Meghalt Vajda Mihály filozófus

2023. november 28. 11:09

A legutóbbi hetekben, a Hamasz terrorról írva ő is rámutatott a nyugati Izrael-ellenesség köntösében feltámadt zsidóellenességre.

2023. november 28. 11:09
Vajda Mihály

Életének 88. évében elhunyt Vajda Mihály, írja a Szombat, amely arra emlékeztet, hogy a Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki. 
Vajda Mihály 1953-ban érettségizett, majd a Lenin Intézetben kezdte meg felsőfokú tanulmányait. 1956-ig tanult ott, azután 1957-től 1960-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának filozófia-német szakára járt és szerzett diplomát. Lukács György tanítványai közé fogadta; a Budapesti iskola köréhez tartozott.

Az 1970-es évek felé marxizmuskritikus műveket írt, amelyek többségében nem jelenhettek meg. A rendszerváltás után a posztmodern filozófia lehetőségének vagy lehetetlenségének kérdése foglalkoztatta. Továbbá foglalkozott filozófiatörténettel és politikai filozófiával. 

Több mint nyolcvan publikációja jelent meg, ezeket elsősorban magyar, angol és német nyelven adja közre. 

Élete utolsó két évtizedében érdeklődésének fókuszába került a zsidóság, az antiszemitizmus, a vészkorszak, a zsidó mint az előítéletek újra és újra megtalált célpontja, esszéíróként és publicistaként gyakran írt erről, a Szombat is rendszeres szerzői között köszönthette.

A legutóbbi hetekben, a Hamasz terrorról írva ő is rámutatott a nyugati Izrael-ellenesség köntösében feltámadt zsidóellenességre.

Nyitókép: Vajda Mihály filozófus. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó/Bizományosi: Vahl Ottó

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 30. 18:38
Szerintem Vajda Mihály jelent meg Hajdú Péter Műsorában amikor Hódi Pamelával beszélgetett, mert ha Berki Krisztián lett volna, az legalább egy vagy két büntetőt fékezett volna
tintapaca
2023. november 28. 16:45
Ő már Heller Ágnesnél van.
nyúlgerinc
2023. november 28. 16:17
Sajnos nincsenek - jelenleg - könnyeim. A műkönnyek pedig nem ide illők...
Fegyenc8
2023. november 28. 15:48
Újabb kuncsaft érkezett a pokol 7-ik bugyrába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!