Sámson és Dániel

2023. október 12. 06:28

Vannak helyzetek, amikor az öngyilkosság Istennek tetsző cselekedet? A Biblia szerint igen.

2023. október 12. 06:28
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Az apropót Karsai Dániel jogász személyes tragédiája adja: a betegség, amely sok szenvedés után az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen körülmények között vezet biztos halálhoz; meg Karsai küzdelme, amit a méltó távozás törvényes lehetőségéért indított. Az eutanázia az egyik legnehezebb kérdéskör a keresztény gondolkodás számára, mivel az uralkodó közfelfogás szerint arról szól, hogy az ember kiveszi a döntést Isten kezéből: kárt tesz a testben, amely a bibliai tanítás alapján nem az övé, és kioltja az életet, ami ellentétes a «ne ölj!» paranccsal. Sámson esete – és még sok másik az Ószövetségben – viszont arra mutat rá (amit egyébként valamiért a legnehezebb elfogadni), hogy a hit nem valamiféle univerzális megoldókulcs, és sem a gondolkodást, sem a lelkiismeret szavának meghallgatását nem pótolja a kiélezett pillanatokban.

Vannak szituációk, amikor szabad ölni? A Biblia szerint igen. Vannak különleges helyzetek, amikor akár az öngyilkosság is Istennek tetsző cselekedet lehet? A Biblia szerint igen. Nagyjából ennyi az, amit állíthatunk, továbbá egy rövid de nagyon fontos kiegészítés: a bibliai könyvek semmit nem mondanak explicit módon a «kegyes halálról». Sem azt, hogy helyes, sem azt, hogy helytelen. Minden, amit ezzel kapcsolatban a keresztény egyházak tanítanak, koronként és felekezetenként is változó teológiai következtetéseken nyugszik, többnyire a már említett parancsolatra, az élet megszentelt mivoltára, illetve – Jézus példája nyomán – a szenvedés, az áldozatvállalás önértékére visszavezetve.

Egyértelmű, hogy mindez nem elegendő támpont, amikor a magyar állam vagy akár az Európai Unió kényszerül újraszabályozni egy, az írott keresztény hagyományban nem szabályozott élet-halál kérdést. Nem irigyeljük őket, nehezen feloldható dilemma előtt állnak. Könnyebbséget legfeljebb az ad, hogy aki Karsaihoz hasonlóan ALS-ben szenved, annak az életéről odafönt már megszületett a verdikt. Vagyis valójában nem az élet végéről kell dönteniük, hanem arról, hogy mennyire lesz emberhez méltó, ami az utolsó földi pillanat előtt történik: lehetnek bátran könyörületesek.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:  MTI / Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 11. 22:55
Micsoda ÁVH-s feje van a bácsinak.
Krupp Skya
2023. november 11. 22:54
A tiéd biztos tetszene neki.
tapir32
2023. október 23. 00:54
Két szövetség, egy biblia. Ami, azt jelenti, hogy a judaizmus követői és a keresztények más viszonyban van ugyanazzal az Istennel. Más szövetséget kötöttek Istennel. A keresztények az Ószövetséget Jézus szavai és az Újszövetség szemüvegén keresztül olvassák és értelmezik. Következésképpen, a szerző értelmezése nem helytálló!
Szekértábor
2023. október 13. 10:07
balbakó: "a Népszabadság propagandistája ismét okoskodik olyan területen, amihez tök hülye. " Azt azért nehezen mondhatnám, hogy tök hülye ezen a területen, hiszen annak idején Jelenits Istvántól tanulta a katolikus dogmatika alapjait. Inkább azt mondanám, hogy csúsztat. A bibliában valóban vannak esetek, ahol a kétségbeesett antihős önkezével vet véget életének. A legismertebbek Júdás (az áruló) és Saul király. Saul ráadásul először a fegyverhordozóját kéri meg, hogy végezzen vele, csak miután az nem meri megölni urát, dől a saját kardjába. Sámson inkább az öngyilkos merénylő mintája, magára rántja az épületet, hogy megölje az ott tartózkodókat. Ő "hős", de csak azért, mert a filiszteusok ellen az életét is fel tudja áldozni. Azonban a szenvedéstől való félelem miatt másokat felhasználni életünk kioltására éppen az emberi méltóság elvesztéséből ered, ezért hamis az az érvelés, amely az emberi méltósággal indokolja az euthanáziát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!