A német zsűri a díjat járatta le, Nádas Pétert ezzel nem sikerült

2024. május 19. 17:52

Amit olvasni lehetett a bírálati folyamatokról olyan, mintha az ember a Pesti Srácok egy gyenge paródiáját olvasná a politikai korrektségbe megőrült Nyugatról.

2024. május 19. 17:52
NÁDAS Péter
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nádas Péter többek közt azért nem kapta meg a berlini Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, HKW) Nemzetközi Irodalmi Díját, mert befutott fehér férfi, ezt olvashattuk tegnap az ezzel foglalkozó szaksajtóban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Amit olvasni lehetett a bírálati folyamatokról, a tisztán politikai és identitásalapú megjegyzésekről, a pontozás bohózatba fullasztásáról olyan, mintha az ember a Pesti Srácok egy gyenge paródiáját olvasná a politikai korrektségbe megőrült Nyugatról.

Tudom, hogy kampányhajrá van, és nem illik ilyenkor ilyenekkel foglalkozni, de azért szerintem érdemes azt elmondani, hogy az lenne az ideális, hogyha egy irodalmi díj kiosztásánál a zsűrit leginkább az irodalmi műalkotás minősége érdekelné.

Bár van ahol már nem divat, de szerintem érdemes a szerzőtől elválasztani az alkotást, az életrajzi elemeket minimálisan figyelembe venni, és visszatérni ahhoz az alapvetően klasszikus liberális alapvetéshez, hogy a műalkotás a szerzőtől függetlenül létezik. 

A nők és a faji kisebbségek pedig az előző évszázadban, a polgárjogi mozgalmakban azt követelték, hogy az ilyen zsűrin hagyják figyelmen kívül, hogy ők nők vagy faji kisebbségekhez tartoznak, és csak alkotásaik minősége alapján ítéljenek róluk. Talán ezt a követelésüket kéne beteljesíteni. 

A német zsűri pedig a díjat járatta le, Nádas Pétert ezzel nem sikerült.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­a­ ­­­s­­z­­e­x­­i­ ­­­p­­u­­n­c­­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Hangillat
2024. május 20. 16:50
Ultralibsi agyroggyanás. Célserű lenne minden árucikken a QR kódban lehívhatóvá tenni a gyártók fényképét és ha valamelyiküké nem tetszik, akkor a vásárló eláll a vételtől. Nádas váltson bőrszínt, eszkimó-pigmeus kapcsolatot létesítsen, Afrikában egy évig élve nád sáskunyhókat építsen, tartson törpevízilovat, hogy ultralibsi up-to-date lehessen!
Finale
2024. május 20. 11:53
Azt kapta amire szavazott. Mit kell ezen csodalkozni? Nem ezt akart ? Nem emellett kardoskodott? DE! Jaaa,hogy ez mar neki nem tetszik amikor az o borere megy,hat istenem tetszett volna idoben kijozanodni.
masikhozzaszolo
2024. május 20. 10:54
LMP, nohiszen! Néztem a vitát, Kukorelli-Otto. Otto szerint az egész bagázs vicc, hogy parlamentben ül. Kukorelli hajtogatja, hogy a görög szabad ember azt mond, amit akar. De ordítja, hogy a szembenülő másik ember nem mondhat szabadon véleményt, nem bagázsozhat. Hát agyonütöd ezzel a saját elvedet, egy mondaton belül! Egyébként azt is mondta Otto, hogy ugyan nem kellne már szabad embernek lenni annak, aki kardlapoztat, hazudik, szemkilövet, csődbevisz. Egy költő a szavakon lovagol, ami rendben is volna, de mások is használhatnak szavakat ám, pont a Kukorelly felfogás szerin! És nem veszi észre magát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!