Adjátok vissza a császárnak, avagy egyházak és (párt)politika

2023. október 16. 17:47

Magyarországon sok hívő nem nézi jó szemmel, amint a egyháza az üdvtörténet időn és téren kívüliségét a pártpolitikai döntések itt és mostjába zsugorítja.

2023. október 16. 17:47
Gábor György
Gábor György
Népszava

„Jézus nem adóhivatalnokként lépett fel: nem a törvényes adózói magatartás vezérelte, nem Róma pénzügyi érdekeiért lobbizott, hanem az e világi hatalom felett álló isteni értékrend mellett szólt. Jézus korántsem politikusként nyilvánult meg, elvégre másutt világossá tette: »az én országom nem e világból való« (Jn 18,36).

Vajon hogyan értelmezik Jézus fenti sorait a mai hazai keresztény egyházak, kiváltképp a 2022. évi népszámlálási adatok tükrében?

Vajon az e világi hatalom nekik juttatott pénzéért mit adtak vissza a földi uralkodónak, s vajon a jézusi tanítás értelemben mennyit juttattak vissza az általuk isteninek és öröknek vallott értékrendből a híveknek?

Sokszor elmondtuk már: az egyházak természetesen politizálhatnak. Hiszen a közügyekben való részvétel, egy-egy társadalmi kérdésben alkotott véleménynyilvánítás a társadalom egészét, de legalábbis annak egy részét kívánja eligazítani, s számukra értékrendbeli és gyakorlati támasztékról gondoskodni.”

***

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. október 24. 00:56
Szvsz a konklúzió, amely a hívek egyháztól való elfordulását illeti - nem feltétlenül az aktuálpolitikában betöltött kormányt is védő, ideológiai bástyaszerepük. Egy bizonyos, a kormány ráérzett arra, ha mindezen politizálást teljes mértékben az egyházat mellőzve hajtotta volna végre, akkor nagyom hamar elveszítette volna a támogatottságát. Azt is lehet mondani, hogy bármennyire is sokan fordultak el az egyháztól, ezen emberek zömükben mégis tartották az általuk internalizált világképük és értelmezésük vallási jellegű lényegiségét, szemléletüket. Jeleneg ha a kormánypolitika és az egyházak között szakadás volna, az semmiképpen nem tenne jót a közléleknek, azért mert minden ilyenfajta érzelmi és kulturális évezredes kötelék mögött az a fajta totemféltés rejlik, amely az embert a saját kulturális territóriumától és annak szimbolúmaitól nem leidegeníthető, ezért hatékony mint írtam többször a migránskérdésben az a fajta propaganda, amely a féltet ismert totem elveszésével való riogatás.
ProletarFC
2023. október 24. 00:21
Nagy respekt a tanár úrnak, mint szegedi kurzusainak egykori hallgatója kiváló vallástudományi-teológiai szimattal irányítja rá az olvasót, arra a kérdésre, mi Istené? Itt már a pénznek nincs jelentősége, mert erre rá lehet vágni a manapság már nem is keresztény, hanem inkább szufi misztikusok szerinti választ, hogy minden az övé. A pénzel kapcsolatban két valási momentum. Amikor a Vörös sólyom sírjánál c. Pax tévén leadott dokumentumfilmet néztem (sajnos évek óta üldözöm a sólymot de nincs meg senkinek magayr nyelven), ott a Lal Shahbaz Qalandar (Vörös sólyom) szufi szentet tisztelő és rendjébe tartozó szufi sejk a hívek között szétosztotta a pénzt, annyit mondott, hogy "a pénznek áramolnia kell" nem szabad magánál tartania senkinek sem. Ami a híres indiai misztikus indiai Srí Ramakrisna Paramahamsza életét illeti (akinek tanait a tanítványa Szvámi Vivékánanda vitte tovább), aki Daksinesvári Káli-templom papjaként szolgálta Káli-istenanyát megfogadta, hogy soha többé nem érint pénzt.
Sulammit
2023. október 17. 16:07
Tényleg nem néztem jó dzemmel, amikor Hodász András tüncizett az index mellett, és sajnálkozott a népszabi bezárása miatt. A templom előtt Márkizajjal, fotózkodott, de a templomban nem mert.
Krupp Skya
2023. október 17. 11:39
"Jézus nem adóhivatalnokként lépett fel: nem a törvényes adózói magatartás vezérelte," Mégis felakasztottátok ÁVH-s Gyuri bátyám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!