Ferenc lesz a legjobbfej pápa?

2013. december 25. 9:34
Tóth Gergely | Iván András
Index
És még azt is megtudtuk róla, hogy korábban kidobóként is dolgozott éjszakai bárokban.

„A pápai ruhájában is az egyszerűséget preferáló Ferenc pápa már többször egyértelművé tette, hogy csuklóból utasítja el a formaságokat. Az egyház élén is próbálja a lehető leginkább megőrizni korábbi életmódját, ennek megfelelően nem akart beköltözni a vatikáni pápai lakosztályba, hanem a Szent Márta-házban maradt, ahova még pápaválasztó bíborosként érkezett. Otthonában – a régi kolostori hagyománynak megfelelően – minden gond nélkül együtt étkezik a menzán a ház többi lakójával.


Az autóválasztásban is az eddigieknél sokkal nagyobb szerénységet vár el a papoktól és apácáktól, de ebben is példát mutat, a hivatalos pápamobilokat kizárólag a protokolláris alkalmakkor választja. Egyébként sokkal kevésbé feltűnő autóval jár, 29 éves, 30 lóerős lepattant Renault 4-ese gyorsan a pápa egyszerű életvitelének szimbólumává vált. Ferenc a takarékosság jegyében nyáron azt is bejelentette, hogy nem megy nyaralni, és még a Castel Gandolfó-i nyári rezidencia helyett is inkább a Vatikánban maradt.

Gesztusokból nincs hiány
 
Ferenc rengeteg gesztusával is mély együttérzésről tett tanúbizonyságot kilenc hónapnyi pápasága alatt. Már rögtön megválasztása után, nagycsütörtökön ellátogatott egy fiatalkorúak számára fenntartott börtönbe, ahol a mise után elítéltek lábát mosta meg. A bűnösök felé tanúsított gesztussal a korábbi pápai gyakorlatot is felforgatta. A pápa ugyanis hagyományosan a római Szent János-bazilikában először idősebb paptársaik lábát mossák meg – utalva az apostolainak lábát megmosó Jézus történetére. De Ferenc nem csak a bűnösöket, de a testi deformációtól szenvedőket is intim közelségébe engedi: magához ölelte, megcsókolta és megáldotta például egy ritka genetikai betegségben, neurofibromatózisban szenvedő férfi csomókkal és tumorokkal teli fejét, majd pedig egy arc nélküli embert szorított magához.
 
Mulatságos jelenet volt, amikor a pápai trónra engedett egy kisfiút, aki a Szent Péter téren megjelenő családok előtt mondott beszéde közben somfordált oda hozzá. Őrei először el akarták vezetni a fiút, aki azonban ragaszkodott a pápához. Ferenc ezért hagyta, hogy végig mellette maradjon. De Ferenc 77. születésnapja is feledhetetlenre sikerült, a pápa ugyanis december közepén négy hajléktalannal ünnepelt egyikük még a kutyáját is magával vihette a Vatikánba – de az őt kiszolgáló személyzetet is megvendégelte.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagy azzal akarják hitünket szegni, hogy megjelennek és ostobaságaikkal beszólnak.

Az a gyanús, amikor a hitetlen antikrisztus minősítgeti a Szentatyát. Honnan veszik ezek a csávókák a bátorságot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában