Valaki egy pesti árverésen 34 millió forintot adott egy német férfi néhány soráért

2024. január 25. 11:15

Csaknem megdőlt a hazai árverési rekord, pedig a kézirat csak 1,6 millió forintról indult.

2024. január 25. 11:15
Sal Endre
Sal Endre

A helyszínen ülő, sokat látott gyűjtők is csak hüledeztek azon, ami a Központi Antikvárium legutóbbi árverésén a 83. tétel ismertetése után következett. Max Planck német fizikus egyoldalas, néhány soros kéziratára 1,6 millió forint volt a kezdő licit. 

Ehhez képest őrületes számháború tört ki a papírosért, 

amelynek a végén nem kevesebb, mint 34 millió forintért kelt el a kézirat. Négy éve egy hallatlanul ritka, dedikált Petőfi Sándor-kötetért 36 millió forintot adott valaki ugyancsak a Központi Antikvárium árverésén, ezt az összeget is csaknem túlszárnyalta Max Planck írása. 

Ezt is ajánljuk a témában

Max Planck már idősebb korában.
Fotó: Wikipedia

De miért szökött fel ennyire az 1,6 millióért kínált kézirat ára? Mi szerepelt benne és mi volt Max Planck életművének jelentősége? Az a két ember, akik licitversenybe bonyolódtak, azon kívül, hogy anyagi hátterük is volt rá, tisztában voltak a kézirat történelmi jelentőségével. Max Planckról tudni kell, Albert Einstein mellett ő rakta le a modern fizika alapjait. Az ominózus, aláírt, német nyelvű kéziratban pedig a nevéhez fűződő sugárzási törvényt foglalja össze, amelynek lényege, hogy az energia nem folytonos, hanem csak bizonyos adagokban (kvantumokban) adható át, a kéziraton pedig ennek az energiának a várható értékét számszerűsíti. 

Később maga Albert Einstein is épített Planck papírra vetett elméletére, így elmondható, hogy Plancknak alapvető szerepe volt a kvantumelmélet megszületésében. 

A később Nobel-díjjal elismert német fizikus 1900 decemberében számolt be Berlinben a világraszóló felfedezéséről, azóta ezt a napot tekinti a tudományos világ a kvantumtechnika születésnapjának.

Max Planck fizikusként, tudósként sikeres ember volt, a magánélete viszont gyötrelmesen alakult. Az első felesége fiatalon meghalt, ráadásul mind a négy gyermeke hamarabb hunyt el, mint a tudós. Egyiküket, Erwin Planckot 1945 januárjában kivégezték, mert részt vett egy Adolf Hitler elleni merényletkísérletben. Max Planck végül 1947-ben, 89 éves korában hunyt el. Arról nincs információ, hogy a különleges kézirat, hogyan került Berlinből Budapestre és merre lappangott több mint száz éven át. Nem mellékesen a kézirat új gazdájának nem csak a 34 millió forintot kell kifizetnie, hanem az árverezőház 18,5 százalékos jutalékát is. De a jelek szerint így is megérte neki, hiszen a modern fizika történetének egyik különleges ereklyéjéhez jutott. Egy panellakás áráért…

Nyitókép: Max Planck és az ominózus kézirat. Fotó: Wikipedia/Központi Antikvárium

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2024. január 25. 16:42
Német férfi ! Ja bazdmeg.
véna
2024. január 25. 14:57
Ez a képletek Szent-Grálja. Kiszámolhatja vele, hogyha tökönrúgom akkor csak bizonyos adagokban fog fájni neki, nem pedig folyamatosan.
pandalala
2024. január 25. 12:49
És mint ma már tudjuk, a tömegért a Higgs-bozonok a "felelősek" .... De viszont, Planck-al ellentétben, Peter Higgs nem német, hanem egy brit férfi! ;-)))
pandalala
2024. január 25. 12:34
Atoooom!!! :-DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!