Plagizáláson kapták a dán újságírót, aki Orbánról írt kritikus könyvet

2024. február 29. 20:01

A kiadó megszakította az Orbanland című könyv nyomtatását.

2024. február 29. 20:01
null

Lasse Skytt dán újságíró szabadúszóként dán és norvég lapokba is publikált, viszont felmerült a gyanú, hogy úgy használt idézeteket más sajtótermékekből, mintha a sajátjai lennének és forrásokat sem jelölt meg – írta meg az Index. Skytte a magyar olvasók számára onnan lehet ismerős, hogy 2021-ben Orbanland címmel kritikus könyvet írt az Orbán-rendszer működéséről.

Február 26-án a Kristeligt Dagblad nevű dán napilap indította el a lavinát, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Skytt 14, náluk publikált írásában találtak plagizálásra utaló elemeket. Az elmúlt hét évben publikált kifogásolható cikkeit eltávolították, majd később az is kiderült, hogy 

az izlandi miniszterelnökkel készített interjúját más angol és izlandi nyelvű írásokból ollózta össze.

Nem sokkal ezután egy másik dán lap, a Jyllands-Posten is közölte, hogy három olyan cikket is találtak, amiket Skytt náluk publikált és olyan volt, mintha neki nyilatkoztak volna az alanyok, de valójában ez nem így történt. A lap eltávolította Skytt 2020 óta megjelent írásait a felületéről és megszüntette a közös munkát az újságíróval.

Az ügy hatására további dán és norvég lapok indítanak vizsgálatot a szerző náluk publikált írásaival kapcsolatban. Az ügy másik következménye, hogy a 

kiadó megszakította az Orbanland című könyv nyomtatását.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. március 01. 13:26
Az u.n. társdalomtudományi szakterületek (ilyen az újságirói is),azért termelnek olyan sok plagizálót, mivel csupán saját és kölcsönzött véleményekkel dolgoznak. Ugyanazt ezerféleként lehet mondani/irni, de egyformán is! S peresze ilyen zavaros vizben sokan szeretnek kotorászni.
nempolitizalok-0
2024. március 01. 11:48
Az összes selejt a libsikhez áll be, mert rengeteg a pénz és tehetség nélkül is jól lehet keresni. Sok példát tudnék hozni, de itt is elég pld. ránézni a fidesz és az ellenzék főbb politikusai közötti különbségre. Az alapvető nyelvtani hiányosságokkal küzdő Kunhalmi pld. simán lehetett oktatásügyi miniszter jelölt, ahogy Karácsony és tarlós között is hatalmas minőségbeli különbségek vannak. A Gyurcsány házaspár és Orbán közötti hatalmas dimenzionális különbségekről nem is beszélve.
B_kanya
2024. március 01. 10:53
"Gullwing 2024. március 01. 07:55 Már ott tartunk hogy a ballibcsiknek saját gondolata sincs azt is lopják. 🤣" Ez annyira nem új, legalább 20 éve ez megy náluk, akinek van valami új ötlete - mint Mesterházynak, mikor igenis elment bocsánatot kérni Erdélybe - azt kitapossák.
B_kanya
2024. március 01. 10:51
Lopnak és hazudnak, ez nem újdonság. Van következménye, ez üdítő újdonság :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!