Roma locuta, causa finita

A Vatikán tett pontot a szlovák-magyar vita végére: megszüntette a komáromi bencéseket

2015. december 15. 14:10
Megszüntette a Vatikán a komáromi bencés rendházat – írják a szlovákiai magyar portálok. A rendház és a Nagyszombati Érsekség közti vita még 2014-2015 fordulóján került nyilvánosságra, az érsekség korábban több döntés szerint is jogtalanul tartott igényt a bencések ingóságaira, beleértve csallóközi földeket is. Amikor az érsekség megszüntette a rendház jogalanyiságát, a Vatikán semmisnek nyilvánította a döntést. Most azonban az érsekség javára döntöttek.

A Szentszék 2015. november 15-én úgy döntött, hogy megszünteti a komáromi székhelyű bencés rendházat. A döntés végleges – írja a Bumm.sk, az Új Szó és más lapok is.  

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát januárban fordult Rómához, miután tudomására jutott Orosch János nagyszombati érsek 2014. december 15-i dekrétuma, melyben megszüntette a révkomáromi bencés rendház jogalanyiságát, és elrendelte annak átadását 2015. január 15-éig. Január 19-i döntésében a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja a nagyszombati érsek decemberi dekrétumát jogilag semmisnek nyilvánította. 

Földvita? 

A háttérben egy hosszú ideje tartó vita volt, amely a magyar–szlovák határhoz közeli révkomáromi bencés rendház és a nagyszombati érsekség között zajlott. A nagyszombati érsekség 2014 júliusában a telekkönyvi hivatalban a saját nevére íratott 660 hektárnyi, a Magyar Bencés Kongregáció tulajdonában levő  szántóföldet, amely a szlovákiai Csallóközben található. Erről a döntésről sem a révkomáromi konventet, sem a rend székhelyét, Pannonhalmát nem tájékoztatták. 

A 2014 novemberében hozott döntés ellen panaszt emeltek a szlovák államügyészségen, amely a panasznak helyt adott: a tulajdonjogi átírást törvényellenesnek nyilvánította, és elrendelte annak eltörlését. Az államügyészég döntésének alapja, hogy a nagyszombati érsekség semmilyen dokumentummal nem tudta bizonyítani tulajdonjogát. Korábban Notker Wolf, a bencés rend prímás apátja is kifejezte: Orosch érsek eljárásmódja helytelen, jogtalan és „fatális tévedés” - írta a Magyar Kurír még februárban. Most azonban fordult a kocka.  

Nem szolgálták a magyarokat? 

A Szentszék nevében a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációja meghallgatta az államtitkárság véleményét és megvizsgálta a szlovákiai Nagyszombati egyházmegyében működő komáromi Bencés Közösség helyzetét.

A kongregáció szerint nem teljesültek Ján Sokol, akkori nagyszombati érsek 1990 szeptember 12-én hozott dekrétumában lefektetett feltételek az érintett közösség létéről, amely ahelyett, hogy megerősítette volna a bencés jelenlétet Szlovákiában és támogatta volna az itteni magyar hívők pasztorációs gondozását, a helyi egyházközösséggel szembeni meg nem értés forrásává vált. 

A kongregáció arról is döntött, hogy a bencés közösséghez tartozó szlovák területen lévő egyházi ingó és ingatlan vagyon az 197-es, 1995-ös és 2008-as Apostoli Konstitúciók alapján és az Államtitkárság Államokkal való Kapcsolatok Részlegének 2011. október elsejei igazolása értelmében a szlovákiai egyháztartományt illeti meg, konkrétan a Szlovákia területén lévő egyházi egységeket, ahol jelenleg is találhatók. A Nagyszombati Érsekség üdvözli a Szentszék döntését. 

Meg kell védeni a vagyont 

Az érsekség szerint a komáromi bencés közösségtől átkerült egyházi vagyont meg kell védeni, ami azt jelenti, hogy nem adhatják el, nem lehet őket más célra használni. Az illetékes megyéspüspök ellenőrzése alatt fogják kezelni a továbbiakban. 

„Ugyanis ha elméletileg új, független bencés közösséget alapítanának a Szláv Bencés Konföderáció keretén belül, a Szentszék világos feltételei alapján ezt a vagyont részben vagy egészben az új közösség kezelésbe kaphatná, hogy a fenntartásukat és tevékenységüket szolgálja” – zárul az érsekség nyilatkozata.

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Vatikán politizál. Ez van...szomorú.

Amikor a magyar érdekeket egy Habsburg képviseli Rómában nem lehetett másra számítani-

A magyar egyház vatikáni tekintélye már évtizedek óta a béka feneke alatt van. A Vatikán is azoké, akik megművelik. A tótok, a románná lett csángók, és pl. az ilyen ügyekben gyakran a tótokkal konzultáló lengyelek telerakták a Vatikánt a maguk embereivel.

Ezzel szemben tíz alatt van a Vatikánban melózó magyarok száma, ha itt a mandin kicsit összeszedjük magunkat, név szerint fölsoroljuk az összeset.

Ennek bezony vannak súlyos következményei. A megoldást sajnos nem látom. Legreményteljesebb még mindig Ferenc pápának az az ötlete, hogy egy-egy személyt főszabály szerint kilenc év után hazazavarna a Vatikánból lelkipásztorkodni. 9 év az egy átlagos plébánosi beosztásnak a perspektívája. Ezen még el is lehet gondolkodni. De hogy az ember egy életre ott vesszen egy vatikáni íróasztal mögött? Ehhez lengyelnek kell lenni!

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 16. 19:09

Vitatkozz Várszegi Asztrikkal!

"A Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjaként Dr. Notker Wolf OSB prímás apáttal, a Bencés Konföderáció legfőbb elöljárójával egyetértésben kijelentem, hogy a révkomáromi házunkra és javaira vonatkozó dekrétumban foglaltakat nem tudom elfogadni. Kérem a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációt, hogy vonja vissza a Komáromi Bencés Házra és javaira vonatkozó dekrétumot."

Te hányat tudsz felsorolni?

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 16. 19:23

Van ugye Somorjai Ádám OSB, Kovács Gergely, és Forró József. Ők hárman magának a Vatikánnak a működtetésében vesznek részt.

Rajtuk kívül még kifejezetten a magyar egyház felé teljesítenek szolgálatot a Vatikáni Rádió magyar adásának a munkatársai, de az ebből a szempontból nem játszik, hasonlóképpen Tóth Tamás sem, a PMI rektora, mert ő is egy magyar intézmény vezetőjeként van kint.

Kb. ennyi. Na, ha ezt összeveted a kinn élő, dolgozó, és emellett (!) nemzeti érdekeket érvényesítő szlovákokkal és román öntudatú csángókkal, akkor rájössz, hogy nem nagyon rúgunk labdába. Pontosabban mi vagyunk a labda.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 16. 19:55

A magyaroknak semmi érdekérvényesítő szerepe nincs a Vatikánban. Ez tény.
A románoknak viszont nagyon is. Szlovákoknak is.
Mi valahogy nem számítunk, mert vallásos népnek sem.
Régebben olvastam a Hitvallók... lapban, hogy csak 1 magyar dolgozik a Vatikánban. Az volt Somorjai.
Volt még az egri érsek Ternyák Csaba is.
A másik kettőt nem ismerem. Vagyis rám ne számíts a nevek összeszedésénél.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 16. 20:18

Tartok tőle, hogy összeszedtem a neveket. Szerzetesi intézményekben még vannak páran, volt itt hír, hogy a ferenceseknél lett kinti nagy ember valamelyik magyar, de most nem ugrik be a neve.

Az az igazság, hogy amit a pápa kitalált, az tényleg segíthet. Kilenc évre sokan kimennének, akiknek ez nem életre szóló karrier volna.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 19. 13:19

Ternyák Csaba is visszajött, de hogyan? Olyan szép kis pofija volt, (jóképű) Amikor visszajött meg sem ismertem, össze volt törve az arca és nem az idő múlása miatt.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 19. 22:05

Eleve ott kezdődik a dolog, hogy idegen nyelven kell intellektuális munkát végezni évszámra. Tehát nem futószalag mellett, ahol a szükséges szókincs két nap alatt rád ragad, hanem mindenféle nemzetközi ügyre reagálni. Vagy van valakinek tehetsége hozzá, vagy nincs. Szerintem már rögtön ez egy nagy stressz.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 21. 0:22

Nem ez volt a stressz oka, hanem más.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 21. 20:42

Na ja, a Papi Kongregáció fejeként... De én most nem Ternyákra céloztam, hanem arra a meglehetős magas belépési korlátra, ami egy átlag magyar katolikus papot vagy szerzetest eleve meggátol abban, hogy a Vatikánba menjen szerencsét próbálni. Ehhez kell egy olyan papi túltermelés, ami viszont a szomszéd népeknél pont megvan.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 21. 20:58

Tudom, hogy nem Ternyákra gondoltál.
Nem tudtam, hogy a paphiány az oka.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 22. 8:36

Hát, mi más? Jó, a Vatikánnak van egy olyan szolgáltatása a világegyház felé, hogy a fénymásológépet is szerzetesek kezelik, mert így meg lehet szabadulni néhány kirívóan alkalmatlan figurától, de az érdemi munkát olyan személyek végzik el, akikre odahaza a saját püspökeiknek is nagy szükségük van, merthogy tehetségesek meg minden. Namost képzeld el a megyéspispek (vagy akár Várszegi Asztrik) arcát, amikor a nuncius (vagy valaki más a Vatikánból) jelzi, hogy a kedvenc papját el kék küldeni Rómába, mert várja őt ott egy remek íróasztal.

Képzeld el ugyanezt a Robu esetében (Jászvásár, csángók), ahol gyakorlatilag az összes faluban van plébános is, káplán is, tartják a román nyelvű miséket, de a szemináriumban van még 15 tehetséges fiatal, akiknek az anyanyelve bezony elég közel áll az olaszhoz, és akik remekül képviselni tudnák a románná lett ottani katolikus egyház érdekeit pl. a magyar egyház esetleges kalózkodásaival szemben. Szerinted?

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 22. 10:06
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés