Mit üzennek nekünk a lefejezett szobrok?

2024. január 13. 10:44

Az itthoni ateistákat egybegyűjtő csoport örömét fejezte ki a rongálás láttán.

2024. január 13. 10:44
Vágvölgyi Gergely
Axióma

„Töprengek, vajon mi lehetett az elkövető indítéka, aki annak ellenére lépett a pusztítás útjára, hogy tudhatta: a területet immár térfigyelő kamera is őrzi. Valamiféle személyes ellentét, netán bosszúvágy? Településen belüli konfliktus, vagy felekezetközi viszály? Mi lehet az a mély seb egy ember lelkén, ami erre vezeti őt, az a sebzettség, ami teret enged a gonosznak és így ölt formát? Kiengesztelődésre van szükségünk – első lendülettel azt írnám: jobban talán, mint valaha, de hát a magyar történelem és a személyes tapasztalat egyaránt arra int, hogy inkább úgy fogalmazzak: mindig és őszintén. Szívből jövő kiengesztelődések formálhatnak újjá ugyanis emberi kapcsolatokat és közösségeket, településeket és felekezeteket, újíthatják meg a keresztény egységtörekvést és missziós lelkületünket. Minden a kiengesztelődéssel kezdődik! Egymással kiengesztelődve erősíthetjük meg igazán családjainkat, közösségeinket, nemzetünket.

Előfordulhat az is, hogy ami történt, egy ateista segélykiáltása (ő talán büszke erre a segélykiáltásra, elég baj az neki!), amit meg kell hallanunk. Egyáltalán nem acsarkodva, nem mindenféle rosszat kívánva az elkövetőnek, sokkal inkább a jót: a megtérés és megbékélés kegyelmét. Ez nem zárja ki, hogy az igazságszolgáltatás működését szükségesnek tartsuk, de nem súlyos büntetést kell kívánnunk az elkövetőnek, hanem lelkének javát.

Az itthoni ateistákat egybegyűjtő csoport örömét fejezte ki a rongálás láttán, sőt, meglehetősen provokatív módon még a keresztényeket minősítette »erőszakos kisebbségnek« (éppen az a csoport, amely bő két éve a harcos ateizmus programját hirdette meg). Legyünk elnézőek velük, hiszen a látóhatár alsó peremén minden erős megszólalásra szükség van annak érdekében, hogy destruktív harcuk elérje a média ingerküszöbét. De legyünk józanok is egyben: a harcos ateizmus az értékeinket veszi célba, és sokkal kevésbé szobrainkat, mint lelkiségünk társadalmi vetületét. ”

***

Nyitókép: Bese Gergő atya felvétele

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2024. január 28. 10:37
Mit üzen nekünk Isten a 10 parancsolat 2. parancsolatában? Amely parancsolatot az abberált római katolikusok igyekeznek kitörölni, eltüntetni. 4 Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. 5 Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek. (Biblia) Milyen dolgokól nem lehet szobrot csinálni Isten parancsolata szerint? Jézusról lehet? Az anyjáról lehet? (Helyes válasz: Jézusról sem, és anyukájáról sem lehet.) Miért mondja Isten, hogy azok, akik szobrokat használnak, szolgálnak azok gyűlölik Őt? Na vajon miért?
..--..
2024. január 14. 14:15
-zsoltkom- mendelpeter részére 2024. január 13. 23:02 Az élőhely, ahogy Isten csinálja a népeknek. :) ""Megparancsoljuk, hogy mindazok a népek, amelyek a mi kegyelmes kormányzatunk uralma alatt állnak, abban a vallásban éljenek, amelyet a hagyomány szerint Szent Péter apostol adott át Róma népének.. Meghagyjuk, hogy akik ezt a hitvallást követik, a "katolikus keresztények" nevét viselhetik, a többiek azonban, akiket eszteleneknek és őrülteknek ítélünk, az eretnek hitvallásuknak megfelelő gyalázatos nevet viseljék.. az isteni bosszúnak adjuk át őket, de amidőn isteni sugallatból erre utasítást kapunk, magunk is gondoskodunk megbüntetésükről.[38] A császár alávetette magát az egyháznak és rendeletével betiltotta az összes pogány szertartást. A rendelkezés életbelépésével a keresztények egymás után rombolták le vagy zárták be a pogány szentélyeket és szent helyeket, majd az új keresztény templomokat gyakran azokon a helyeken építették fel, ahol azelőtt a pogány isteneket tisztelték."
..--..
2024. január 14. 14:09
-zsoltkom- mendelpeter részére 2024. január 13. 23:02 "Ez nem sikerült túl jól." Legalább azt kell értened, amit nem értesz... különben logikusan nem tudnál leírni egy mendelpeter-"kritikát" a fogalmazásomra. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy javítsak a sikertelenségemen, részletezned kellene, min problémázol... mi nem klappol szerinted. Biztos megvannak a támpontjaid.
Ekrü
2024. január 14. 08:38
Milyen ember az , aki arra élvez, hogy egy köztéri szobrot lefejeznek? Mennyire kicsinyes és aberrált a lelke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!