Gazdik, figyelem! Így lehet sokáig boldog és egészséges mellettetek kedvencetek

2024. január 14. 16:36

Meglepő eredményeket hozott egy minden eddiginél átfogóbb kutatás a kutyusokkal kapcsolatban. A tudósok azonosítottak egy olyan tényezőt, amely abban segít, hogy a kutyánk minél tovább egészséges maradjon.

2024. január 14. 16:36

Ha hagyjuk, hogy négylábú társunk a „falkájával futkározzon”, kulcsfontosságú lépést tehetünk kutyusunk egészségének megőrzése érdekében. Egy nemrég közzétett tanulmány arra is rávilágít, hogy ennek az egy tényezőnek az előnyei ötször olyan jelentősek, mint a kutyák életének más vizsgált aspektusai – írta a Science Alert.

Több ezer kutyust vizsgáltak meg

Mint írták, a témában ez az eddigi legnagyobb, és egyben legátfogóbb tanulmány: 

egy sor amerikai intézmény több mint 21 ezer kutya adatait használta fel 

– beleértve ebbe a fajtiszta- és a keverék állatokat is – abból a célból, hogy képet kapjon arról, mi jó és mi nem a kutyusoknak.

A kutatók számos tényezőt figyelembe vettek, mint az állatok életkora és a testsúly ellenőrzése után a kutatók megállapították, hogy a más kutyákkal és az emberekkel való társas együttlét gyakorolja a legjobb hatást a kiskedvencek egészségi állapotára. „Ez azt mutatja, hogy sok társas lényhez hasonlóan – beleértve az embert is – 

az együttlét, a közösen eltöltött idő valóban fontos lehet a kutya egészsége szempontjából” 

– magyarázta Bri McCoy, az Arizonai Állami Egyetem biológusa.

Több gyermek, jobb anyagiak, betegebb kutya

Ugyanakkor megállapították, hogy azokban a háztartásokban, ahol több gyermek is él, az negatív hatással van a házi kedvencek egészségére. Talán azért, mert a gazdáknak a gyerekeik nevelése mellett kevesebb idejük jut négylábú társukra. Mindemellett az is érdekesség volt, hogy a jobb körülmények között élő ebeknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak különböző betegségeket.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy minél tehetősebb egy gazda, annál jobb orvosi ellátást tud biztosítani kedvencének, így még több betegségre fény derülhet. Azonban így is van elég bizonyíték arra, hogy

 a stabil otthoni környezet, és a más kutyákkal való találkozás hozzájárul az állatok jó- és jóllétéhez.

Az a sok gondoskodás és figyelem, amit a háziállatainknak adunk, viszonylag rövid életük alatt, különösen érdekessé teszi őket a kutatók számára. A szakembereke többek között azt vizsgálják, hogy a társadalom és a környezet hogyan befolyásolja az állatok egészséget és „túlélését” a koruk előrehaldtával.

A Science Alert ismertette, hogy a kutatás alapjául szolgáló felmérés olyan tényezőkre is kiterjedt, mint a táplálkozást és a fizikai aktivitás, de a társas együttlét egyértelműen kiemelkedett az egészség fokozása szempontjából.

Ezt is ajánljuk a témában

További kutatások várhatók a témában

Kicsit előretekintve megjegyezték, hogy ezek után a kutatócsoport azt szeretné kideríteni, hogy a gazda és a kutya, illetve a más kutyatársakkal fennálló kapcsolat milyen biológiai mechanizmusokra hat ki.

„A jövőben megvizsgáljuk az elektronikus állatorvosi nyilvántartásokat, a molekuláris és immunológiai méréseket, valamint az otthoni fizikai teszteket is áttekintjük, hogy pontosabb adatokat kapjunk a kutyák egészségi állapotáról” – mondta el a lapnak Noah Snyder-Mackler, Arizonai Állami Egyetem pszichológusa.

A kutatás teljes terjedelmében az Evolution, Medicine & Public Health című folyóiratban olvasható.

