A békét szorgalmazta XVI. Benedek

2012. április 8. 12:42
XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilika központi erkélyéről hatvanöt nyelven, közöttük magyarul is hírül adta Krisztus feltámadását, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra a húsvét vasárnapi ünnepi szentmisét követően. A katolikus egyházfő húsvéti beszédének témája szokás szerint a béke volt.

A húsvét vasárnapi ünnepi szentmisét követően XVI. Benedek a Szent Péter bazilika központi erkélyéről hatvanöt nyelven, közöttük magyarul is hírül adta Krisztus feltámadását, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra. A vasárnap délelőtti szentmisét a pápa a dél-olaszországi Pugliából érkezett évszázados olajfákkal és a tradíció szerint Hollandiából szállított virágokkal díszített Szent Péter téren pontifikálta. A szabadtéri oltárnál az úgynevezett apochrita (nem emberi kéz alkotta) Krisztus ikon állt.

 
Az egyházfő délben mondta el olasz nyelvű húsvéti beszédét. Ennek témája szokás szerint a béke volt: „a feltámadott Krisztus ajándékozzon reményt a Közel-Keletnek, hogy a térség összes etnikai, kulturális és vallási csoportja együttműködjön a közös jóért és az emberi jogok tisztelete érdekében... Szíriában legyen vége a vérontásnak, és késlekedés nélkül kezdődjék el a tisztelet, párbeszéd és megbékélés útja, ahogyan ezt a nemzetközi közösség is elvárja. Az innen érkező és humanitárius segítségre szoruló számtalan menekült találjon befogadásra és fájdalmas szenvedésüket enyhítő szolidaritásra... A húsvéti győzelem bátorítsa az iraki népet abban, hogy haladjon a stabilitás és fejlődés útján... A Szentföldön izraeliek és palesztinok bátran inditsák újra a békefolyamatot” - kérlelte az egyházfő, egyszersmind vigaszt és megbékélést kért az Afrika szarván élő népek számára, segítséget Szudán és Dél-Szudán népeinek számára, a megbékélést sürgetve az itt élők között.
 
Békét és stabilitást szorgalmazott Maliban, illetve a véres terrorista támadásoktól szenvedő Nigériában, ahol egyúttal a vallásszabadság építését sürgette. A beszéd után a pápa hatvan hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Először olaszul, a világnyelveken, majd Európával kezdve végig a kontinensek különböző nyelvein, közöttük arabul, héberül, kínaiul, szuahéli, cigány nyelven és a csendes-óceáni szigetek nyelvén, eszparantóul és végül latinul. „Krisztus feltámadott, halleluja!” - mondta a nyelvek sorában a tizenharmadik helyen magyarul is XVI. Benedek. Ezután a pápa latinul a Róma városának és a világnak szóló húsvéti Urbi et Orbi áldását adta. XVI. Benedek szavait olaszok és külföldiek ezrei hallgatták a Szent Péter téren. Az április 16-án nyolcvanöt éves XVI. Benedeket szemmel láthatóan elfárasztotta a négynapos húsvéti szertartássorozat, amelyet az idén is személyesen vezetett, közvetlenül azután, hogy mexikói és kubai útjáról visszatért Rómába.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami azt illeti, a vén trotty különb kis- és nagydoktorit tett le az asztalra, mint Schmitt Palkó és az össz Semmelweis doktori kara egyetemben. És tesz le a mai napig.

Ez milyen püsök ott a Vatikánban??? A libanoni patriárka, aki az ottani, arab Egyházügyi hivatal szövegét szajkózza, mint hajdan a mi szeretette Paskaink?

"Ezt az ígéretet Krisztus semmivé tette."

Ez nem katolikus tanítás. Valószinüleg, ő nem is a bibliát, hanem a korán veszi alapul. Végülis nem baj, csak ne felejtse el, hogy akkor kinek tartozik lojalitással.

Az ilyen herétikus különvéleményekre nem adnék egy garast se.

valamivel többet tettek, mint aloha írja, de nem eleget. Ezt még a katolikus egyház is beismerte, nézz utána.

Nem minden katolikus és keresztény fasiszta, és aki valóban komoly katolikus, az nem is lehet fasiszta. De megvolt a történelmi egyház sok évszázados szerepe annak elő készítésében, ami a holokauszba torkollott, és ha tetszik, ha nem: még nem értünk el a kutatás, feltárás, megújulás végére.

Nem azzal kell visszaverni az ilyen általánosító tinókat, hogy védjük a(z erkölcsi) bizonyítványunkat, hanem azzal, hogy saját példánkkal mutatjuk be, hogyan kell szembenézni a múlttal, hogyan lehet megtérni, megújulni és túlnő ni azon, ami lehúz. No meg, ha teszünk pld. arról, hogy ne az árpádházi szentekre hivatkozva böszmélkedjenek, zsidózzanak, cigányozzanak és böfögjenek primitív hangnemben a tisztelt honfi- és hittársaink. Ez a minimum.

Válaszok:
kalotaszeg | 2012. április 8. 21:32

azonkívül - kedves Yshana - vigyázz, hogy te se rekedj meg az olyan téves és gyülölködő
közhely szintjén, mint amit a népegyházak, keresztények szemére vetsz a zsidósággal stb. kapcsolatosan. Akkor t.i. ugyanoda süllyedsz és ugyanúgy felsülsz a nemes céllal együtt, mint amazok közül sokan a történelem kihívásai alatt.
Tanulj meg disztingválni, tanuld meg mehallgatni és megérteni az ellenvéleményt (amennyiben őszinte), mert csak akkor válhatsz hasznára a mindenkor elnyomott sorsra jutott egyedeknek, kissebbségeknek.

Ja: és főleg ne a mandineren köszörüld a elmédet. ;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában