Kérdést szegeztek a baloldali városvezetőknek: hanyag kezelésről, vagy szándékos károkozásról van szó?

2024. május 14. 20:51

Egy másik posztban pedig arról írtak, mekkora kárt okozott a baloldali városvezetés 2019 a negyedik kerületnek.

2024. május 14. 20:51
Trippon Norbert, Déri Tibor
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

 

Visszafele mutogatnak a baloldali városvezetők, de előkerültek dokumentumok (egy vagyonkezelői jegyzőkönyvrészlet és egy bizottsági jegyzőkönyv), amelyek arra utalnak, nem a jobboldali politikusok hibáztak.

Az újpesti piac- és rendezvényközpont-építésről, annak pénzügyi konstrukciójáról van szó.

A IV. kerületi DK-s, momentumos, LMP-s és jobbikos vezetés azt állítja, mivel a 2019 őszét megelőző, fideszes városmenedzsment úgy döntött, hogy a beruházáshoz biztosított, 4 milliárd forintos önerő mellé 2,5 milliárdnyi fejlesztési hitelt szintúgy felvett az Újpesti Vagyonkezelő Zrt., ennek mostani, kedvezőtlen hatásait (lásd. magasabb kamatkiadások) nekik kell kezelniük: 270 milliónyi többletkamatot.

Ezt is ajánljuk a témában

Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s polgármesterjelölt (aki 2019 előtt is vezette a városrészt) a vita nyomán feltette a kérdést:

hanyag kezelésről, vagy szándékos károkozásról van szó?

A kormánypárti politikus leszögezte, akkoriban a kamat 2 százalék körül volt, összesen; s azért döntöttek a hitelfelvétel mellett, mert az önkormányzat meglévő megtakarításait ennél magasabb kamatokért (bő 4 százalék) tudta befektetni. 

Csakhogy az elmúlt évek globális és lokális krízisei, mások mellett az ukrajnai háború miatt megemelkedtek a kamatok. „Érdemes lett volna a hitelt előtörleszteni”fogalmazott Wintermantel.

De nem csak ő. Az újpesti gazdasági és tulajdonosi bizottság kormánypárti delegáltja, Bartók Béla alelnök többször felvetette, hogy a már kevesebb mint kétmilliárd forintos hitelt a város fizesse vissza jelentős tartalékaiból, amelyet nem mellékesen a jobboldal hagyott a Trippon Norbertékre. A vagyonkezelő vezérigazgatója is tárgyalt Tripponnal (aki most már polgármesterjelölt a kerületben, de e ciklusban gazdasági alpolgármesterként ténykedett), ám a cégvezető állítása szerint nem talált meghallgatásra.

Nagy István fideszes újpesti önkormányzati képviselő, frakcióvezető ugyancsak arról írt, „kártékony” vezetők dolgoznak a Polgármesteri Hivatalban. Azután tette közzé Facebook-bejegyzését, hogy kísérletet tett annak érdekében, hogy az önkormányzat számláján elfekvő 10 milliárdból és/vagy a vagyonkezelő számláján lévő 1,5 milliárdból Újpest előtörlessze a 2,5 milliárdos hitel maradékát. Ám Nagy elmondása szerint a DK-s Trippon Norberték miatt vitát sem voltak hajlandóak folytatni arról, hogy az előtörlesztésben lenne észszerűség.

„Amikor először javasoltuk, hogy az Önkormányzat a 10 milliárd forintos tartalékból fizesse vissza a hitelt, a fizetendő kamat már 4 százalékra emelkedett, a kamatkülönbségekben meglévő haszon ugyan még mindig pozitív volt, de már a negatív tartomány felé közeledettmutatott rá közösségi oldalán Nagy István. – Akkor volt az a pillanat, amikor még jelentős kamatnyereséggel lehetett volna kiszállni az üzletből. (…) 2023 elején a hitelért fizetendő kamat már meghaladta a 16 százalékot. Trippon Norbert DK-s (ál)polgármesternek a képviselő-testületi ülésen választ adhatott volna arra, hogy milyen befektetéssel tudott az Önkormányzat szabad pénzeszközeiből 16 százalékot meghaladó kamatbevételhez/nyereséghez jutni.

Gyanítom, hogy erre nem tudott volna választ adni.”

A kormánypárti frakcióvezető egy másik posztjában már arról írt, mekkora kárt okozott a baloldali városvezetés 2019 a negyedik kerületnek.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­z­­e­­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!