A sok mozgás és az újabb trükkök tanítása is jó hatással lehet kedvenceinkre

Korábban az Origo is foglalkozott a témával. A lap egy öt pontból álló felsorolást osztott meg, melyben ugyancsak kiemelték a gazdi és a négylábú közötti kötődések erősítését. De emellett hangsúlyozták, hogy figyeljünk oda a négylábú egészséges testsúlyának fenntartására, valamint a rendszeres sétára és átmozgatásra is. 

De az is lényeges, – még idősebb állatok esetén is – hogy amikor időnk engedi, tanítsunk a kutyánknak újabb és újabb trükköket. Az ebek kifejezetten szeretik, ha a „kiképzésük” során használhatják az orrukat. 

Ha egy tárgyat szagok alapján kell megtalálniuk, az mind fizikálisan, mind mentálisan megmozgatja őket.

Persze nem lehet kihagyni a felsorolásból az állatorvosnál tett látogatásokat sem. Hiszen a modern állatgyógyászat jelentős javulást ért el a kutyák egészségügyi problémáinak megelőzésében és kezelésében. A sikeres vakcinázási és parazita-kezelési programok hatékonyan csökkentették a betegségek előfordulását mind a kutyák, mind az emberek körében – húzta alá az Origo.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/8777334

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2024. január 15. 17:05
Van egy 17 éves kis testű (10kg) kutyám. Fajtát nem írok, de az átlag életkora az 12-14 év. A kutyám ma is gyógyszer és állatorvos mentes. Tehát egészséges és nem mesterségesen van még életben tartva. A hosszú élet titkai, ahogy én látom: 1) Minőségi kaja. Fele adag minőségi táp, fele adag főtt porcos hús. Mi a minőségi táp? Ami emberi fogyasztásra alkalmas húsokból és nem húslisztekből áll. Krumpli és gabona mentes. Olyan egyéb tápanyagokat is tartalmaz, ami után semmilyen kiegészítő nem kell. (Orijen, magasan a legjobb.) 2) Nem kiheréltetni, hanem pároztatni! A kutyának a belső egyensúlyához nélkülözhetetlen. 3) Rendszeres napi mozgás. A min 3 km akkor is meg volt, ha szarrá áztam. 4) A szerencsés gének. Ez kb 80%-os szerepet játszik. 5) A kutyára való odafigyelés. Nem elég szeretni, rendszeresen át kell vizsgálni. A fülét, a tappancsait, a szemét, a fogait, a száját, a bőrét a szőrét. Szóval mindent. 6) Ne érje baleset. Nem kell óvni más kutyáktól, de az autósoktól igen.
Dictator
2024. január 15. 12:29
Utálom az önszántából gyermektelen, kutyamamikat az Instán.
flesh ripper
2024. január 14. 18:34
Iszonyú mennyiségű "ismeret" zúdul ránk a kutyákkal kapcsolatban (is). Nálunk, a területünkön élnek: Kuvaszok Komondorok Rövidszőrű magyar vizslák. A vizslákkal zajlik a vadászat. Ők a sztárok. Van egy 16 éves kan matuzsálem, teljesen ősz és van egy 15 éves matróna is. Ők ketten abszolút védettek, már csak jogaik, előjogaik vannak, de kötelességeik már nincsenek. Ezenkívül van négy aktív. 2 növendék, 2 felnőtt. Vannak gyermekeim: 3 fiú: másfél, három és öt évesek. Szerintem, mind jól vagyunk, szeretetben és harmóniában élünk. A kutyusok, köszönik a szakértők, a versenybírók, a szakírók, a küllembírók, a vadásztársak, idomárok, kennelesek, állatorvosok, az amatőr és profi csaholók támogatását! Üdvözlettel, F.P.
kizokkentido
2024. január 14. 17:40
Lassan fontosabb a kutya mint az ember. Egyre többen engedik be az ágyukba stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!