Jorge Mario Bergoglio az új pápa

2013. március 13. 20:16
A 76 éves Buenos Aires-i jezsuita érsek lett az új pápa: ő az első pápa, aki a Ferenc nevet választotta pápai névnek. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte, állítólag 2005-ben ő kapta a második legtöbb szavazatot. Úgy tűnik, a bíborosok a „világ végéről” választottak pápát - mondta szerda este a Szent Péter-téren összegyűlt tömeg előtt az új pápa.

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választották meg a római katolikus egyház új vezetőjének, aki az I. Ferenc nevet választotta - jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este.

A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

I. Ferenc fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este, onnan üdvözölte a hívőket. „Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végére mentek érte. Köszönöm a fogadtatást” - mondta az új katolikus egyházfő. A pápa hangsúlyozta: A római egyház, a püspök és a nép kezdje meg útját a testvériség, a szeretet és az egymás iránti bizalom szellemében. Továbbra is imádkozzunk önmagunkért, egymásért , hogy érvényesüljön ez a nagy testvériség - mondta I. Ferenc, kifejezve reményét, hogy ez az út gyümölcsöző lesz az evangelizáció szempontjából.

 

A pápa megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről, akiért imát mondott, és aki hivatalos vatikáni források szerint televízión kísérte figyelemmel a fehér füst felszállását, az új egyházfő megválasztásának a bejelentését, akárcsak I. Ferenc rövid beszédét. „Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldja meg a püspökötöket” – mondta a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas, meghatódott tömeg előtt az új egyházfő.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

csatlakozom, szintén mint lutheránus:D

Eltitkolt a jó nénikéd!
Ti sosem lesztek normálisak?

Ide is leírom:
Adjunk hálát az Istennek, hogy megint megajándékozott bennünkeet Péter utódjával.

Ráadásul egy konzervativ jezsuita a Szentatya, ami különös kegy, és reménnyel töltheti el a hívő lelkeket.

Kísérje áldás minden cselekedetét, a hívő katolikus világ szeretete és tisztelete álljon mögötte.

Annyira nem omolhatott össze, mert állítólag Ő kapta Ratzinger mögött a második legtöbb szavazatot. Egyébként ahhoz, hogy jezsuita lehessen 10-12 évet kellett tanulnia, azaz elődjéhez hasonlóan nagyon jól képzett. Amit a jezsuitákról tudok az annyi, hogy a kiválasztás alapszabálya az, hogy a jelöltnek kifejezetten okosnak kell legyen, de semmiképp sem surolhatja a "zseni" határát, mert akkor kézbentarthatatlan lenne. Általában a háttérben tevékenykedtek, nem véletlen, hogy Ő az első pápájuk.

A névválasztás nagyon fontos kérdés. Egy Jezsuita Szent Ferenc nevét választotta, ami üzenet volt egy erős és tradícióban rendíthetetlen egyház megújulásáról.

A család fogalma most még inkább fontos kérdés és védelme egy keresztény Európában még erősebb mint eddig volt.

Van egy egyszerűbb válasz is: a jezsuiták a legutolsó évtizedekig nem lehettek püspökök. Híres ellenpélda Pázmány Péter, de ő formálisan kilépett a jezsuita rendből, és egy évre egy remeterend egyetlen magyarországi tagja lett, mielőtt esztergomi érsekké szentelték volna. Szóval megtalálta a nyitott kiskaput, de ehhez olyan erős és folyamatos uralkodói és egyházi hátszél kellett, amit nem mindenki kapott meg. Képzeld el pl, ha meghal az uralkodó, a következőnek meg nem lieblingje Pázmány. Pázmány marad remete, Magyarország meg marad kálvinista...

Szóval ez a tök kivételes fölállás, hogy némi egyházjogi kanyarokkal jezsuitából egyáltalán püspökké váljon, az elmúlt évszázadokban eleve nem sokaknak adatott meg. Aki meg nem lett püspök, az nem vált papabilissé. Jó, leírt egyházjog szerint nem csak püspökből lehet pápa, de azért lássuk be...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában