Kinevezték a vatikáni bank új elnökét

2013. február 18. 10:45
Ernest von Freyberg német bankárt nevezte ki XVI. Benedek pápa a vatikáni bank (IOR) élére. Ezt Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

XVI. Benedek előző nap írta alá a tavaly május óta elnök nélküli IOR új vezetőjének kinevezését. Lombardi elmondta, hogy összesen negyven jelölt közül választották ki von Freyberget. A szóvivő hozzátette, hogy az IOR bíborosok alkotta felügyelő bizottságának tagjai a jövőben körforgásszerűen válthatják egymást. Hangoztatta, hogy a Vatikán továbbra is együttműködik az Európa Tanács illetékes, a pénzmosás elleni bizottságával.

A sajtótájékoztatón részt vevő olasz és külföldi újságírók bírálták, hogy a pápa utolsó intézkedéseként a Máltai Lovagrendhez tartozó német nemest, a Blohm&Voss hamburgi hajógyár elnökét nevezte ki a bank élére. A La Repubblica olasz napilap újságírója egyenesen „fegyvergyárosnak” nevezte von Freyberget. Lombardi visszautasította a bírálatokat. Hangoztatta, hogy a Vatikán alapos válogatás után döntött.

A szóvivő kitért a pápa lemondásáról megjelent sajtóhírekre is tagadva, hogy a Vatikánban „hatalmi harc folyna”. „Az egyházon belül is lehetséges az intenzív konfrontáció, a sajtónak azonban túlzások nélkül, a valósághoz igazodva kell beszámolnia erről” — fogalmazott Lombardi.

XVI. Benedek pénteken magánkihallgatáson fogadta Traian Basescu román elnököt és a liguriai püsökök delegációját. A Szent Péter teret és a Vatikán környékét ellepte a zárndokok tömege. Hívők és turisták tömött sorokban vártak a bazilikába való bejutásra. Vasárnapra 150 ezer embert várnak a pápa által mondott Úrangyala-imádságra.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés