Hivatalos: Magyarország visszatért a növekedési pályára

2024. április 18. 07:26

2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, míg európai átlagban csupán 1 százalékot.

2024. április 18. 07:26
null

Borítókép: Shutterstock

A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint 

a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami 2 százalék felett alakulhat

 – nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.

A magyar delegáció vezetője az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy 

2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, ami kiemelkedő

 abban az európai gazdasági környezetben, ahol összességében erre az évre csupán 1 százalékos növekedésre számítanak. A nemzetközi pénzügyi szervezet tavaszi tanácskozásának fő témáját összefoglalva Tóth Tibor elmondta, hogy a válságokról és arra adott válaszokról szól az idei tavaszi közgyűlés.

Rámutatott, hogy már az elmúlt években is a válságkezelés volt a fő téma, és hangsúlyozta, hogy változatlanul a világban általánosan érvényes kihívások közé tartoznak a háborúk okozta gazdasági sokkok, az infláció, a fiskális nehézségek, az egyes országok adósságállományai, valamint a klímaváltozásból fakadó gazdasági feladatok. Az államtitkár elmondta azt is, hogy 

az összes probléma közül az egyik legnagyobb kihívást az infláció jelenti, 

és ebből a szempontból az elmúlt egy év magyar teljesítményét pozitívan értékelték a közgyűlés résztvevői.

Kifejtette: amikor a magyar küldöttség egy évvel ezelőtt előterjesztette azt a magyar kormányzati szándékot, hogy az év végére egy számjegyűvé lassuljon az infláció, azt szkeptikusan fogadták a befektetők. Azt a tényt, hogy már tavaly októberre egy számjegyű lett az ütem, az idei év elejére pedig 3,7 és 3,8 százalékra mérséklődött, a jelenlegi közgyűlésen elismerés fogadta – mondta. Ez 

a mérték szinte megegyezik az Egyesült Államokban márciusra közölt inflációs adatával

 – jegyezte meg.

Tóth Tibor rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésén nemcsak a két szervezet illetékesei, de a tagországok kormányainak, nemzeti jegybankjainak képviselői, valamint piaci szereplők is részt vesznek, ezért az esemény – a tapasztalatok megosztásán túl – esélyt ad szélesebb témájú megbeszélésekre, akár üzleti tárgyalásokra is.

(MTI)

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­­­l­­­á­n­­y­­­o­k­­­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­­k­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Patika
2024. április 19. 12:52
Ez igaz. (a baj csak annyi, hogy negatív irányba növekszik)
bunko-jobbos
2024. április 18. 12:05
Ezzel a szar COVID-dal és a háborúval 4 évet elvesztettünk (gazdaságilag) az életünkből. Kb. 26-ra fogunk ott tartani, mint 19-ben. Akkor hatot vesztettünk. :-( Nem baj, nincs egyenes vonalú fejlődés. Majd meglátjuk, hogy mi lesz, én bizakodó vagyok. De 24 még szar lesz, 25 meg csak kezdet. Ha nem jön valami kib. előre nem látható megint.
Zsolakomarom
2024. április 18. 11:56
"Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára " xDDD "2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, ami kiemelkedő abban az európai gazdasági környezetben, ahol összességében erre az évre csupán 1 százalékos növekedésre számítanak" Azaz szerinte kiemelkedo a 3-4% 2025re, ahhoz kepest h 2024re mit varnak osszessegeben a fejlettnyugaton....erdekes A geci marton tavalyra 2.5%-ot vart abbol lett minusz 0,8%, mikozben a romanbulgar 2%-os volt ! Hogy rohadnatok meg Mi ez a fos magyarazkodo cikk megint ? VERT akarunk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!