Az olasz sajtó pozitív mérleget vont XVI. Benedek libanoni útjáról

2012. szeptember 19. 23:04
Békezarándoklatként értékelte XVI. Benedek libanoni látogatását a hétfői olasz sajtó, mely szerint az egyházfő politikai véleményt is mondott a közel-keleti helyzetről.

Csodálatos volt a fogadtatás. A libanoni út mérlege abszolút pozitív. A Szentatya látogatása Libanont és az ország egyensúlyát szolgálta. A pápa a béke zarándoka volt” – jelentette ki Federico Lombardi atya a La Repubblica című napilap tudósítójának a pápa Rómába való visszatérését követően.

A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja hétfői vezércikkében kiemelte: XVI. Benedek látogatása a vallások közötti együttélés példájaként mutatta fel a „libanoni modellt, amely „könnyűvé teheti a párbeszédet és békét, amely a Közel-Keleten lehetetlenségnek tűnik”. A katolikus napilap szerint a libanoni látogatás XVI. Benedek 2006-os regensburgi útjának jelképes folytatása volt.

A Regensburgban Mohamed prófétáról mondott „legjelentősebb és leginkább félreértett pápai beszéd az iszlámmal való párbeszéd feltételének nevezte a nyugati világnak a keresztény gyökerekhez való visszatérését”. Bejrútban a pápa továbblépett azt hangoztatva, hogy „a hit és az értelem közötti párbeszéd az alapja a vallások közötti különbségek elfogadásának”.

A pápa látogatása az egész térségben jelentős visszhangot kapott – hangoztatta Louis Sako, az iraki Kirkuk püspöke a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak. A Vatican Insider nevű hírportál szerint hiába hangoztatta a Vatikán, hogy XVI. Benedek egyházfőként és nem politikusként ment Libanonba, a pápa már a Bejrútba tartó repülőúton is határozott politikai véleményt fogalmazott meg, amikor az arab tavasz forradalmairól azt mondta, ügyelni kell, hogy a szabadságvágy „ne feledkezzen meg a toleranciáról”.

A szíriai harcok kapcsán a pápa „súlyos bűnnek” nevezte a fegyverkereskedelmet, és libanoni beszédeiben mindvégig kerülte, hogy bármilyen módon „legitimálja vagy áldását adja” a Bassár el-Aszad elnök megbuktatásáért küzdő felkelőkre, az események fejleményeire várva. Ennél politikusabb magatartás el sem képzelhető – jegyezte meg a Vatican Insider.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában