Belebukhatnak a kétfarkúak abba, hogy a viccpártok követői humorban nem ismernek tréfát?

2024. május 09. 09:37

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a viccpártok legnagyobb ellensége maga a politikai siker. A kétfarkúak tehát nagy hibát követnek el azzal, ha komoly, hatalommal járó pozíciókra hajtanak. Vagy mégsem? Elemzőt kérdeztünk.

2024. május 09. 09:37
Vizvári Soma

Nyitókép: a kétfarkúak egyik plakátja (fotó: MTI/MTVA/Róka László)

 

A viccpártokra „alighanem az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha a hatalom birtokosává válnak, és kénytelenek osztozni a felelősségben” – állapította meg egy elemzésében Paár Ádám politológus néhány évvel ezelőtt. Paár ezt az izlandi Legjobb Párt történetére alapozta, melynek színeiben az eredetileg színész-humorista Jón Gnarr 2010-ben Reykjavík polgármestere lett.  

„A 2010-es reykjavíki választási eredmény egyértelműen egy protest érzületet fejezett ki, és azt szolgálta, hogy a választók megbüntessék a nagy pártokat, mindenekelőtt a Függetlenségi Pártot, amelyet felelősnek tartottak a pénzügyi válságért” – írta ezzel kapcsolatban a politológus. Gnarr sikere után azonban hamar felmerült a kérdés, megőrizheti-e egy viccpárt a karakterét és hitelességét, ha hatalomra kerül?

„Tulajdonképpen az izlandi viccpárt is válságba került a reykjavíki sikerrel: Jón Gnarr komolyan vette a főpolgármesteri feladatot, ám ezzel éppen a viccpárti karakter szűnt meg. Gnarr sokáig szerepelt a címlapokon, ám miután a reykjavíki főpolgármester lett, a világsajtó érdeklődése csökkent iránta. Ennek oka lehetett, hogy városvezetőként Gnarr óhatatlanul is unalmasabbá vált, továbbá azzal, hogy Izland lassan kilábalt a válságból, maga a szigetország is kicsit érdektelenné vált. Gnarr a gyakorlatban a szociáldemokratákkal közösen kormányzott, és nem vállalta a második ciklust. A Legjobb Párt Gnarr ciklusának végén, 2014-ben kimondta feloszlását” – foglalta össze a viccpárt történetét Paár.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindebből pedig azt a következtetést szűrte le, hogy a „rendszer fogaskerekévé válni politikailag kockázatos, mert egy párt nem őrizheti meg az ártatlanságát, ha közpénzekről kell döntenie, és az egyeztetnie kell az állampolgárokat érintő ügyekről az ellenzékével. 

A viccpártok esetében pedig különösen igaz, hogy beemelésük a hatalomba válságba sodorja őket, hiszen kénytelenek »komolyan« politizálni, ami viszont a humoros jelleg megfakulásával, és az irántuk megnyilvánuló érdeklődés csökkenésével jár”.

Ha mindez igaz, akkor a honi viccpárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) nagy hibát követ el azzal, hogy egyre sikeresebben hajt hatalommal és felelősséggel járó pozíciókra.

Vagy mégsem?

Igen, tényleg professzionalizálódnak a kétfarkúak, de úgy tűnik, nagyon ügyesen csinálják

Az MKKP társelnökei az elmúlt években – viccpárti mércével – komoly politikai pozíciókkal rendelkeztek, Döme Zsuzsanna alpolgármester volt Ferencvárosban, míg Kovács Gergely Hegyvidéken ült a képviselő-testületben.

Kovács Gergelynek ráadásul a hegyvidéki baloldali előválasztást nemrég sikerült óriási fölénnyel megnyernie. Igaz előtte még a párt tagsága majdnem meggátolta ebben, hiszen nem támogatták, hogy elinduljon az előzetes megmérettetésen. Ezek után a két társelnök beadta a lemondását, amit a tagság nem fogadott el, végül pedig mégis rábólintottak, hogy Kovács elindulhasson az előválasztáson. 

Ezt is ajánljuk a témában

Így lehet ma a kutyapárt társelnöke Hegyvidéken a baloldal közös polgármesterjelöltje. De biztos, hogy jól járt ezzel?

A kutyapárt tanult az európai viccpártok hibáiból, a kategóriában egyértelműen a sikeresebb formációk közé lehet őket sorolni 

– vélekedett Kiszelly Zoltán politológus a Mandinernek nyilatkozva.

Mint mondta, a viccpárt is alapvetően a protestpártok közé tartozik, így nem feltétlenül arra készül, hogy hatalomra kerül, inkább arra, hogy kifejezze a hatalom megszerzésére törekvő hagyományos pártokkal szembeni elégedetlenséget.

Az elemző szerint ezért aztán, ha egy viccpárt hatalomhoz vagy akár csak egy mandátumhoz jut, könnyen követ el olyan hibákat, amelyekkel elidegeníti támogatóit. Csakhogy a kutyapárt – mondta Kiszelly – elébe ment ennek és tudatosan elkezdett professzionalizálódni, így nem követik el azokat a hibákat, amelyeket más viccpártok politikusai hatalomba kerülve elkövettek.

Kilenc polgármesterjelölt és egy hivatalban lévő polgármester a lista élén

Az MKKP kilenc polgármesterjelöltet indít a júniusi választásokon, ebből ötöt a főváros valamelyik kerületében (I., III., IV., VII., XII.), kettőt megyei jogú városban (Sopron és Eger), egyet tízezer fölötti lakosú településen (Ajka) és egyet tízezer alatti lakosú településen (Erdőkertes). Fővárosi listájuk élére pedig Baranyi Krisztina jelenlegi ferencvárosi polgármestert (a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP közös jelöltjeként választották meg 2019-ben) tették, az ő alpolgármestereként dolgozott az elmúlt években Döme Zsuzsanna, a párt társelnöke.

A kétfarkúak polgármesterjelöltjei:

  • Ajka – Sándor Balázs
  • Budapest I. kerület – Nánásiné Abonyi Gyöngyi
  • Budapest III. kerület – Budai Sándor Viktor
  • Budapest IV. kerület – Nagy Dávid
  • Budapest VII. kerület – Terdik Roland
  • Budapest XII. kerület Kovács Gergely (ellene a baloldali összefogás nem indít aspiránst, így indirekt módon ő a közös jelölt)
  • Eger – Domán Dániel
  • Erdőkertes – Nagy Péter
  • Sopron – Holpár Csaba
     

Kiszelly jó esélyt lát arra, hogy Kovácsnak és Dömének is sikerül valamilyen formában stabilan megmaradnia az önkormányzati politikában, tehát a szavazóik nem büntetik meg őket azért, mert hatalomhoz jutottak. Ez pedig egy viccpárt esetében bravúrnak számít.

Ezt a buktatót tehát a politológus szerint sikerül elkerülniük, de mi a helyzet a többi csapdával?

Az elemző szerint például a viccpártok gyakran egyszemélyes formációk és azok is maradnak. Ám a kutyapárt tudatosan épít több karaktert egyszerre, hiszen alapból társelnöki rendszert működtetnek, ráadásul vannak időről időre visszatérő „szereplőik”, mint például „A Csirke”, akit jószerivel az egész ország ismer.

DÖME Zsuzsanna; KOVÁCS Gergely
A kétfarkúak társelnökei az elmúlt években – viccpárti mércével – komoly politikai pozíciókkal rendelkeztek, Döme Zsuzsanna alpolgármester volt Ferencvárosban, míg Kovács Gergely Hegyvidéken ült a képviselő-testületben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egy másik nehézség Kiszelly szerint, amellyel a viccpártoknak folyamatosan meg kell küzdeniük, hogy kicsi a tagságuk. Az elemző szerint épp ezért a viccpártok mind médiapártok is egyben, azaz folyamatosan fel kell hívniuk magukra a média figyelmét, ezért fontosak számukra a figyelemfelkeltő akciók. Kiszelly szerint 

a kutyapárt egyértelműen ügyesen használja a médiát és nem csak arra, hogy figyelmet kapjanak, hanem arra is, hogy a nekik megfelelő kép alakuljon ki róluk.

Az elemző erre a baloldali előválasztással kapcsolatos „balhét”, hozta fel példaként. 

Az egy kutyakomédia volt, csak arra szolgált, hogy elterjesszék a támogatóik között: ők különbek a baloldalnál. Végül úgy mentek bele az előválasztásba, hogy közben kifejezték a kívülállóságukat” 

– fogalmazott. 

Erre pedig azért volt szükség Kiszelly szerint, mert a kutyapárt azoknak a szavazataira számít főként, akiknek az egész politikai elittel, tehát a kormánnyal és az ellenzékkel egyaránt bajuk van.

Viccpárt vagy vicces párt?

A kétfarkúak társelnökei már egy ideje finoman próbálják abba az irányba terelni a közvéleményt, hogy ők valójában nem is viccpárt, ezért ne tessék rájuk haragudni, amiért komoly politikai pozíciókat is megcéloznak. Kovács már egy 2020-as, 24.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a „viccpárt” kifejezés rájuk nem pontos. „Mást értenek viccpárt alatt ahhoz képest, amit mi csinálunk. De igaz, mi is viccpártnak indultunk” – mondta. Döme pedig már 2019-ben úgy fogalmazott, „Szerintem mi vicces párt vagyunk, nem pedig viccpárt”.

 


 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­­­z­­i n­­i­­m­­­f­­o­­m­­­á­n­i­­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Hajnóczi Kristóf
2024. május 10. 07:18
Viccpárt a Párbeszéd, más néven Szabó család. Viccpolitikus a Karó Geri. A kkétfarkúak viccESek voltak (nekem például nagyon tetszett anno az ismeretlen nokiás doboz szobra), de most már ők is leginkább cirkuszt vagy stílszerűen kutyakomédiát csinálnak (ld. pont a 12. kerületi elővál... izé körüli lemondok-nemmondokle kötélhúzás, ami szerintem inkább szánalmasra sikerült, és végül nem ért el eredményt, mert az NDK mégis elindítja ellenük a maga emberét).
backsplash
2024. május 09. 11:41
Nem hiszem, hogy komoly pozíciókra hajtanának és azzal sincs baj, ha fullba nyomják a kretént. Miért ne adthatnának egy polgármestert. Különösen úgy, hogy lesz min viccelődniük az ellenzékkel kapcsolatban is. Semmi baj nincs azzal, hogy ők is lakmároznak a balos tetemből, meg Pszichopetin is lesz mit fogniuk.
hlaci83
2024. május 09. 09:46
A balos seggfejeknek is. Ellenzékből azt pofáznak, amit akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!