Ferenc pápa vezette a húsvéti vigíliát

2013. március 31. 11:15
Ferenc pápa vezette szombat este a húsvéti vigíliát, amely a tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött a római Szent Péter bazilikában.

Ferenc pápa a bazilika bejáratánál áldotta meg a tüzet. A húsvéti gyertyára egy alfa és egy ómega betűt vésett az idei évszámmal együtt. Az egyházfő a kezükben gyertyát tartó bíborosokkal a templom főoltáráig vonult. A zsúfolásig megtelt bazilika kezdetben sötét volt, majd amikor a pápa megérkezett az oltárhoz, fényárba borult. A Resurrexit (Feltámadott) rítusnál megszólaltak a Szent Péter bazilika harangjai. „Fáradtak, csalódottak, szomorúak vagyunk, érezzük bűneink terhét és úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább? Ne zárkózzunk önmagunkba, ne veszítsük el a reményt, ne adjuk fel soha! Nincsen bűn, melyet Isten meg ne bocsátana, nincsen helyzet, melyet Isten meg ne tudna változtatni” - mondta Ferenc pápa a homíliájában.

Hozzátette, „olyanok vagyunk mint az apostolok: ahhoz ragaszkodunk, ami biztonságot ad, inkább egy sírnál időzünk, a halottakra gondolunk(...) Krisztust az élők között kell keresni”. „Az újdonság gyakran félelmet kelt bennünk, de ne zárkózzunk el előle, ne féljünk attól az újdonságtól, melyet Isten hoz az életünkbe, mivel ő mindig meglep bennünket” – mondta. A vigílián a pápa egy olasz, egy albán, egy orosz és egy amerikai fiatal felnőttet részesített a keresztség, az elsőáldozás és a bérmálás szentségében.

A Ferenc pápa vezette első nagyszombati virrasztáson a hagyomány szerint egymást követte az igeliturgia, a keresztségi liturgia és az eucharisztia liturgiája, de a több órás szertartás az új pápa akarata szerint rövidebb volt az eddig megszokottnál. Szombaton a RAI olasz közszolgálati televízióban kiállították a torinói szent leplet. A torinói székesegyházban őrzött ereklyét másfél órán keresztül lehetett látni a képernyőn. Ez utoljára 1973-ban történt meg. A szent lepel bemutatását Ferenc pápa videóüzenete kísérte.

Vasárnap az egyházfő a Szent Péter téren mutat be szentmisét. Délben a bazilika erkélyéről húsvéti beszédet mond, majd Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. A Vatikán bejelentése szerint Ferenc pápa is több nyelven köszönti majd a világ népeit, de a több mint hatvan nyelven megszólaló elődeihez képest „egyszerűbb és rövidebb formában”. Hétfőn a pápa Regina Coeli (Mennyek királynője) imát mond a Szent Péter téren. Ezt „meglepetés” követi – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem árulta el, miről van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában