Az egészségünkre is káros lehet az ukrán gabona

2023. november 11. 16:55

Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket az EU-ban már évekkel ezelőtt betiltottak az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

2023. november 11. 16:55
Harvesting season in Kharkiv region of Ukraine

A raktárak sok helyen megteltek ukrán gabonával, így továbbra is mélyen maradtak a terményárak. Emellett a hazánkba érkező ukrán gabona között előfordulhat olyan is, amely az egészségre káros anyagokat is tartalmaz – olvasható a Világgazdaság oldalán.

A magyar kormány még áprilisban döntött az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termények importjának megtiltásáról, azonban nem Magyarország volt az egyetlen, amely fellépett az ukrán dömping ellen. Az EU nem támogatta, de Lengyelország és Szlovákia is korlátozta a behozatalt a háborúban álló országból. Kijev emiatt szeptemberben beperelte mindhárom országot.

A terményárak leszállásán túl a másik, szintén súlyos probléma, hogy 

Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket az Európai Unió országaiban már évekkel ezelőtt betiltottak az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

– hívta fel a figyelmet a lap.

Az olcsó ukrán gabona nemcsak belföldön erős versenytársa a magyar terményeknek, hanem külföldön is, mivel hazánk is exportál belőle. Magyarország az idei év első felében kétszer annyi gabonát importált, mint 2022 azonos időszakában, a kivitel azonban az ötödével visszaesett. Ez pedig több mint hatszázmillió eurós egyenlegromlást hozott az agrár-külkereskedelemben. 

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP

 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesszimista
2023. november 12. 11:03
Azt az embert , akinek az erkölcs is számít, a többiek élhetetlennek, baleknak tartják.
Kybon
2023. november 12. 07:22
Az a helyzet, hogy az emberek egyéni szinten MENEKÜLNEK az eü-téma elől! Bármilyen felvetés, észrevétel, javaslat meghallása utáni második mondatnál már csukják a fülüket, és elkezdik utálni a beszélőt! Az elért hedonizáló szintről nem akarnak egy millimétert sem lemondani...!
zsolti123
2023. november 11. 23:41
Több mint húszezer(!) kamion várakozik a lengyel–ukrán határon -vajon mit szállítanak? https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/11/tobb-ezer-kamion-varakozik-az-ukran-lengyel-hataron-targyaloasztalhoz-ulnenek-a-felek
pesszimista
2023. november 11. 22:50
Mellőzzük a süket szöveget. Az emberek többségét az érdek motiválja, nem az erkölcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!