Az egyik rakétát nem szedte le a Vaskupola, a mellettünk lévő utcában csapódott be – Izraelből kimenekített artistaművész a Mandinernek

2023. október 10. 16:40

„A légiriadó szirénái után másfél perccel már hallottuk a bombázást, utána pedig még tíz percig hallatszott, ahogy a törmelék hullik” – írja körül a szörnyű helyzetet Csanády Bernát.

2023. október 10. 16:40
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy a Mandineren mi is beszámoltunk róla, sikeresen hazatértek Izraelből a Fővárosi Nagycirkusz artistái. 

A háború kitörése ugyanis azt is jelentette, hogy törlésre kerültek a repülőjáratok

és az Izraelben tartózkodó magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát 

– közölte a Fővárosi Nagycirkusz a közösségi oldalán.

Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát nehéz órákat élt meg, de a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ azonnal segítségükre sietett. Külügyminisztériumi bejelentést tett és konzuli segítséget kért a négy artistának, akik ez idő tájt épp Izraelben tartózkodtak. Magyarország külügyminisztériuma intézkedett, és mentesítő járatot indított a régióból. 

Nagy öröm számunkra, hogy mind a négy artista épségben hazatért!” – írta bejegyzésében a Fővárosi Nagycirkusz

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkereste az egyik érintett artistaművészt, Csanády Bernátot. Kíváncsiak voltunk, pontosan mikor és honnan értesültek róla, hogy nagy a baj, milyen a közhangulat Izraelben, illetve hogyan élték meg az óvóhelyen eltöltött éjszakát.

A fellépésünk utána egy izraeli artista barátunkhoz és a párjához mentünk át aludni. Szombat reggel hatkor verték az ajtót, hogy futás kifele a lépcsőházba. Nem értettük a dolgot, fogalmunk sem volt, mi történt. Amikor kiszaladtunk, rajtunk kívül már mindenki, aki az épületben lakott, kint volt a lépcsőházban, hiszen az volt ennek a háznak a védett helye” – meséli lapunknak a történteket Csanády Bernát.

Hozzáteszi: ekkor hihetetlen hatalmas robbanások sorozata rázta meg a környéket, de akkor még a helyiek is azt mondogatták, hogy ez csak gyakorlat. „Aztán hamar kiderült, hogy nem az volt. A helyiek nagyrészt Telegramról tájékozódtak, ahonnan egyértelműen kiderült, hogy egyáltalában nem így áll a helyzet” – mondja az artista.

Csanády Bernát elárulja: ezután további három-négy légiriadó harsant fel. 

A légiriadó szirénái után másfél perccel már hallottuk a bombázást, utána pedig még tíz percig hallatszott, ahogy a törmelék hullik” 

– festi le a helyzetet a művész.

Az egész ország készültségben volt

Csanády lapunknak arról is beszámol, hogy gyakorlatilag a vendéglátóiktól tudták meg, mekkora nagy a baj. Az artista szerint a helyiek jobban féltek az esetlegesen áttörő terroristáktól, mint magától a bombázástól.

Az egész teljesen szürreális volt: két légiriadó között láttuk, ahogy egy ételszállító futár átkel az utcán. Tehát nehezen jött az elején, hogy elhiggyük, valami nagyon nagy baj történik éppen. Az egyértelműen a helyzet súlyosságára utalt, hogy az élelmiszerboltokon kívül minden bezárt – az iskola és minden más közintézmény” – írta le az állapotokat az artistaművész.

Csanády kiemelte: a mozgósítás rengeteg embert érintett – sőt, ahogy fogalmaz – szinte az egész ország készültségbe állt, ez egyértelműen látszott.

A pár, akinél laktunk, szintén riadóztatva lett, hiszen a lány a hadseregnek főz, a fiú pedig adminisztratív szolgálatot lát el a hadseregnél.

Törölték a járatot, az éjszakát az óvóhelyen töltötték

Az artistaművész elárulja: a hazajutásuk egy többkörös dolog volt. „A mi járatunk csak szerda este indult volna, mert úgy terveztük, ottmaradtunk a fellépés után nyaralni egy kicsit” – jegyzi meg Csanády. Azonban időközben kiderült, hogy a reptér is bezárt, akkora a baj. 

Az egyik lány, aki velünk volt – a párom – eleve használta a Konzinfó-alkalmazást, onnan értesült a történésekről” – jegyezte meg, majd hozzátette:

Mi még elmentünk Haifába, északra, este pedig visszamentünk Tel-Avivba, ahol még egy sokkal keményebb bombatámadást átéltünk. Nem sokkal ez után vette fel velünk a kapcsolatot a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. Azonnal intézkedtek, és ők szóltak a Külügynek és a Konzulátusnak, hogy kint vagyunk” – mondja a művész. Hozzáteszi: A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ végig segítette a kapcsolattartást, onnantól fogva abszolút gördülékenyen ment a kimenekítés.

Természetesen féltünk, de a válasz mégsem ennyire egyszerű. A párom nagyon félt, szinte rettegett. 

Az éjszakai bombatámadás borzalmas volt, az egyik rakétát nem szedte le a Vaskupola, és a mellettünk lévő utcában csapódott be”

– fogalmaz az artista. „A lépcsőházban rekedt tömegen láttam, hogy mindenki – azok is, akik szokva vannak ehhez –  elsápadt és remegett. Félelmetes volt megélni, ahogy valamelyik ember előveszi a telegramot, fél perc után pedig ordít: F*ck, f*ck, f*ck, mert látta, mi történt, látta mennyi sérült és halott van.”

Csanády hozzáteszi: Izraelben évek óta folyamatos a katonai jelenlét. Rengeteg a fegyveres mindenhol – a reptéren, utcán, tengerparton, mindenhol. Amikor Haifába utaztak, akkor is mindenütt katonai ellenőrzőpontok voltak, s ahogy fogalmaz: 

mindenkinek az ujja ravaszon van.”

Ami engem illet, én átkapcsoltam egyfajta vészhelyzeti üzemmódba, most kezdett el kijönni igazán rajtam a történtek hatása. Most fogom fel igazán, mi történt velünk” – zárja sorait.

Nyitókép: Fővárosi Nagycirkusz

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. október 10. 16:52
Hála Istennek, hogy épségben hazajutottak.
johannluipigus
2023. október 10. 16:51
Ennyi rakétát képtelenség 100 %-ban leszedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!