Súlyos bűncselekményeket követhettek el Karácsonyék a 2019-es kampányban

2024. május 13. 16:28

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a főpolgármester 2019-es kampányára a pénzt előteremtő kft. ügyvezetője hűtlen kezelés és sikkasztás miatt felelhet.

2024. május 13. 16:28

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP 

 

Súlyos bűncselekmények gyanúját vetik fel azok a pénzmozgások, banki tranzakciók és jegyzőkönyvek, amelyek bemutatásával a Magyar Nemzet feltárta, hogy 2019-ben külföldi pénzből finanszírozták Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát.

A lapnak nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán szerint amennyiben a cikkben leírtak bizonyítást nyernek, 

úgy a pénzt előteremtő Bakony Rental Kft. ügyvezetője hűtlen kezelés és sikkasztás miatt felelhet. 

A cég vezetése, illetve Perjés Gábor, a kampányt támogató egyesület vezetője is érintettek lehetnek pénzmosás és költségvetési csalás elkövetésében. 

A főpolgármestert akkor terheli büntetőjogi felelősség, ha tudott a finanszírozási folyamatról, illetve annak esetleges bűnös voltáró – jegyezte meg a Magyar Nemzet.

„Kísértetiesen” hasonló körülmények

A lap pár napja arról írt tényfeltáró összeállításában, hogy egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül, külföldről érkezett az a „tekintélyes összeg”, amellyel Karácsony főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben. Mindez abból a dokumentumcsomagból derült ki, amely vélhetően a főpolgármester közvetlen környezetéből szivárgott ki, és jutott el a szerkesztőségbe.

Hozzátették, a kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) bonyolította le. Ez a szervezet állta a költségeket, 

forrásokhoz pedig „kísértetiesen” hasonló módon jutott, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom

 a 2021-es baloldali előválasztási kampányban.

Ezt is ajánljuk a témában

Kulcsszerepben Tordai Csaba

A Magyar Nemzet által átvizsgált dokumentumok szerint a kulcsfigura a most előkerült történetben is Tordai Csaba volt.

A már említett autókölcsönző cég, név szerint a Bakony Rental Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem más, mint Tordai élettársa, Mravik Zsolt, aki szintén felbukkant az elmúlt években Karácsony Gergely környezetében.

Mravik 2014 óta szinte folyamatosan vezetői pozíciót tölt be Karácsony mellett, 

az utóbbi időben a fővárosban, előtte pedig, amikor Karácsony Zugló polgármestere volt, akkor abban a kerületben. Az említett cégnek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, jogi képviselője Tordai Csaba, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve.

A Magyar Nemzet korábbi cikkében cégadatok, jegyzőkönyvek és bankszámla-kivonatok bemutatásával tárta fel, hogy milyen módon érkezett az autókölcsönző céghez egy rejtélyes külföldi tanácsadói szerződés címén 112 millió forint, majd abból 75 milliót egy, a Városházán dolgozó közvetítőn keresztül Mravik készpénzben továbbított Perjés Gáborhoz, a Mibu vezetőjéhez. 

Perjés pedig az egyesület bankszámlájára több részletben befizetett, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket. Ezeknek a pénzeknek a „lepapírozását” szolgálhatták azok a jegyzőkönyvek, amelyek a Mibu állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek.

Komoly jogi aggályok

ifj. Lomnici Zoltánt már a Bakony Rental Kft. külföldi megbízásával kapcsolatban is felvetett jogi aggályokat.

„Általánosságban ilyen esetekben a tanácsadói szerződés és a teljesítési igazolások tartalma vizsgálandó. Ha e kettő tartalma nincs összhangban, esetleg nem áll rendelkezésre a teljesítést alátámasztó okirat, az felvetheti annak a gyanúját, hogy nem volt valós teljesítés a pénzmozgás mögött, bűncselekmény történhetett”. 

„Ez további, az adózással kapcsolatos problémákat is generálhat, hiszen adott esetben olyan »költség-bevétel« elszámolására került sor, amely mögött szolgáltatás/tevékenység valójában nem volt” – fejtette ki az alkotmányjogász. 

Ifj. Lomnici arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a pénzmozgás elfedésére valótlan magánokiratot használtak fel, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kell felelniük. Majd arra is kitért, hogy 

ha a külföldi cég által kifizetett 112 millió forint esetleg bűncselekményből származott, úgy felvetődhet továbbá  a pénzmosás gyanúja.

Mit tudhatott Karácsony?

A szakértő megjegyezte, az ügy elsődleges politikai kockázata, hogy 

a baloldal hitelessége tovább romlik, 

és világossá válik a nagyközönség előtt, hogy a baloldal nem szavazókat megnyerve, hanem külföldi forrásokkal és különböző bűncselekmény-gyanús ügyletekkel próbál megnyerni a választásokat.

Ifj. Lomnici Zoltán összegzésében kiemelte: amennyiben a fent leírtak bizonyítást nyernek, úgy a kft. ügyvezetője hűtlen kezelés és sikkasztás miatt felelhet, 

a cég vezetése és Perjés is érintettek lehetnek pénzmosás és költségvetési csalás elkövetésében. 

A főpolgármestert pedig abban az esetben terheli büntetőjogi felelősség, ha a feltett kérdésekben részletezett folyamatról, illetve azoknak az esetleges bűnös voltáról tudott. Ebben az esetben a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja vetődhet fel – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Nyomozás indulhat 

Az öt évvel ezelőtti cselekmények jogi konzekvenciáiról az alkotmányjogász elmondta: egyrészt büntetőeljárás, nyomozás indulhat a külföldi cég által kifizetett pénz eredetének feltárása érdekében. A büntetőeljárásban vizsgálható a Bakony Rental Kft. által kifizetett 75 millió forint alapjául szolgáló teljesítés valós, vagy esetleges fiktív volta is – olvasható a Magyar Nemzet összeállításában.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. május 23. 22:49
RADNÓTI, A MÁRTIR BUDAPESTI KÖLTÖ BIZTOSAN NEM SZAVAZNA KARÁCSONYRA Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nekem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Eközben a bús a fenébe kiván téged elárvult pesti néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs.
Lajoss
2024. május 14. 07:36
Már megint?? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Finale
2024. május 13. 18:52
Kovetkezmeny !! lesz ? Mert ezt idaig is mindenki tudta,legyen vegre KOVETKEZMENYE is a dolgoknak!
troppauer-humer
2024. május 13. 18:42
Fed74 "Most lehet vonyítani!!!!!!" Minek, te szerencsétlen? Hiszen te vonyítasz mindenféle hazugságokat kínodban ide a netre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!