Megoldani okosba'

2024. január 02. 22:48

Elvárjuk, hogy a mindenható állam oldjon meg mindent, másrészt nem szívesen áldozunk a közös költségekre.

2024. január 02. 22:48
Kárpáti Iván
Kárpáti Iván
Klubrádió

„»Erős öntudattal rendelkező, sajátos észjárású, talpraesett nemzet a miénk« – hangzott el az államfő szilveszteri beszédében. Ez a »sajátos észjárású« jelző Orbán Viktornál is gyakran előkerül, de nyilván nem meglepő, hogy Novák Katalin beszédírói is a központilag előírt panelekből dolgoznak. Közhelygyűjtemény, mutasson nekem valaki egy nemzetet, amelyik nem tartja magát erős öntudatúnak és talpraesettnek.

Ez a »sajátos észjárás« már más. Mire gondol Novák és Orbán? Hogy sajátosan értelmezzük a szabályokat? Mást mondunk és mást teszünk? Az én felfogásomban ez a Kádár-rendszernek állított emlékmű, amikor a társadalom arra rendezkedett be, hogy ha el akar valamit intézni, akkor »meg kell oldani okosba«. Mindenki magának jár ki mindent, nincsenek sztenderdek, egyéni érdekérvényesítő képességeken múlik a siker. Persze igazságtalan lenne az egészet arra a bő 30 évre fogni, évszázados hagyományok, reflexek érhetőek tetten. Bizalmatlanság az állammal szemben, bizalmatlanság egymással szemben. Egyrészt elvárjuk, hogy a mindenható állam oldjon meg mindent, másrészt nem szívesen áldozunk a közös költségekre, hiszen azt valaki majd úgyis ellopja.

Mindezek kezeléséhez valóban sajátos észjárás és szofisztikált stratégiák kellenek. De legalább ne legyünk rá büszkék.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Novák Katalin: Ez az év sem volt könnyű, de békében élhetünk (videó)

A köztársasági elnök újévi beszédében felidézte a 2023-as év emlékezetes eseményeit, „amikor volt okunk örülni, büszkének lenni”, így egyebek mellett Ferenc pápa budapesti látogatását, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díját, az atlétikai világbajnokságot, a futball-válogatott csoportelsőként való kijutását az Európa-bajnokságra.

Nyitókép: MTI/Sándor-palota

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csendbiztos-2
2024. január 03. 10:21
Teljes ellentmondás egy íráson belül. Bravo.
tapir32
2024. január 03. 06:01
A liberális demokrácia önmagában nem érték, hanem kényszer állapot. A szavazók bizalma csökkent a pártokkal szemben. Ez a folyamat ott lépett fel, ahol a gazdasági szervezetek a politikai vezetést a markukban tartják, illetve összenőttek egymással. Oligarchák. Ez az új feudalizmus. pl. USA-ban Nem jelent megoldást a problémára az NGO-k előretörése. Az NGO az aktuális hatalomtól független vagy látszólag az, de nem független a hatalomért folytatott harctól. Az NGO-k még a kormányoknál is kiszolgáltatottabbak a nagytőke érdekeinek. Olyannyira, hogy a globalista nagytőke számos NGO-t alapított a politikai élet befolyásolására. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni.
2024. január 03. 04:40 Szerkesztve
Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tesz feljelentést a Demokratikus Koalíció (DK) a Petro Porosenko volt ukrán elnök birtokába juttathatott magyar közpénzek - 37 millió hrivnyáni, 340 millió forint - miatt. A hrivnya, hogy is érhet többet mint a forint? Ez Orvbán Vicce?
dryanwolf
2024. január 02. 23:43 Szerkesztve
»meg kell oldani okosba« Turizmus promósön: "pénzt keresni a magyar államból" - szóval hajrá, Magyarország!) Dr. Lókötő és családja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!