Magyarországon is jöhet a Macron által belengetett okostelefon-korlátozás? Szakértőt kérdeztünk!

2024. május 15. 12:00

„Azok az iskolák, amelyek kitiltják az okostelefonokat, kivétel nélkül pozitív fejleményekről számolnak be” – ismertette az MCC kutató-szakértője.

2024. május 15. 12:00
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay. Belső képek: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP, Facebook

 

Mint a Mandiner is beszámolt a Guardian cikke nyomán, Franciaországban hamarosan drasztikus lépésre szánhatják el magukat: korlátozhatják az okostelefonok használatát a kiskorúak körében. Az összeállításból kiderült, hogy egy, Emmanuel Macron francia elnök által megbízott szakértői jelentés szerint a gyerekeknek 13 éves korukig nem lenne szabad okostelefonokat használniuk, és 

18 éves korukig meg kellene tiltani számukra a hagyományos közösségi médiához való hozzáférést.

A dokumentumban az áll, hogy a gyermekek „árucikké” válnak ezen az új technológiai piacon. A tudósok és szakértők által készített három hónapos tanulmány szerint 

a háromévesnél kisebb gyermekek nem érintkezhetnek képernyőkkel – beleértve a televíziót is – , 

és 11 éves kor előtt egyetlen gyermeknek sem lenne szabad telefont birtokolnia.

A szakértők javaslatként azt is megfogalmazták, hogy a 11 és 13 év közötti gyermeknek adott telefonnak internet-hozzáférés nélküli készüléknek kell lennie, és 13 éves korban határozták meg azt a minimális életkort, amikor már internetkapcsolattal rendelkező okostelefont kaphatnak. 

A jelentés szerint a 15 éveseknek csak az úgynevezett „etikus” közösségi médiához, például a Mastodonhoz kellene hozzáférniük. A hagyományos, profitorientált közösségi médiát, mint például a TikTok, az Instagram vagy a Snapchat,

nem lenne szabad elérhetővé tenni számukra, míg nagykorúak nem lesznek

– állapították meg a szakértők. 

Az etikus közösségi platformoknak nem a tömegek figyelmének a megszerzése és a profit maximalizálása a cél, vagyis nem a klasszikus figyelemmodellt működtetik. Értékes, jó tartalmakkal töltik meg a felhasználóik falát, nem pedig vállalati terméküzenetekkel, algoritmus vezérelt figyelemfelkeltő és benntartó tartalmakkal. 

Ugyanakkor az nem volt világos, hogy a tanulmány közzététele után a kormány hogy fog eljárni. Macron januárban azt mondta: „Lehetnek tiltások, korlátozások”.

A Franciaországban felmerült korlátozások kapcsán több kérdés is felmerült bennünk a magyar fiatalok okostelefon használatát és képernyőtudatosságát illetően. De arra is kíváncsiak voltunk, hogy a bőnyi iskolai késelésnél az elkövető túlzásba vihette-e az erőszakos online tartalmakat.

Pöltl Ákos családbiztonsági szakértőt, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője kérdeztük a témában. Összeállításunk.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Mentális vészhelyzet áll fenn

Pöltl Ákos arra a kérdésünkre, hogy a jelentésben felmerült korlátozások mennyire kivitelezhetők napjainkban, azt felelte, „nem az a kérdés, hogy mennyire kivitelezhető mindez, hanem az, hogy 

megengedhetjük-e a közösségi média további térnyerését, ami jól láthatóan komoly veszélyeket rejt gyermekek és fiatalok számára egyaránt”. 

A szakértő idézte az Egyesült Államok tiszti főorvosát, aki egy évvel ezelőtt adott ki egy hasonló figyelmeztetést a rendelkezésre álló kutatásokat és adatokat értékelve. Ebben megneveztek konkrét területeket, mint például a közösségi média, az okostelefon, vagy az online bántalmazás amelyek különösen problémásak, és jelentős szerepük van abban, hogy 

egyre több fiatal depressziós és/vagy szorongásos tüneteket mutat.

Az amerikai tisztifőorvos már egy éve is úgy fogalmazott, hogy mentális veszélyhelyzet áll fenn a fiatalok körében. 

„Jonathan Haidt, a New York egyetem neves szociálpszichológusa – a téma szakértője – nemrégiben tudományos kutatásait alapul véve 4 pontban fogalmazta meg, mit is kellene tenni a fiatalok mentális egészségének megőrzése érdekében: 

  1. ne juthassanak okostelefonhoz a 14 év alatti gyerekek,
  2. 16 év alatt ne léphessenek közösségi média felületekre, 
  3. az iskolákból tiltsák ki az okostelefonokat,
  4. valamint biztosítsanak több szabad játékot és önállóság a fiataloknak. 

Macron belengetett javaslata követi ezt a nemzetközi trendet, az a kérdés az elkövetkező hónapokban milyen gyakorlati intézkedéseket tesz a francia állam, esetlegesen az EU a megoldás, kivitelezés irányába” – tette fel a kérdést Pöltl.

Ezt is ajánljuk a témában

A közösségi média nem gyerekeknek való hely

Az MCC kutató-szakértője szerint a közösségi média nem gyerekeknek lett kifejlesztve, számukra az „veszélyes üzem”. 

„Egy 12 éves gyereket manapság, az automataváltós autók korában könnyedén megtaníthatunk vezetni, mégis 18 éves korig várunk ezzel, mert még nem elég érett a vezetéshez, nem ismeri fel a veszélyeket, nem megfelelően reagál ilyen helyzetekben. Nincs meg az önkontroll, a problémamegoldó képesség. Pont így van ez a közösségi médiával is. 

Egy 12 éves gyerek még nem ismeri fel a rossz szándékkal közeledőket, 

manipulálható, naiv sok esetben és nincs meg a veszély felismerő képessége. A közösségi média nem gyerekeknek való hely” – húzta alá.

A családbiztonsági szakértő szerint a megoldás a szülők és pedagógusok ismereteinek bővítésében rejlik. „Ebben számos egyedi iskolai, közösségi oktatást végzek jómagam is. Ősztől több, szélesebb rétegeket elérő program is indul majd. Kiterjedt társadalmi összefogásra van szükség, pedagógusok és szülők együttműködésére, hogy a technológia megfelelő időben, mértékben és módon kerüljön be a gyerekek életébe, a mentális egészségüket, fejlődésüket szem előtt tartva” – mondta el.

Képünk illusztráció. Fotó: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Pöltl Ákos kijelentette, hogy a francia jelentés azon pontjával teljes mértékben egyet tud érteni, hogy hogy hatéves kor előtt egyetlen gyermeknek sincs szüksége képernyőre. 

„Különösen a személyes képernyők képezik a problémák gyökerét a gyermekeknél és fiataloknál egyaránt. Ez egyébként a Macron-féle jelentésben is megjelenik »individual screen« néven. A személyes képernyő az, aminél egy képernyő-egy felhasználó van, vagyis ilyen az okostelefon, a tablet és a laptop is. A legtöbb probléma akkor történik amikor egy gyerek izolált környezetben használ személyes képernyőt, 

ilyenkor megnő az online bántalmazás és a káros tartalmak, veszélyes helyzetek előfordulása is. 

Lehet közös képernyőn, például TV-n családi filmet nézni együtt, de 6 év alatt nem képernyőre, hanem családi kötődésre, szabad játékra, mozgásra és élményekre van szüksége egy gyermeknek a megfelelő idegrendszeri fejlődéshez” – fogalmazott a szakértő.

Tudatos képernyőhasználatról akkor beszélhetünk, amikor valaki megfelelően éretté válik ahhoz, hogy képes legyen védekezni, önkontrollt gyakorolni olyan káros, az egészségét negatívan befolyásoló tartalmak, eszközök, mechanizmusok ellen, mint amilyenekkel például az okostelefonoknál és közösségi média felületeken találkozhatunk. Egy felnőtt legtöbb esetben képes ezeket felmérni, hatékonyan védekezni ellenük, egy éretlen idegrendszerrel rendelkező fiatal, illetve gyermek azonban képtelen még tudatos döntést hozni, rájuk rendkívül káros hatással vannak a digitális tér szórakoztató, addiktív tartalmai, megoldásai ezért ők különösen veszélyeztetett korosztály.

Az erőszakos videójátékokkal „gyilkossági szimulátort” adunk a gyerekek kezébe

Beszélgetésünk során felidéztük, hogy pár hete megrázta az országot a bőnyi késelés, ahol egy 12 éves kislány mélyesztett osztálytársa hátába egy 20 centiméteres pengéjű kést. A tragédia kapcsán kérdésként felmerült, hogy a közösségi médiában elérhető erőszakos tartalmak vagy a videójátékok mennyire növelhetik meg a fiatalok agressziószintjét.

Erre Pöltl azt válaszolta, hogy 

az erőszakos videójátékokkal az a legnagyobb probléma, hogy érzéketlenítik a használóját az erőszak iránt. 

Katonai területen egy ilyen szimulációs környezet és mentális kondicionálás előnyös és szükséges, hiszen valós háborús környezetben az erőszakosság túlélést jelenti. Amikor gyerekek játszanak ilyen, valósághoz közeli szimulációs játékokkal, akkor ahogy Dave Grossman – egy neves katonai pszichológus fogalmaz – valójában »gyilkossági szimulátort« adunk a kezükbe”. 

„Összejönnek a barátok, zenét hallgatnak, esznek, nagyon jól érzik magukat, közben játszanak, halomra lőnek embereket, folyik a vér, vagyis 

pavlovi klasszikus kondicionálással összekötődik a jó érzés és az öröm az erőszakkal, gyilkolással. 

