Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

Szokatlan döntés: nem fogadta el a bíróság a mogyoróallergiás kisfiú halálát okozó tanár beismerését

2024. április 29. 09:30

A bíróság szerint számos részletet tisztázni kell az ügyben, ezért tárgyalás megtartását rendelte el.

2024. április 29. 09:30
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A IV. és XV. Kerületi Bíróságon hétfőn az előkészítő üléssel a megkezdődött annak a 48 éves általános iskolai napközis tanárnak a büntetőpere, akit az ügyészség szerint felelősség terhel egy ételallergiás kisfiú két évvel ezelőtti haláláért.

Az egész országot megrázó eset 2022 januárjában egy újpesti általános iskolában történt. A vádirat szerint azon a napon a tanítóra bízott első osztály egyik tanulójának születésnapját ünnepelték. A napközis tanár ebből az alkalomból különböző, bolti csomagolású – köztük földimogyorót tartalmazó – édességeket osztott ki a gyerekeknek. Ilyen édesség került a későbbi áldozat asztalára is, aki miután megetette a süteményt, azonnal rosszul lett.

Az iskola értesítette a szülőket, akik azonnal az iskolába mentek, hogy gyermeküket orvoshoz vigyék. A kisfiú állapota azonban folyamatosan romlott, a szülők ezért egy közeli benzinkúton kértek segítséget. A mentők perceken belül megérkeztek és 

a beszámolók szerint két órán keresztül küzdöttek a mogyorófogyasztás miatt anafilaxiás sokkot kapott kisfiú életéért, de már nem tudták megmenteni.

Az ügyészség szerint tanító mulasztása ok-okozati összefüggésben állnak a kisfiú halálával, ezért a vádlottal szemben tavaly októberben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat.

Sajtóhírek szerint a pedagógus tudott a gyermek allergiájáról, de nem gondolta, hogy az ilyen súlyos fokú.

Az előkészítő ülésen az ügyész a vádirat ismertetése kapcsán hangsúlyozta, hogy a kisfiú mogyoróallergiájáról megfelelően tájékoztatták az iskolát, erről a vádlott is tudott. A tanár bűnösségét pedig számos bizonyíték támasztja alá. Az ügyész indítványozta, hogy amennyibe a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláson való jogáról, akkor a bíróság a ítélje őt 1 év 10 hónap szabadságvesztésre, amelynek végrehajtását 4 évre függessze fel. Emellett ugyancsak 4 évre tiltsák el foglalkozásának gyakorlásától.

Ezek után szólalt fel a vádlott

aki a bíróság előtt elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

Mint mondta már vallomásában is elismerte, hogy hibázott. 

Ezzel elvileg gyorsan le is záródott volna az eljárás, azonban a bíró közölte: 

nem fogadja el a beismerő vallomást, álláspontja szerint az ügy nem eléggé felderített, további bizonyítékok beszerzésére van szükség.

 Ezért tárgyalás megtartását rendelte el, amelynek időpontját szeptember 4-re tűzte ki. 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nedudgi
2024. április 29. 13:44
Ha megfelelően tájékoztatva lett volna a tanár, akkor azonnal mentőt hívott volna.
antal-2
2024. április 29. 13:28
Egyértelműen a szülők a felelősek. Egy disztributív sokkban lévő beteget megültettek! Felügyelet nélkül hagyták a hátsó ülésen. Ha megvárják a mentőket akik szakszerűen elláták volna és fekve szállították volna, ma is élne. A tanárnak semmi köze az egészhez.
Józsi6
2024. április 29. 12:45
A tanár rokona a bírónak vagy csak egy lépcsőházban laknak ? Felmentésért lobbizik ?
B_kanya
2024. április 29. 11:34
"Fantomsüni 2024. április 29. 11:18 Ha valakire rábíznak egy gyereket az felelős a gyerek életéért. Ennyi. Akinek ez túl sok ne menjen tanári pályára." Na igen, a fizetésemelésért ideje lenne ezt-azt letenni az asztalra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!