Tájkép csata előtt – 1. rész

2024. március 11. 10:47

Egy ilyen hosszú kormányzás minden joggal veti föl annak kérdését, hogy vele kapcsolatban rendszernél immár többről, azaz korszakról van szó.

2024. március 11. 10:47
null
Békés Márton
Békés Márton
XXI. Század Intézet

Nyitókép: Facebook

***

„A tizennégy éve folyamatosan kormányzó Fidesz–KDNP jelenlegi ciklusának közepére esik az egyidőben tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. A mostani ciklus második felének letelte után, 2026 tavaszán esedékes a következő országgyűlési választás, melynek végeredménye alapján rendezkedik be a 2030-ig tartó újabb ciklus. Mindez azt jelenti, hogy a rendszerváltoztatás óta ezidáig eltelt nem kevesebb, mint egy emberöltőnyi időszak legfontosabb rendszeralapító és egyben korszakos teljesítménye nem más, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének létrejötte, működése s folytatása. Ebben a történelmi helyzetben nem csodálható a baloldali ellenzék válsága, hiszen nem a kormány, hanem a rendszer ellenzékeként viselkedik, márpedig ilyen iránt egyszerűen nem mutatkozik társadalmi szükséglet.

Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatójának nagyelemzése az 5. Orbán-kormány félidejében esedékes kettős, európai parlamenti és önkormányzati választás előtt három hónappal összegzi a pártpolitikai folyamatokat.

Történetpolitikai helyzetkép

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének tizennegyedik esztendejébe lépve aligha lehet kétségünk afelől, hogy ami 2010-ben kormányváltásként kezdődött, majd egy-két cikluson belül a rendszerváltoztatás befejezéséhez s nyomában egy új rendszer kiépítéséhez vezetett, az az elmúlt másfél ciklusban egy önálló politikatörténeti korszak érvényére emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszerváltoztatás elkezdése óta eltelt 35 esztendő első húsz évében uralkodó posztkommunizmus – mint politikai berendezkedés, gazdasági rendszer és nem utolsó sorban kulturális hegemónia – után olyan időszak fog következni, amelynek már most derengő láthatárát 2030-ban jelölhetjük meg. Ebben a politikai helyzetben immár nem csak rögzülőben lévő társadalmi tényeket kell megállapítanunk, hanem történelmi összefüggéseket is. Ez utóbbiak azok, amelyek magasabb szinte emelik a fennálló rendet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr Bubo
2024. március 12. 12:12
Viktoriánus korban élünk!
zsolt196969
2024. március 11. 20:18
A Bartus álnéven???? Mert pont olyan hüje vagy
Lajoss
2024. március 11. 13:40
Újra egy hitvány pártállamban élünk.🥲
benedek77
2024. március 11. 13:24
A rendszerváltás óta: -3 balos kormány (94,98,06) -6 jobbos kormány (90,98,10,14,18,22) -18 (+2) év Orbán a 34 évből -14 év tejhatalom -2004 eu csatlakozás (Mo. netto kedvezményezett -Eu második legszegényebb országa vagyunk -Pedagógushiány -rendőrhiány -orvoshiány -kórházi osztályok tömeges bezárása -rekord infláció -rekordmagas áfa -keleti vásárlóérték- nyugati árak (sok esetben meghaladó) -korrupció -pedofil botrányok -homokos, drogos ep képviselők -diplomata útlevelek szökésben lévő bűnözőnél -családtagok, párttársak látványos meggazdagodása -egymillió migráns betelepítése -magánnyugdíj ellopása -köztévé kisajátítása -ellenzéki önkormányzatok ellehetetlenítése -feudális jelképek visszaállítása -termőföld kisajátítása, külföldiek kezébe adása -buisness-szekták elismerése -emberre/környezetre veszélyes gyárak támogatása Stb Stb Stb Mikor lesz vajon annyi gerinc a nerjobbágyokban, hogy kihúzzák a fejüket a seggükből, és esetleg számon kérjék ezt a Gecit valamiért? A kérdés költői
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!