminél csak Bulgária teljesített rosszabbul a maga 65 százalékával. Aggodalomra adhat okot, hogy Magyarország eredménye megegyezik a 2020-assal, miközben több környező ország is előrelépést produkált az előző évhez képest: így például Horvátország 4 (68% 72%), Románia pedig 5 százalékpontos növekedést könyvelhetett el (80% 85%). Az Eurostat új indikátora, az éves átlagos bérszint alapján szintén arra a következtetésre juthatunk, hogy csak a bolgárok szegényebbek nálunk. A tagországok körében Luxemburgban (72 200 euró), Dániában (63 300 euró) és Írországban (50 300 euró) regisztrálták a legmagasabb értékeket. Magyarország (12 600 euró) egyedül Bulgáriát tudta megelőzni (10 300 euró). Ráadásul jelentős lemaradásban van a V4 többi országától, hiszen a lengyelek átlagosan 1800, a szlovákok 3500, míg a csehek 5600 euróval többet vittek haza 2021-ben. Bár a csehek is beláthatatlan távolságra vannak az uniós átlagtól (33 500 euró), a magyarok még az ő bérszintjüknek is csupán 38 százalékát keresték meg. A szegénység által veszélyeztetett csoportok https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/DDN-20221215-1 Ezt szeretem a fogyatékos orbánfelszopó goebbelsi propagandában ,hogy olyan gátlástalanul hamisít ,hazudik mint orbán : Mindig széles mosoly szalad körbe az arcomon amikor a NER nemzetthy elhülyítés rendszere idomított segédmunkása (vagy valamék sz.rcsimbókja -feldobja a fejében idomított nemzetthy lakájsz.art oszt az orbánfelszopó helló röfik vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsavelnek..höhöö
letsgobrandon
2023. június 18. 20:01
Moslékos csökött buziknak akkor volt jó világ mikot 70 000 volt a minimálbér , és 12 % a munkanélküliség .. kívánom a patkányoknak hogy soha ne éljenek jobban
letsgobrandon
2023. június 18. 19:45
Zorbán ellopta a szegénységet 444 Az Eurostat is Orbán kottájából játszik HVG
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!