Fiatalkorúak börtönében misézik Ferenc pápa nagycsütörtökön

2013. március 23. 18:01
A Vatikán bejelentette, hogy a pápa nagycsütörtökön ellátogat egy fiatalkorúak börtönébe, és ott misét is tart.

A nagycsütörtök délutáni misét Ferenc pápa a Casal del Marmo nevű római kerületben található börtönben tartja. Az ilyenkor szokásos szertartás szerint megmossa a büntetését itt töltő fiatalok lábát – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtökön. A Vatikán honlapján (vatican.va) is közölt bejelentés hangsúlyozza, hogy Jorge Mario Bergogliónak még Buenos Aires érsekeként is szokása volt börtönben, kórházban vagy menhelyen bemutatni a Jézus és tanítványai utolsó vacsoráját idéző misét (coena Domini). A kevesebb mint száz, olasz és külföldi fiatalt befogadó büntetés-végrehajtási intézetet XVI. Benedek 2007-ben látogatta meg.

A nagycsütörtöki misét Ferenc pápa elődei Rómában, a lateráni Szent János-bazilikában tartották, és idősebb paptársaiknak mosták meg a lábát. Ferenc pápa az első, aki elítéltekhez megy a nagyhét egyik legjelentősebb szertartásán. Olasz sajtóértesülések szerint Ferenc pápa húsvétra meghívta a Vatikánba a Szent Egyed közösség és a római Caritas által segített több ezer szegényt, hogy legyenek jelen a miséken, de ezt a két szervezet nem erősítette meg. Az újságok emlékeztettek, hogy a pápa keddi beiktatási miséjén az oltár közeli első sorokban Sergio Sánchez ült, a Buenos Aires utcáin papírgyűjtésből élő szegények (cartoneros) egyik képviselője.

A Vatikán tájékoztatása szerint a húsvéti szertartások programja egyébként nem változik: Ferenc pápa nagycsütörtök délelőtt a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelési misét tart. Nagypéntek este személyesen vezeti a via crucis keresztútját a Colosseumnál, vasárnap ünnepi szentmisét tart és húsvéti Urbi et Orbi áldását adja. Ferenc pápa csütörtökön Adolfo Pérez Esquivelt, az 1980-ban Nobel-békedíjat kapott argentin emberjogi aktivistát fogadta a pápai könyvtárszobában. Pérez Esquivel az olasz sajtóban védelmébe vette Bergoglio bíborost pápává választása után a diktatúra alatti szerepére vonatkozó vádakkal szemben. Hangsúlyozta, hogy Bergoglio „a katonai diktatúra áldozata volt, és nem a bűnrészese”.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De jó jelek!! Hála Neked, Uram ezért a pápáért! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában