Így ne gyújtsuk magunkra a lakást karácsonykor!

2023. december 25. 21:01

Karácsonykor sajnos megszaporodnak a tűzesetek, de pár tippel minimálisra lehet csökkenteni a kockázatot.

2023. december 25. 21:01
Decorated Christmas Tree Near Fireplace at Home
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A karácsony sajnos sokaknak nem csak az örömöt, a családot és a felhőtlen boldogságot jelenti, ugyanis rengeteg ilyenkor a lakástűz, ami egy élet munkáját teheti tönkre pár pillanat alatt. Az elmúlt években is számos ilyen katasztrófa történt és sok dologról nem is gondolnánk, milyen veszélyt rejtenek magukban: ilyen például az adventi koszorú.

Sajnos a mai napig sok lakásban nem alapkellék legalább egy kis poroltó, amivel az apróbb tüzeket már meg lehet fékezni.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese a Mandinernek elmondta, a tavalyi adventi időszakban asztali koszorúk, elborult gyertyák és zárlatos fényfüzérek is okoztak lakástüzet, több család ünnepét is beárnyékolva.

„Az elmúlt évben csak szenteste három helyen, Debrecenben egy ötödik emeleti lakásban, Kaposváron, valamint Bács-Kiskun vármegyében, Tass település egyik otthonában okoztak lakástüzet az adventi koszorún meggyújtott és őrizetlenül hagyott gyertyák” – mesélte a tűzoltó.

A katasztrófavédelem adatai szerint decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. 

Dóka Imre szerint a lakástüzek kockázatát csak növeli, ahogy az adventi koszorún több gyertyát gyújtunk meg. Az adatok szerint éves szinten 50-60 otthon kap lángra az adventi koszorú miatt. 

A hatóság adatai alapján a 2022-es esztendőben 39 esetben adventi koszorúk gyulladtak ki és okoztak tüzet, 10 esetben külön elhelyezett gyertyák, mécsesek, 4 esetben elektromos fényfüzérek meghibásodása miatt keletkezett lakástűz, 2 esetben pedig fenyőfák égtek le a rájuk akasztott gyertya, vagy csillagszóró miatt.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú”

– jegyezte meg a tűzoltó őrnagy, aki szerint fontos, hogy olyan koszorút használjunk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. 

Arra kérte többek között az embereket, hogy a szobát elhagyva mindig fújjuk el a gyertyát, azok soha ne égjenek felügyelet nélkül, továbbá a koszorú közelében ne legyenek éghető tárgyak, mert ez csak tovább növeli a lakástűz esélyét. 

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad, és könnyen leég”

– szögezte le.

A katasztrófavédelem helyettes szóvivője azt javasolja, hogy a fán pont ebből fakadóan ne gyújtsunk gyertyát vagy csillagszórót, továbbá a fát ne rakjuk a fűtőtest közelébe, szavai szerint „a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs”.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk”

– jelezte.

Tanácsa alapján, ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, akkor azokat ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet. Kiemelte továbbá, hogy mivel az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek, ezért ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. 

Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat”

– hívta fel a figyelmet a tűzoltó őrnagy.

Dóka Imre azt javasolja, ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet. A katasztrófavédelem adatai alapján tűzijátékok miatt tavaly szilveszterkor 37 alkalommal keletkezett tűz. 

A legtöbbször kigyulladt tuják, kukák és égő tűzijáték-maradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol autó, vagy épület gyulladt ki a felelőtlenül felhasznált pirotechnikai termékek miatt”

– összegezte.

Nyitókép: kajakiki/Getty Images

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 26. 01:50
Jól van, palinka-0, kapsz egy égő gyertyát a valagadba, aztán megvárjuk, hogy mi lesz.
palinka-0
2023. december 26. 00:58
Nekem ne mondja már meg senki, hogy tüzeskedem! Úgy és ott ahol akarok, gyújtogatok, amikor csak kedvem tartja. Amikor baj van, meg ott vannak a tűzoltók. Az a dolguk, hogy eloltsák.
Kozmosz
2023. december 25. 23:36
Használjunk "elektromos" gyertyát. Nem temel hőt, és ma már elérhetően olcsó is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!