Igaza van Lázárnak, ne tegyenek tönkre magyarokat két pohár borért!

2023. július 27. 19:09

Szinte mindenhol 0,5-ös (a briteknél 0,8-as) véralkoholszintig engedélyezett az alkoholfogyasztás autóvezetés előtt.

2023. július 27. 19:09
Alkohol
Huth Gergely
Huth Gergely
PestiSrácok.hu

„Habár Lázár János neve az elmúlt napokban a teljesen érthetetlen és ultimátumszerű vasútvonal-bezárások miatt pörög a sajtóban, csekély jóvátételként az építésügyi és közlekedési miniszter ma behúzott egy jó pontot (legalábbis nálam). Kiderült ugyanis, hogy a minisztériumában megvizsgálják végre: indokolt-e a még Gergényi Péter magyarverő budapesti rendőrfőkapitány által kiagyalt zéró tolerancia fenntartása a közlekedésszabályozásban. Figyelem, szubjektív vélemény!

A hírre reagálva ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón egyből előszedte a rendvédelmisek jól ismert riposztját:

»Bizonytalan vagyok abban, hogy egy magyar ember fél pohárnál meg tud állni.«

Pedig Európa legtöbb kormánya e téren többre tartja a saját polgárait. Szinte mindenhol 0,5-ös (a briteknél 0,8-as) véralkoholszintig engedélyezett az alkoholfogyasztás autóvezetés előtt. Ahol mégis teljes tiltás van (mint a magyar példát eltanuló Romániában), ott is a csekély mennyiségű alkohol megivását csak szabálysértésként, kisebb tétellel büntetik. Mi magyarok 2008 óta ott tartunk, hogy még az enyhe másnaposságért is súlyosan meg kell lakolni, ráadásul a pénzbüntetések és az eltiltások időtartama brutálisan megnőtt az elmúlt években. Egy ismerősöm például csekély mértékű italfogyasztás után akadt fenn a szondáztatáson, 200 ezer forintos bírságot fizetett és fél évre ugrott a jogsija. Ennek visszaszerzése újabb 300 ezer forintjába került.

Az átnevelő tanfolyamon, azaz az utánképzésen tucatmagával ült. Két, súlyos balesetet okozó szociopata mellett még négy közepes ivóval és öt olyan sorstárssal, akiknek semelyik másik országban nem kellett volna bűnhődnie az átlagosan két sör megivásáért. Közülük mégis többeknek romba dőlt az élete: a kőműves autó híján munka nélkül is maradt, a másik szerencsétlen családja meg egyszerűen ráment a sokszázezer forintos költségre. Ausztriában eközben a 0,5-ös szintet kissé túllépő sofőrök, enyhe figyelmeztetés gyanánt, csak pár tíz, esetleg száz eurót fizetnek. Egyszóval akik ezeket a szabályokat hozták, nincsenek tisztában a magyar emberek anyagi teljesítőképességével és életviszonyaival.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: LAURE BOYER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. július 29. 22:16
A baleseti statisztikák szerint évről-évre egyre több a baleset, miközben zéró a tolerancia, azaz gyakorlatilag elhanyagolható az ittas vezetők által okozottak. Tehát a jogalkotók adtak 1 pofont a szarnak. Ennyi.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 29. 10:34
>>>Csigorin 2023. július 28. 15:40 mellesleg emlegetik itt a briteket meg a franciakat<<< Ajjaj. Témánál vagyunk. Egy egyetemi prof ismerősöm mesélte még vagy 15 éve, hogy kint jártak egy kutatás kapcsán Franciaországban. A kutatás témája a szív- és érrendszeri kórokok volt. Azért mentek a franciákhoz, mert ott nutritíve hasonló a konyha összetétele. Egy lényeges faktort találtak, ami ott rizikócsökkentő: a franciák beülnek ebédelni a bistroba, betolnak mondjuk egy beef bourguignont és mellé megisznak egy 0,25-ös beaujolaist. Náluk 11-15 között kevésbé szigorúak a hatóságok a közutakon. Ezek kulturális alapú különbözőségek is egyben. Mint Bayernban vagy Württembergben, ahol a sör törvény szerinti alapélelmiszer, akár a kenyér, így a munkahelyen is engedélyezett a fogyasztása mértékkel. Amikor kint éltem, a munkatársakkal péntekenként, nyáron néha melegebb hétköznapokon is, ebéd mellé mindig ment 1-2 üveg 0,33-as, mégsem feküdt soha senki rottyon a sarokban.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 29. 10:19
12 óra éjszakázás után - ami fiziológiásan 0,3-0,5 alkoholos befolyásoltságnak felel meg az orvosok szerint - nem probléma a vezetés. Egy pohár sörért ellenben a máglyán égetik el a lanyúzott bőrödet miközben kasztrálnak.
Bika57
2023. július 29. 08:43
Feri is iszik képtelen vezetni , azért van ott a Klára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!