Magyarul érzéktelenítve lesznek az erőszak iránt. Régen a játszótéren, iskolaudvaron addig tartott egy verekedés, amíg valaki a földre nem került, vagy az első vér meg nem jelent, ma már innen kezdődik a valós erőszakos verés” – magyarázta a családbiztonsági szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő, az MCC az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője. Fotó: Facebook

Pozitív eredményeket hoz a mobiltelefonok kitiltása

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője végül arról szólt, hogy „amikor a közösségi média használatát érintő kutatásokról beszélünk, nekem inkább a már említett szociálpszichológus, Haidt szavai jutnak eszembe: 

az emberiség legnagyobb kísérlete zajlik éppen, amelyben az okostelefonnal fizikailag áthuzalozzuk gyermekeink agyát. 

Mindazonáltal a tanulmányokból azt látjuk, ha napi egy óra alá tudjuk csökkenteni egy kamasz napi szórakoztató jellegű – streaming, közösségi média, videójátékok, chat, ésatöbbi – képernyőhasználatát, akkor jó esélye van a normális idegrendszeri-, szociális- és kognitív fejlődéshez, megfelelő szintű érzelmi intelligencia kialakulásához”

Pöltl Ákos végül jó példákként említette azokat az iskolákat, amelyek kitiltják az okostelefonokat. „Kivétel nélkül pozitív dolgokról számolnak be: a pedagógusok visszanyerik a gyerekek figyelmét, csökken a cyberbullying, javulnak a gyerekek eredményei, akik felszabadultabbak, beszélgetnek egymással, javul a kedvük” – ismertette.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2024. május 15. 17:44 Szerkesztve
Válasz 2. része Az erőszakos fazonok ellen persze vonakodnak kiadni a távoltartási végzést, aztán vonogatják a vállukat, hogy előre nem kiszámíthatóan viselkedtek, amikor belevágták a kisbaltát a másikba, vagy elvágták a torkát, miközben a másik aludt. Persze azok is biztosan videojátékokokból tanulták mindezt. Vissza kellene térni a valóságba, az elméletek gyártása helyett; az embereket pedig békén kellene hagyni, nem újabb és újabb szabályokat kitalálni, hogyan korlátozzák őket valami felsőbbrendő akármi nevében. Afrikából persze menjenek a bozótvágó késekhez szokottak azonosító okmányok nélkül Franciaországba, de a 12 éves még ne használjon Internetet....
MZperXXL
2024. május 15. 17:43
Válasz 1. része A játékosok JÁTSZANAK, amikor a számítógépen játszanak; nem a valóságot építik. Ha valakinek ez nem világos, az nem normális - de ezzel az erővel be kell tiltani a meséket is, mert ha Piroska és a farkast olvassák a gyerekeknek, akkor Hasfelmetsző Jacket nevelünk belőlük... ha Micimackót, akkor meg besurranó tolvajt (elvégre Micimackó elveszi a mézet a méhektől)... vagy nem??? :-PPPPPPP Ja, gyorshajtó meg abból lesz, aki sokat játszott a Forza Horizonnal vagy a Colin McRae Rallyval. Az utcai erőszakot meg azok követik el, akik valamelyik GTA-val játszanak... Ja, hogy Afrikában nincsen számítógép, mégis van utcai erőszak... hát, kivétel erősíti a szabályt, a szakértő nem tévedhet! :-PPPPP Szokásos kivetítés, amikor egy "szakértő" nagyot akar mondani, és a képzeletében létező akármit kivetíti a valóságra. Lapozzunk.
5m007h 0p3ra70r
2024. május 15. 13:40 Szerkesztve
Amiket leírtam az csak az okoseszköz használatának a kultúrája téma. A gyerekek pénzügyi tudatosságra neveléséhez pedig az egyik legjobb eszköz a Revolut <16 szolgáltatása. Klasszisokkal jobb, mint az OTP Junior.
5m007h 0p3ra70r
2024. május 15. 13:36
» csapláros 2024. május 15. 13:17 • Szerkesztve A cikkben jó javaslatok vannak, bár minél hamarabb nálunk is bevezetnék. Az üzletnek sem árt, ha a telcsigyártók elsózzák a lebutított termékeiket« Bármelyik okoskészülék olatform képes erre. Azzal kell kezdeni, hogy a gyereket nem hazudod vagy nem hagyod 16 évesnél idősebbnek hazudnia magát. Ekkor az Android illetve az iOS felhívja a figyelmedet, hogy a készülék kizárólag szülői felügyelettel használható. Majd megkér, hogy állítsd be. A napi használati időkorláttól a különböző jogosultsági szintekig mindent beállíthatsz. Az Apple az ilyen felügyelt eszközökre felajánl egy “iskolában vagyok” beállításprofilt is. Ezek a dolgok 6-7 éve elérhetők mindenki számára és folyamatosan fejlesztik. Léteznek 3rd party felügyeleti rendszerek is mint a NOD vagy a Kaspersky.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!